current views are: 11

30 Νοεμβρίου 2020
Δημοσίευση08:02

Κορωνοϊός: «Κλειδώνει» η δεύτερη παράταση – Προειδοποιούν οι ειδικοί για νέα «κατηφόρα» – Σχολεία και εστίαση ο «πονοκέφαλος» της κυβέρνησης

Σε κρίσιμη κατάσταση παραμένει η Ελλάδα εξαιτίας της διασποράς του κορωνοϊού, παρά το γεγονός ότι σιγά σιγά αρχίζουν να φαίνονται τα αποτελέσματα των περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί από τις αρχές Νοεμβρίου.

Δημοσίευση 08:02’

Σε κρίσιμη κατάσταση παραμένει η Ελλάδα εξαιτίας της διασποράς του κορωνοϊού, παρά το γεγονός ότι σιγά σιγά αρχίζουν να φαίνονται τα αποτελέσματα των περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί από τις αρχές Νοεμβρίου.

Η μικρή μείωση των κρουσμάτων κορωνοϊού ανοίγει παράθυρο αισιοδοξίας στους ειδικούς, οι οποίοι ωστόσο προειδοποιούν ότι δεν πρέπει να υπάρξει βιασύνη στο άνοιγμα της κοινωνίας, καθώς είναι μεγάλος ο κίνδυνος να αντιστραφούν τα πράγματα.

Η κυβέρνηση, μαζί με την ειδική επιτροπή των επιστημόνων παρακολουθούν καθημερινά τα επιδημιολογικά δεδομένα και εντός της εβδομάδας θα παρθούν οι τελικές αποφάσεις, ενόψει και των Χριστουγέννων, περίοδος εξαιρετικά σημαντική για την οικονομία της χώρας και τη… ζωή των επιχειρήσεων.

Ωστόσο, αυτό που είναι ξεκάθαρο και σχεδόν βέβαιο, είναι ότι το lockdown θα πάρει παράταση για ακόμα μία εβδομάδα, δηλαδή μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να ανοίξουμε 7 Δεκέμβρη», δήλωσε κατηγορηματικά στον ΣΚΑΪ η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας-Πειραιά εξηγώντας ότι ο αριθμός των κρουσμάτων και των νοσηλευομένων με κορωνοϊό παραμένει υψηλός και σίγουρα ένα μέρος τους θα διασωληνωθεί. Όπως είπε έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας «και σίγουρα 10 ημέρες». Το ασφαλές θα είναι γύρω στα 500 κρούσματα και οι διασωληνωμένοι σε διψήφιο αριθμό.

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, ο οποίος μιλώντας στον ΑΝΤ1 τόνισε: «Νομίζω ότι αυτό που νοιάζει όλους είναι να μην χάσουμε κι άλλους συνανθρώπους μας. Χριστούγεννα θα ξανακάνουμε του χρόνου δεν χάθηκε ο κόσμος. Τα κρούσματα ελαττώνονται λόγω του lockdown, αλλά αυτό που πρέπει να ξέρουμε είναι ότι υπάρχει μια διαφορά φάσης στην πτώση των κρουσμάτων και στην πτώση των διασωληνωμένων και των θανάτων. Επομένως θα περιμένουμε μερικές μέρες ακόμα να δούμε αυτή η πτώση να πηγαίνει και στους διασωληνωμένους και τους θανάτους. Αυτό όταν το δούμε θα μπορέσουμε να συζητήσουμε για κάποια χαλάρωση. Δική μου εκτίμηση είναι ότι 7 του μηνός δεν θα ανοίξει τίποτα. Δεν νομίζω ότι τα επιδημιολογικά στοιχεία θα είναι τέτοια».

Σχολεία και λιανεμπόριο στο επίκεντρο

Προς το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας και αφού ληφθούν υπόψη τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα (κρούσματα, διασωληνωμένοι, νεκροί κλπ) αναμένονται οι αποφάσεις για την άρση των μέτρων.

Η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές πως «προτεραιότητά της είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής». Το πιθανότερο σενάριο είναι να ανακοινωθεί ότι θα επαναλειτουργήσουν σε πρώτη φάση τα δημοτικά σχολεία και στη συνέχεια το λιανεμπόριο, ενώ γρίφος είναι τί θα γίνει με την εστίαση.

«Το αν θα ανοίξουν στις 14 ή στις 21 τα σχολεία νομίζω ότι δεν έχει κανένα νόημα. Θα το δει το υπουργείο Παιδείας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σύψας, ενώ την ίδια στιγμή η κ. Παγώνη ξεκαθάρισε ότι πρέπει να ανοίξουν μετά τις γιορτές.

«Πρέπει να ανοίξουν τον Ιανουάριο μετά τις γιορτές» τόνισε, σημειώνοντας ότι οι ημέρες είναι πολύ λίγες. Όπως είπε αν και τα παιδιά δεν μεταδίδουν το πρόβλημα εστιάζεται σε γονείς, παππούδες και γιαγιάδες που θα κυκλοφορήσουν για να πάνε και να γυρίσουν τα παιδιά από το σχολείο και αυτό πρέπει να αποφευχθεί.

Όσον αφορά στο λιανικό εμπόριο και στην εστίαση, οι πλειοψηφία των επιστημόνων συμφωνούν…
«Θα έχουμε τεράστιο συνωστισμό. Το να λέμε ότι θα πάρουμε μέτρα και αποστάσεις είναι ανέφικτο. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι στο λιανεμπόριο θα υπάρξει συνωστισμός και διασπορά του ιού η οποία σε 15 μέρες από το άνοιγμα θα δώσει ξανά νέα κρούσματα, γι αυτό όσο κοντύτερα ανοίξουμε στην εορταστική περίοδο, τόσο πιο ασφαλείς θα είμαστε. Στην εστίαση τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Δυστυχώς, όσα μέτρα κι αν πάρουν είναι δύσκολοι χώροι. Αν τα επιδημιολογικά στοιχεία είναι τόσο καλά τότε θα το σκεφτούμε. Είναι όμως το τελευταίο που θα σκεφτούμε», δήλωσε ο κ. Σύψας.

Την ίδια στιγμή ο καθηγητής Ιατρικής πανεπιστημίου Γενεύης  Μανώλης Δερμιτζάκης υποστήριξε για το άνοιγμα της εστίασης πως αυτό μπορεί να γίνει μόνο εφόσον εφαρμοστούν αυστηρά μέτρα, καθώς υπάρχει κίνδυνος για αυξημένη δυνατότητα μετάδοσης. «Εάν η μείωση των κρουσμάτων επιταχυνθεί γύρω στις 15 Δεκεμβρίου ή και νωρίτερα μπορεί να είμαστε γύρω στα 500 ή και λιγότερα κρούσματα. Αν είμαστε εκεί δεν υπάρχει λόγος να μην ανοίξουν τα μαγαζιά» δήλωσε.

Πάντως παρά τα σενάρια που ήθελαν την επαναλειτουργία εστιατορίων και καφέ κοντά στις 20 Δεκεμβρίου, λίγες μέρες δηλαδή πριν από τα Χριστούγεννα, η λύση αυτή δεν φαίνεται να προκρίνεται.


σχετικα αρθρα