current views are: 7

2 Δεκεμβρίου 2020
Δημοσίευση07:01

Γιατί δεν μειώνονται τα κρούσματα στο lockdown; Ο καθηγητής Αλ. Βατόπουλος απαντά

«Είτε είναι 1.500 είτε είναι 2.000, είναι πολλά τα κρούσματα», υποστήριξε ο καθηγητής Μικροβιολογίας.

Δημοσίευση 07:01’

«Είτε είναι 1.500 είτε είναι 2.000, είναι πολλά τα κρούσματα», υποστήριξε ο καθηγητής Μικροβιολογίας.

Eίναι αναμενόμενο να μην είναι ομαλή η πορεία των κρουσμάτων και μέρα με τη μέρα να υπάρχουν σκαμπανεβάσματα και για αυτό το λόγο «στην επιδημιολογία κοιτάμε τον κυλιόμενο μέσο όρο επτά ημερών», δήλωσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Γενικά, υπάρχει μια ελάττωση, σημείωσε ο κ. Βατόπουλος μιλώντας στο Mega, συμπληρώνοντας, ωστόσο, ότι αυτή η ελάττωση κατά την εκτίμησή του δεν είναι επαρκής, με την έννοια ότι τα κρούσματα που εξακολουθούν να υπάρχουν είναι πολλά. «Είτε είναι 1.500 είτε είναι 2.000, είναι πολλά τα κρούσματα», είπε χαρακτηριστικά.

Δίνοντας μια εξήγηση γιατί δεν μειώνονται τα κρούσματα είπε ότι «αίσθηση μου είναι ότι ξεκινήσαμε από ψηλά», εξηγώντας ότι μετά το καλοκαίρι υπήρχαν πολλά κρούσματα σε όλη την Ελλάδα, συνεπώς «η βάση από την οποία ξεκίνησε το δεύτερο κύμα ήταν αρκετά ψηλή». Γι’ αυτό «υπάρχει αντίσταση στο να κατεβούν οι αριθμοί των κρουσμάτων γρήγορα».

Σχετικά με τα μέτρα και την καραντίνα, σημείωσε ότι θα πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα τις επόμενες δυο-τρεις μερες και προς το τέλος της εβδομάδας θα πρέπει να παρθούν κάποιες αποφάσεις επ’αυτού. «Αρκετά δύσκολα είναι τα πράγματα για να κάνουμε ελεύθερα Χριστούγεννα», εκτίμησε.

Στάθηκε δε στη σημασία της τήρησης των υπάρχοντων μέτρων, που πρέπει να εφαρμόζονται αυστηρά.

Σχετικά με το εμβόλιο, σημείωσε πως η έγκρισή του «είναι ουσιαστική και όχι τυπική». Οι αρμόδιοι παγκόσμιοι οργανισμοί κοιτούν τα δεδομένα σε βάθος και κάνουν ουσιαστικούς ελέγχους για να δώσουν την έγκρισή τους. Συνεπώς, «εφόσον δοθεί έγκριση αυτό σημαίνει ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές».

Ο ίδιος ανέφερε ότι ο εμβολιασμός θα είναι σε δύο δόσεις, ενώ δεν είναι ξεκάθαρο ακόμη αν θα χρειάζονται επαναληπτικές δόσεις.

Παράλληλα με την πρόληψη και τους εμβολιασμούς, είναι σημαντικό να υπάρχουν αποτελεσματικά φάρμακα, σχολίασε τέλος ως προς τις έρευνες που γίνονται στον τομέα του φαρμάκου.


σχετικα αρθρα