current views are: 9

4 Δεκεμβρίου 2020
Δημοσίευση05:01

Εμβολιασμός για κορωνοϊό: Πώς θα γίνει στην Ελλάδα – Πάνω από 2 εκατ. πολίτες θα εμβολιάζονται μηνιαίως – Πώς θα κλείνονται τα ραντεβού

Η κυβέρνηση ετοιμάζει περισσότερα από 1.000 εμβολιαστικά κέντρα ανά τη χώρα που θα είναι σε θέση να εμβολιάζουν 2 εκατ. πολίτες το μήνα.

Δημοσίευση 05:01’

Η κυβέρνηση ετοιμάζει περισσότερα από 1.000 εμβολιαστικά κέντρα ανά τη χώρα που θα είναι σε θέση να εμβολιάζουν 2 εκατ. πολίτες το μήνα.

Τα εμβόλια για τον κορωνοϊό – που αναμένεται να βάλουν τέλος στην πανδημία – αναμένει η κυβέρνηση που εν τω μεταξύ προετοιμάζεται για τον μαζικό εμβολιασμό του ελληνικού πληθυσμού.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ανέφερε πως μια σειρά από εμβόλια μπαίνουν στη διαδικασία της τελικής έγκρισης και θα είναι στη χώρα μας τέλη Δεκεμβρίου ή αρχές Ιανουαρίου.

Εθελοντικός και δωρεάν ο εμβολιασμός

Ο κ. Πέτσας διευκρίνισε για ακόμη μία φορά πως ο εμβολιασμός θα είναι εθελοντικός και δωρεάν, τόνισε ωστόσο ότι θα υπάρξει προσπάθεια και καμπάνια προκειμένου να πειστούν οι πολίτες για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του.

Θα εμβολιάζονται 2,1 εκατ. πολίτες μηνιαίως

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία των εμβολιασμών ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι δημιουργούνται ήδη 1.018 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα έτσι ώστε ο εμβολιασμός να αρχίσει μετά την πρώτη παραλαβή.

Εκτιμάται ότι θα μπορούν να εμβολιάζονται μηνιαίως περίπου 2.117.440 πολίτες. Και αν έρθουν περισσότερα εμβόλια -τον ίδιο μήνα- μπορεί, εφόσον χρειαστεί, να υπάρξει περαιτέρω ανάπτυξη του σχεδίου για τη δημιουργία επιπλέον εμβολιαστικών κέντρων.

Εμβολιασμοί σε 1.018 κέντρα σε όλη την χώρα

Ο εμβολιασμός για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού θα γίνει σε 1.018 κέντρα σε όλη την Ελλάδα, τα οποία έχουν ήδη οριστεί και προετοιμάζονται σταδιακά γι’ αυτό το σκοπό. Πρόκειται για νοσοκομεία, κέντρα υγείας και άλλες παρόμοιες υποδομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με το αρμόδιο υπουργείο να έχει ορίσει τις προδιαγραφές των κέντρων εμβολιασμού και να έχει την ευθύνη για την προετοιμασία τους. Θα υπάρξουν, επίσης, και κινητά συνεργεία που θα εμβολιάζουν όσους για οποιοδήποτε λόγο δεν μπορούν να μετακινηθούν.

Υποδομές και διαδικασίες για τον εμβολιασμό

Το χρόνο αυτό, όμως, εκμεταλλεύεται η κυβέρνηση για να προετοιμάσει τις απαραίτητες υποδομές και τις διαδικασίες για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού. Η προμήθεια των εμβολίων θα γίνει βάσει των συμβάσεων που έχει υπογράψει η Ευρωπαϊκή Ένωση με φαρμακευτικές εταιρείες και τα εμβόλια θα ξεκινήσουν σταδιακά να φτάνουν στις αρχές του 2021. Συνολικά, η ΕΕ θα προμηθευτεί 1,1 δισ. δόσεις και στην Ελλάδα αντιστοιχούν 25 εκατομμύρια, διατηρώντας το δικαίωμα να ζητήσει και περισσότερα, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Η ΕΕ έχει υπογράψει συμφωνίες με τις εταιρίες Pfizer, Biontech, Astra Zeneca, Sanofi και Johnson & Johnson, ενώ βρίσκεται σε συνομιλίες και με άλλες εταιρείες. Συμφωνία προαγοράς έχει υπογραφεί με τις δύο πρώτες, καθώς η αποτελεσματικότητα του πειραματικού τους εμβολίου ανέρχεται στο 90%.

Στην Ελλάδα έχει ήδη ξεκινήσει η προετοιμασία των υποδομών για τη μεταφορά, τη διανομή και την αποθήκευση των δόσεων. Δεδομένου πως τα εμβόλια θα γίνονται σε δύο δόσεις, γίνεται αντιληπτό πως ουσιαστικά η Ελλάδα προμηθεύεται 12,5 εκατομμύρια τεμάχια, δηλαδή έναν αριθμό ικανό να καλύψει πλήρως τον πληθυσμό της, αλλά και να διαθέτει επαρκές απόθεμα για να καλύψει πιθανές απώλειες ή ελαττώματα. Όπως λένε χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, θέλουμε σε κάθε περίπτωση να είμαστε σίγουροι για την επάρκεια των εμβολίων.

Υγειονομικοί και ευπαθείς ομάδες θα εμβολιαστούν πρώτα

Από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο θα «τρέξει» καμπάνια για τον εμβολιασμό του πληθυσμού. Πρώτα θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί, θα ακολουθήσουν οι ευπαθείς ομάδες (άνω των 65 ετών ή με υποκείμενα νοσήματα) και στη συνέχεια ο γενικός πληθυσμός. Οι πολίτες θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού για τον εμβολιασμό είτε μέσω SMS, είτε διαδικτυακά, είτε τηλεφωνικά μέσω τηλεφωνικών κέντρων.

Με… SMS θα πηγαίνουν για εμβολιασμό οι πολίτες

Να γραφτεί όλος ο κόσμος στην άυλη συνταγογράφηση, συστήνει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, αναφερόμενος στον τρόπο που θα φθάσει ο κόσμος στα εμβολιαστικά κέντρα, τονίζοντας ότι για όσους δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, «θα υπάρχει και τηλεφωνικό κέντρο», για να κλείσει το ραντεβού του και να κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Μιλώντας στον Alpha 98,9, ο κ. Πιερρακάκης τόνισε ότι πάνω από 850.000 πολίτες έχουν γραφτεί στην υπηρεσία της άυλης συνταγογράφησης: «Λαμβάνεις ένα sms ή ένα e-mail που σου λέει ποαι είναι η συνταγή που σου έχει γράψει ο γιατρός ή το παραπεμπτικό για το ραντεβού, θα μπουν εκεί και οι ιατρικές βεβαιώσεις. Από κει, λοιπόν, θα μπορέσει να σταλεί σε όσους έχουν γραφτεί, ένα μήνυμα το οποίο θα λέει, την ημέρα, την ώρα και το μέρος του ραντεβού για το εμβόλιο».

Το σχέδιο εμβολιασμού για οίκους ευγηρίας και πρόσφυγες

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι ο εμβολιασμός των φιλοξενούμενων σε οίκους ευγηρίας θα γίνει από 65 ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ και θα διαρκέσεις 10 ημέρες . Ο εμβολιασμός προσφύγων-μεταναστών (34 Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων, 6 Κέντρα Υποδοχής-Ταυτοποίησης και 8 Προ-αναχωρησιακά Κέντρα ) θα γίνει από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό του ΕΟΔΥ. Στο σημείο αυτό, σημείωσε ότι προτάσεις από κόμματα της αντιπολίτευσης έγιναν δεκτές. «Με σύμπνοια, διαφάνεια και σωστό βηματισμό θα συνεχίσουμε να ενημερώνουμε όλα τα κόμματα και την κοινωνία».

Τα εμβολιαστικά κέντρα ανά περιφέρεια

Τα εμβολιαστικά κέντρα που θα δημιουργηθούν ανά υγειονομική περιφέρεια καθορίζονται ως εξής:

  • 1η ΥΠΕ: 245
  • 2η ΥΠΕ: 135
  • 3η ΥΠΕ: 123
  • 4η ΥΠΕ: 129
  • 5η ΥΠΕ: 144
  • 6η ΥΠΕ: 176
  • 7η ΥΠΕ: 66

Εμβόλια σε 35 φυλακές της χώρας

Στα 35 σωφρονιστικά καταστήματα ο εμβολιασμός θα γίνει από το υγειονομικό προσωπικό μονάδων υγείας.

Είναι σημαντικό να καταλάβουμε τις εξελίξεις, είπε ο υπουργός. Πολλά εμβόλια είναι σε διαδικασία να παραχθούν. Κάθε μέρα ακούμε θετικά μηνύματα για τα αποτελέσματα εμβολίων, σημείωσε, προσθέτοντας ότι το εμβόλιο είναι ένας σημαντικός σταθμός, πρέπει όμως να προσέξουμε, να σεβαστούμε τον διπλανό μας, να κάνουμε υπομονή.

Δείτε αναλυτικά το σχέδιο


σχετικα αρθρα