ΕΛΛΑΔΑ

Συγκλονιστικό βίντεο από το σεισμό στη Σάμο: Τα πρώτα λεπτά του τρόμου και το τσουνάμι

Δημοσίευση 3 Δεκεμβρίου 2020, 17:00 / Ανανεώθηκε 3 Δεκεμβρίου 2020, 17:13
Συγκλονιστικό βίντεο από το σεισμό στη Σάμο: Τα πρώτα λεπτά του τρόμου και το τσουνάμι
Facebook Twitter Whatsapp

Συγκλονιστικές εικόνες από το τσουνάμι που προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός στη Σάμο. Η δόνηση των 6,7 Ρίχτερ προκάλεσε τη βύθιση της παραλίας του Κάμπου κατά 9 εκατοστά.

Το φως της δημοσιότητας ένα συγκλονιστικό βίντεο το οποίο παρουσιάζει τις εικόνες καταστροφής και το τσουνάμι που ακολούθησε τον φονικό και καταστροφικό σεισμό των 6,7 Ρίχτερ στο νησί της Σάμου.

Το τεύχος #21 του “Newsletter of Environmental, Disaster, and Crises Management Strategies” που εκδίδεται υπό την αιγίδα του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών είναι αποτέλεσμα μιας εποικοδομητικής συνεργασίας και ανταλλαγής γνώσεων μεταξύ 50 και πλέον γεωλόγων, σεισμολόγων, φυσικών, γεωγράφων, ωκεανογράφων και πολιτικών μηχανικών της χώρας.

Τη χώρα έχει συγκλονίσει ο θάνατος των δύο μαθητών που καταπλακώθηκαν από τοίχο που έπεσε την ώρα του σεισμού.

Ο 17χρονος Αρης και η 15χρονη Κλαίρη βρήκαν τραγικό θάνατο την ώρα που γυρνούσαν από το σχολείο. «Ο Αρης πήρε αγκαλιά την Κλαίρη για να την προστατέψει, αλλά δεν πρόλαβαν να αντιδράσουν, όλα έγιναν μέσα σε πέντε δευτερόλεπτα, η πλάκα έπεσε κατευθείαν στα παιδιά και δεν πρόλαβαν να αντιδράσουν», ανέφερε ο τραγικός πατέρας.

Ο σεισμός προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές σε μνημεία και μουσεία σε Ικαρία και Χίο, η οποία κηρύχθηκε και αυτή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Οπως ανέφερε το υπουργείο Πολιτισμού: «Ρωγμή εμφανίστηκε στο πόδι του υπερμεγέθους Κούρου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βαθέος», αναφέρει η ίδια ανακοίνωση. Μικρές ρωγμές δημιουργήθηκαν στην Ικαρία, στο κτίριο του Αρχαιολογικού Μουσείου του Αγίου Κηρύκου, με μόνη απώλεια «ένα μικρό αγγείο, το οποίο έπεσε από τη βάση του και έσπασε».

Ο πολύ ισχυρός σεισμός 6,7 ρίχτερ που χτύπησε τη Σάμο προκάλεσε τη βύθιση της παραλίας του Κάμπου κατά 9 εκατοστά, σύμφωνα με τον διευθυντή του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Χάρη Κοντοέ. Η υπηρεσία geObservatory του Κέντρου Ερευνών Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης BEYOND του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών συνέλεξε από το Hellenic Mirror Site την πρώτη διαθέσιμη δορυφορική εικόνα ραντάρ υψηλής ανάλυσης μετά τον ισχυρό σεισμό στη Σάμο και παρέχει τώρα την πρώτη χαρτογράφηση της εδαφικής παραμόρφωσης στην ευρύτερη περιοχή που επλήγη, με την επιφύλαξη να δώσει και νεότερους υπολογισμούς μέσα στις επόμενες ημέρες προς επιβεβαίωση των μετρήσεων του πεδίου παραμόρφωσης και των πρώτων παραμορφώσεων που διαφαίνονται στο πρώτο αυτό συμβολογράφημα. Στην περιοχή Κάμπος, που βρίσκεται στο βόρειο κομμάτι της Σάμου και περίπου 15 χιλιόμετρα μακριά από το επίκεντρο του σεισμού, μπορεί κανείς να διακρίνει δύο με τρεις κροσσούς συμβολής. Κάθε τέτοιος κροσσός αντιστοιχεί σε 2,8 εκατοστά παραμόρφωσης.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις