current views are: 5

1 Δεκεμβρίου 2020
Δημοσίευση08:06

Κορωνοϊός: Το περίγραμμα άρσης του lockdown – Οι ειδικοί ζητούν νέα παράταση – Τέλος της εβδομάδας οι αποφάσεις για τα σχολεία

Η άρση του lockdown θα κριθεί με βάση τα δεδομένα και όχι τις ημερομηνίες ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός. Τι εκτιμούν οι ειδικοί. Πώς θα γίνει η χαλάρωση των μέτρων.

Δημοσίευση 08:06’

Η άρση του lockdown θα κριθεί με βάση τα δεδομένα και όχι τις ημερομηνίες ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός. Τι εκτιμούν οι ειδικοί. Πώς θα γίνει η χαλάρωση των μέτρων.

Αποδυναμώνονται τα σχέδια για έναρξη της σταδιακής άρσης του lockdown στις 7 Δεκεμβρίου, με τα ενδεχόμενα να είναι όλα ανοιχτά και τις τελικές αποφάσεις να καθορίζονται αποκλειστικά από τα επιδημιολογικά δεδομένα. Αν και τα τελευταία 24ωρα παρατηρείται μια σταθεροποίηση στον αριθμό των κρουσμάτων, οι 304 θάνατοι μέσα σε τρεις ημέρες και ο αριθμός των διασωληνωμένων που κινείται γύρω στους 600, κάνουν τη δεύτερη παράταση της καραντίνας να μοιάζει με μονόδρομο. 

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, κατά την εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο της Δευτέρας κι ενώ οι συζητήσεις για το πότε και πως θα αρθούν τα μέτρα κορυφώνονται, φρόντισε να προσγειώσει στην πραγματικότητα όσους περίμεναν μια συγκεκριμένη ημερομηνία. Όπως τόνισε, η άρση του lockdown θα κριθεί βάσει των δεδομένων και όχι με ημερομηνίες. «Η κατάσταση βαίνει οριακά καλύτερη, έχουμε πια, εκτός από τη μείωση στα κρούσματα, και τις πρώτες ενδείξεις ότι αρχίζει σταδιακά να μειώνεται και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας στη Βόρεια Ελλάδα», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε:  «Αλλά μην έχουμε καμία αμφιβολία ότι έχουμε ακόμα μπροστά μας κάποιες δύσκολες μέρες και καθώς σε λίγο θα αρχίσει και η συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο θα βγούμε από τους αυστηρούς περιορισμούς, θέλω να τονίσω για ακόμα μία φορά ότι δεν πρέπει να μιλάμε με ημερομηνίες, πρέπει να μιλάμε με δεδομένα».

Σε σχέση με την άρση των μέτρων ο κ. Μητσοτάκης έδωσε το περίγραμμα, λέγοντας πως οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί για να μην υπάρχουν πισωγυρίσματα. Επί της ουσίας η κυβέρνηση δεν πρόκειται να βιαστεί ή να προχωρήσει σε άρση όλων των μέτρων μαζί. «Στις αποφάσεις που θα πρέπει να πάρουμε, λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις των ειδικών, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Ο δρόμος μας ίσως να φανεί πιο αργός, αλλά θα είναι πιο σίγουρος και πιο ασφαλής. Και κυρίως πρέπει να είναι ένας δρόμος χωρίς πισωγυρίσματα», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης. 

Εν τω μεταξύ, όπως αποκάλυψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας «ο πρωθυπουργός συλλέγει τα στοιχεία από τους επιστήμονες και αναμένεται να τοποθετηθεί προς το τέλος της εβδομάδας για το τι μέλλει γενέσθαι μετά τις 7 Δεκεμβρίου. Τότε θα είναι πιο ξεκάθαρο σε όλους, ποιοι τομείς της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας μπορούν να ανοίξουν με ασφάλεια, από πότε και με ποιους κανόνες». «Τα δεδομένα θα δείξουν πώς θα γίνει με ασφάλεια το άνοιγμα τομέων της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, είναι ξεκάθαρο ότι οι ημερομηνίες δεν βοηθούν», τόνισε ο ίδιος, μιλώντας σήμερα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3.

Ποια είναι η κατάλληλη στιγμή για το άνοιγμα; Τι λένε οι ειδικοί

Από την πλευρά τους, οι επιστήμονες φοβούνται ότι η όποια άρση περιοριστικών μέτρων σε αυτή τη φάση, μπορεί να πυροδοτήσει νέα έκρηξη των κρουσμάτων με καταστροφικά αποτελέσματα. Γι αυτό, στην πλειονότητά τους, εκφράζονται υπέρ της παράτασης του lockdown μετά τις 7 Δεκεμβρίου, αν και αναγνωρίζουν τόσο την κόπωση των πολιτών, όσο και τις δραματικές οικονομικές επιπτώσεις.  

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής ειδικών Νίκος Σύψας μιλώντας στον ΑΝΤ1 εξέφρασε την εκτίμηση ότι «στις 7 Δεκεμβρίου δεν θα ανοίξει τίποτα, ούτε τα σχολεία», ενώ σε ότι αφορά στο λιανεμπόριο, σημείωσε ότι όσο πιο κοντά στις γιορτές ανοίξει, τόσο το καλύτερο.

Συγκεκριμένα δήλωσε: «Η εκτίμησή μου είναι πως δεν ανοίξει τίποτα στις 7 του μηνός. Ούτε τα σχολεία. Μακάρι να υπάρχει γρήγορη αποκλιμάκωση αλλά με τα τωρινά δεδομένα δεν το πιστεύω». Σε σχέση με το ενδεχόμενο τα σχολεία να ανοίξουν στις 14 του Δεκεμβρίου είπε ότι δεν έχει νόημα, αφού μετά από μία εβδομάδα θα κλείσουν για τις γιορτές.

Ο Ν. Σύψας τόνισε πως τα κρούσματα παρουσιάζουν μία σημαντική μείωση το τελευταίο διάστημα, ωστόσο δεν συμβαίνει το ίδιο και με τους διασωληνωμένους και γι’ αυτό, θεωρεί, πως πρέπει να συνεχιστούν τα μέτρα.

«Χριστούγεννα θα κάνουμε και του χρόνου, δεν χάθηκε ο κόσμος. Το θέμα είναι να γλιτώσουμε ανθρώπινες ζωές», είπε ο καθηγητής, συμπληρώνοντας ότι προς το παρόν «υπάρχει μια διαφορά φάσης ανάμεσα στη πτώση κρουσμάτων και την αντίστοιχη σε διασωληνωμένους και θανάτους. Όταν θα υπάρχει κι εκεί μια ανάλογη πτώση, τότε θα μπορέσουμε να αρχίσουμε να μιλάμε για κάποια χαλάρωση των μέτρων», σημείωσε.

Ο καθηγητής σε ό,τι αφορά στο λιανεμπόριο σημείωσε: «Βλέπω ανέφικτο να ανοίξει το λιανεμπόριο άμεσα. Θα υπάρξει συνωστισμός και διασπορά, που σε 15 μέρες θα δώσει πάλι κρούσματα. Όσο πιο κοντά στην γιορτινή περίοδο ανοίξουμε, τόσο το καλύτερο», είπε. Αναφερόμενος στην εστίαση δήλωσε:  «Τα πράγματα είναι δύσκολα στην εστίαση. Είναι σημείο υπερμετάδοσης και το είδαμε το καλοκαίρι στα νησιά ή σε γυμναστήρια. Θα είναι πάντως το τελευταίο βήμα που θα γίνει στο άνοιγμα, αν θα το επιτρέψουν οι συνθήκες». 

Την εκτίμηση ότι το lockdown είναι δύσκολο να τελειώσει στις 7 Δεκεμβρίου εξέφρασε και ο καθηγητής Μικροβιολογίας Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σημειώνοντας ότι «έχουμε ακόμα καιρό για να αρθούν τα μέτρα», καθώς παρά την πτώση των κρουσμάτων, είναι ακόμα υψηλά. 

«Με τα κρούσματα των τελευταίων ημερών βλέπουμε μια αχτίδα αισιοδοξίας, αυτό όμως δε σημαίνει ότι πρέπει να χαλαρώσουμε. Γενικώς, το lockdown και η απαγόρευση μετακινήσεων πετυχαίνουν. Είμαστε σε έναν καλό δρόμο, ελαττώνονται τα κρούσματα, άρα καλά κάνουμε αυτή τη διαδικασία. Για την άρση των μέτρων έχουμε καιρό ακόμα, γιατί παρόλο που ελαττώνονται τα κρούσματα, εξακολουθούν και είναι πάρα πολλά. Για να πούμε ότι είμαστε ασφαλείς για να συζητήσουμε για άνοιγμα πρέπει να φτάσουμε στα 300-500 κρούσματα», ανέφερε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι στο τέλος της εβδομάδας θα υπάρχει  μια καλύτερη εικόνα για το πώς πάνε τα πράγματα. «Το βρίσκω δύσκολο να τελειώσει το lockdown στις 7 Δεκεμβρίου», επισήμανε. 

Επιφυλάξεις για το άνοιγμα εξέφρασε και η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας-Πειραιά Ματίνα Παγώνη, στον ΣΚΑΪ.
«Δεν υπάρχει περίπτωση να ανοίξουμε 7 Δεκέμβρη» δήλωσε κατηγορηματικά η κυρία Παγώνη, εξηγώντας ότι ο αριθμός των κρουσμάτων και των νοσηλευομένων με κορωνοϊό παραμένει υψηλός και σίγουρα ένα μέρος τους θα διασωληνωθεί. 

Υπέρ της άρσης του lockdown σε «δύο ταχύτητες» τάχθηκε η καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Βάνα Παπαευαγγέλου μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100.3, ενώ επέμεινε στο άνοιγμα των δημοτικών σχολείων και στην απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό. Όπως ανέφερε προφανώς και πρέπει να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες, αλλά ακόμα δεν έχει αποφασιστεί πότε, καθώς αυτές τις ημέρες θα συνεδριάζει καθημερινά η επιτροπή προκειμένου να καταλήξει στον «χάρτη» του ανοίγματος. «Μέχρι μέσα της εβδομάδας θα έχει δημιουργηθεί η αίσθηση του χάρτη, δηλαδή τι θα ανοίξει και πότε και μέχρι τέλος της εβδομάδας θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις», επισήμανε η B. Παπαευαγγέλου.  

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, τόνισε ότι η όποια συζήτηση γίνεται για την άρση των μέτρων είναι βιαστική. «Θα ήταν τραγικό αν ανοίξουμε πρόωρα και χωρίς να έχουμε σιγουρέψει τα βήματά μας. Θα έχουμε υποτροπή του δεύτερου κύματος που θα δημιουργήσει μια κατάσταση χειρότερη από τη σημερινή» εξήγησε.

Αναφερόμενος στη μερική άρση του lockdown ο καθηγητής σημείωσε ότι «θα ήταν ασφαλές να προσωρήσουμε σε αυτό το βήμα όταν θα δούμε των αριθμό των διασωληνωμένων να είναι διψήφιος και όταν θα έχουμε αναλύσει πλήρως τα αποτελέσματα που είχαμε από το πρώτο και το δεύτερο lockdown συγκριτικά για να αποφασίσουμε τι μπορεί να ανοίξει». Αυτό σημαίνει ότι η χώρα θα αρχίσει να χαλαρώνει τα μέτρα από τις 21 Δεκεμβρίου και μετά. Όπως είπε ο κ. Εξαδάκτυλος, υπάρχει κούραση αλλά ο κίνδυνος είναι υπαρκτός και ο κόπος μας δεν είναι μάταιος. Η πανδημία δεν αντιμετωπίζεται αλλιώς όταν δεν υπάρχει εμβόλιο ή θεραπεία.

«Τα επιδημιολογικά αποτελέσματα ως το τέλος της εβδομάδας ή την αρχή της επόμενης θα δείξουν τον δρόμο για την άρση του lockdown», σύμφωνα με την Ελένη Γιαμαρέλλου. Ερωτηθείσα για το αν στο τέλος της εβδομάδας θα μπορούσε να γίνει μερική έστω χαλάρωση των μέτρων σημείωσε πως είναι νωρίς.

Lockdown και μέσα στις γιορτές, έτσι ώστε η χώρα να ανοίξει μια και καλή μαζί με το εμβόλιο, πρόκρινε από την πλευρά του ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος παρουσίασε τα δύο σενάρια που μελετώνται.

«Το μοντέλο δείχνει ότι είμαστε σε φάση αποκλιμάκωσης. Με τις τιμές που βλέπουμε οι ειδικοί ακόμα δεν τολμούν να πουν ότι είμαστε σε αυτή τη φάση, το μοντέλο ωστόσο δείχνει ότι σε επίπεδο κρουσμάτων είμαστε εκεί. Ακόμα είμαστε στην κορυφή των διασωληνώσεων και εκεί θα είμαστε για 2-3 μέρες ακόμα, δεν έχουμε φτάσει στην κορύφωση των θανάτων, θα το δούμε κι αυτό μέσα στις επόμενες 1-2 μέρες. Τα αποτελέσματα αυτά έχουν να κάνουν με το πώς ήταν η κατάσταση πριν από τρεις εβδομάδες περίπου», τόνισε αρχικά στον Alpha 98,9 και την εκπομπή «Χωρίς Μάσκα», με τους Νίκο Παναγιωτόπουλο και Γιώργο Σμυρνή και συνέχισε: «Το να δούμε μια μικρή αύξηση σε θανάτους δεν πρέπει να μας ανησυχεί, όσο τραγικό είναι αυτό που λέω. Φυσικά ο κάθε ένας θάνατος ξεχωριστά είναι τραγικός, όμως σε επίπεδο διαχείρισης κινδύνου δεν είναι συναγερμός. Περιμένω αποκλιμάκωση και εκεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Η 7η Δεκέμβρη δεν είναι ημερομηνία που ευσταθεί για τη χαλάρωση των μέτρων. Θα έχουμε μείωση στα κρούσματα, αλλά θα υπάρχει ακόμα πίεση στο ΕΣΥ και ακόμα θα βλέπουμε τους θανάτους να είναι σε υψηλά επίπεδα, οπότε και ψυχολογικά δεν είναι λογικό να ξεκινήσει τότε».

Για το ποια θα ήταν η κατάλληλη ημερομηνία ώστε να χαλαρώσουν τα μέτρα: «Σε μια συζήτηση που είχαμε με τον κ. Γώγο, εκείνος ανέφερε ότι πρέπει να φτάσουμε τις ανάγκες των κλινών διασωλήνωσης στο 60%, αυτή τη στιγμή είμαστε στο 85%, έτσι ώστε σε περίπτωση  που υπάρξει έξαρση να είμαστε έτοιμοι. Για να φτάσουμε στο 60%, πρέπει να πάμε στις 21 Δεκεμβρίου, ίσως και λίγο αργότερα. Το πότε θα γίνει το άνοιγμα λοιπόν είναι ανάλογα με τα κριτήρια που βάζει ο καθένας. Αν θέλουμε να δούμε αναζωπύρωση μετά το τέλος του Ιανουαρίου, όταν μπει και το εμβόλιο στην εξίσωση, τότε πρέπει να κρατήσουμε το lockdown και μέσα στις γιορτές. Προσπαθούμε να δούμε με βάση τις πληροφορίες που έχουμε για το πρόγραμμα του εμβολιασμού, ώστε να το λάβουμε κι αυτό υπόψιν και να έχουμε μια πραγματική πρόβλεψη για το άνοιγμα».

Για το ενδεχόμενο να παραμείνει η χώρα σε lockdown και τις γιορτές: «Έχουμε κάνει πολλές προσομοιώσεις, όπου μετά τις γιορτές ανοίγουμε τα πάντα, με περιορισμένα μέτρα, όπως στις αρχές Οκτώβρη. Αν το πάμε εκεί, τότε θα δούμε αναζωπύρωση στις αρχές Φλεβάρη. Αν το κάνουμε πολύ προσεκτικά και ταυτόχρονα μπει και το εμβόλιο, έστω και για μικρές ομάδες ατόμων».

Αναφερόμενος στο άνοιγμα της εστίασης, ο Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρίας Λοιμωξιολόγων Παναγιώτης Γαργαλιάνος επισήμανε στον ΣΚΑΪ πως αν ανοίξει θα ανοίξει με αυστηρούς κανόνες ενώ πρότεινε ένα νέο τρόπο ανοίγματος: «Επιτέλους ας κάνουμε κάτι που κάνουν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Θα πρέπει να υπάρχεισυγκεκριμένο ωράριο παραμονής στο εστιατόριο κατόπιν ραντεβού αυτό θα δείχνει την κινητικότητα και θα έχουν κέρδος οι καταστηματάρχες ενώ θα υπάρχει και μεγαλύτερη ασφάλεια» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Κρίσιμη εβδομάδα για τα σχολεία – Πότε θα ανοίξουν

Στο τέλος της εβδομάδας θα ληφθούν οι αποφάσεις για το άνοιγμα των σχολείων, όπως δήλωσε η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. «Εισερχόμαστε σε μια εβδομάδα που τα δεδομένα αναλύονται καθημερινά ώστε οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί να είναι για το καλό των παιδιών. Αν και τα παιδιά έχουν πολύ χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο, προτεραιότητά μας είναι η ασφάλειά τους. Στο τέλος της εβδομάδας θα ληφθεί η  απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας τα σενάρια που κυκλοφορούν τις τελευταίες ημέρες σχετικά με τη σύμπτυξη των διακοπών των Χριστουγέννων, σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή δεν έχει υπάρξει τέτοια απόφαση κι εξήγησε ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα επηρέαζε και την επανέναρξη των σχολείων.  Ερωτηθείσα σχετικά με το αν εξετάζεται το άνοιγμα των σχολείων σε δύο ταχύτητες, επισήμανε ότι «μέχρι τώρα όλες οι αποφάσεις είναι οριζόντιες, δεν είχαν κάποια γεωγραφικά στοιχεία διάκρισης».

Όσον αφορά στα σχολεία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ότι δεν υπάρχει εισήγηση για διαφορετική αντιμετώπιση με βάση τις γεωγραφικές ζώνες αλλά το βάρος ρίχνεται σε όλη την επικράτεια. Για την ημερομηνία που θα ανοίξουν τα σχολεία, τόνισε ότι η κυβέρνηση αναμένει της εισηγήσεις των ειδικών, και επεσήμανε ότι ειδικά σε δημοτικά και γυμνάσια το ιικό φορτίο είναι μικρό.

Άνοιγμα των σχολείων, ακόμη και των Δημοτικών, μετά τις γιορτές «βλέπει» ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος. Όπως τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η επιτροπή δεν έχει λάβει ακόμη τις αποφάσεις της αλλά με τα έως τώρα δεδομένα πιθανότατα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια θα ανοίξουν μετά τις γιορτές ενώ κάτι τέτοιο ενδέχεται να γίνει και με τα Δημοτικά. «Αυτό που “παίζει” είναι αν θα αρχίσουν στις 14. Αν δεν αρχίσουν στις 14 τα Δημοτικά, δεν έχει νόημα να το συζητάμε. Επομένως, υπάρχει πιθανότητα να πάνε και αυτά μετά τις γιορτές», σημείωσε ο κ. Γώγος.

Η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας-Πειραιά Ματίνα Παγώνη εξέφρασε την άποψη ότι τα σχολεία θα πρέπει να ανοίξουν τον Ιανουάριο μετά τις γιορτές σημειώνοντας ότι οι ημέρες είναι πολύ λίγες.

Από την πλευρά της, η καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Βάνα Παπαευαγγέλου, σημείωσε ότι τα δημοτικά πρέπει να ανοίξουν, αλλά σε αυτή τη φάση η επιτροπή επεξεργάζεται τα στοιχεία των σχολείων, προκειμένου να δει τα πραγματικά κρούσματα που είχαν καταγραφεί σε αυτά πριν κλείσουν.

«Με απασχολεί πολύ το θέμα των σχολείων, πολλές δημοσιεύσεις στο εξωτερικό, είναι ότι τα παιδιά μαθαίνουν στην τηλεκπαίδευση, όμως το ψυχολογικό τους υπόστρωμα διαταράσσεται σιγά – σιγά. Μιλάμε για τα παιδιά του δημοτικού, η επιστροφή στο σχολείο θα τα βοηθήσει», τόνισε για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων η καθηγήτρια Ελένη Γιαμαρέλλου.

Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων, ο κ. Γαργαλιάνος σημείωσε πως αναμένονται και κάποια άλλα στοιχεία που αφορουν την κινητικότητα που γίνεται περιξ των δημοτικών σχολείων και ότι αυτό δημιούργησε το θέμα και έκλεισαν τα σχολεία. «Αν δούμε ότι είναι ικανοποιητικά θα ξεκινήσουν όσον τον δυνατόν συντομότερα». Όπως πρόσθεσε ο ίδιος θα γίνει σύγκριση των στοιχειών πριν το lockdown και μετά το lockdown.


σχετικα αρθρα