current views are: 6

4 Δεκεμβρίου 2020
Δημοσίευση07:59

Ο κορωνοϊός αντιστέκεται στο lockdown: Θλιβεροί οι αριθμοί θανάτων και διασωληνωμένων – Στο «κόκκινο» η Θεσσαλονίκη

Τα νέα κρούσματα παρουσιάζουν ελαφριά πτώση, ωστόσο ο αριθμός των διασωληνωμένων και των θανάτων παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα. Στο «κόκκινο» ακόμα η Θεσσαλονίκη. Πόσα θα είναι τα κρούσματα έως την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Δημοσίευση 07:59’

Τα νέα κρούσματα παρουσιάζουν ελαφριά πτώση, ωστόσο ο αριθμός των διασωληνωμένων και των θανάτων παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα. Στο «κόκκινο» ακόμα η Θεσσαλονίκη. Πόσα θα είναι τα κρούσματα έως την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Ανυποχώρητος μοιάζει ο κορωνοϊός στη χώρα μας, καθώς παρά το γεγονός ότι διανύουμε την τέταρτη εβδομάδα σε lockdown τα νέα κρούσματα παρουσιάζουν ελαφριά πτώση ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων και των θανάτων παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα προκαλώντας «ασφυξία» στο σύστημα υγείας.

Την Πέμπτη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.882 νέα κρούσματα κορωνοϊού, 100 θανάτους και 622 διασωληνωμένους. Από τον αριθμό των νέων κρουσμάτων, τα οκτώ κρούσματα εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας. Ξανά στις πρώτες θέσεις η Θεσσαλονίκη με 428 νέα κρούσματα, η Αττική με 334, η Λάρισα με 124 και η Πιερία με 110.

Στο «κόκκινο» η Θεσσαλονίκη 

Στο «κόκκινο» παραμένει η Θεσσαλονίκη, αφού τα κρούσματα κορωνοϊού στην πόλη παραμένουν σε υψηλό αριθμό, πιέζοντας το σύστημα υγείας το οποίο είναι ήδη στα όριά του.

Γιατροί και νοσηλευτές δίνουν μια άνιση μάχη με τον χρόνο, με τα κρεβάτια των ΜΕΘ να είναι γεμάτα και πολλούς ασθενείς Covid-19 να νοσηλεύονται σε απλά κρεβάτια.

Εν τω μεταξύ, την Πέμπτη ανιχνεύθηκαν συνολικά δέκα κρούσματα κορωνοϊού στο δημοτικό βρεφοκομείο Άγιος Στυλιανός στη Θεσσαλονίκη μετά από τεστ που πραγματοποίησε κλιμάκιο του ΕΟΔΥ. Εντοπίστηκαν ασυμπτωματικοί έξι εργαζόμενοι και τέσσερα παιδιά που φιλοξενούνται στο ίδρυμα. Άμεσα τέθηκε σε εφαρμογή το υγειονομικό πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ και τα παιδιά που βρέθηκαν θετικά βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξεχωριστό χώρο του δημοτικού βρεφοκομείου, ενώ οι υπάλληλοι βρίσκονται σε κατ’ οίκον απομόνωση.

Την ίδια στιγμή, το τρίτο θύμα από κορωνοϊό θρηνεί η ΕΛ.ΑΣ, αφού ένας 55χρονος αστυνομικός κατέληξε στο νοσοκομείο της Κατερίνης χτυπημένος από κορωνοϊό.

Μέσα στο ζοφερό κλίμα που υπάρχει στη Θεσσαλονίκη, φοιτητές βρέθηκαν στο νοσοκομείο Παπανικολάου παίζοντας μουσική, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να ευχηθούν περαστικά σε ασθενείς και κουράγιο στο υγειονομικό προσωπικό.

Η Θεσσαλονίκη θα παραμείνει τουλάχιστον μέχρι το τέλος του χρόνου η πιο επιβαρυμένη από τον κορωνοϊό περιοχή της Ελλάδας, καθώς τα κρούσματα στις 31 Δεκεμβρίου, παραμονή Πρωτοχρονιάς, θα εξακολουθήσουν να αντιπροσωπεύουν το 25% του συνολικού αριθμού.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ομάδας του καθηγητή στο τμήμα Χημικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Δημοσθένη Σαρηγιάννη ένα στα τέσσερα νέα κρούσματα που θα καταγραφούν την τελευταία ημέρα του 2020 στη χώρα μας θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, τα 200 κρούσματα από τα συνολικά 700 – 800 εκείνης της ημέρας. Κάτι που σημαίνει ότι για να επιστρέψει η Θεσσαλονίκη σε μια σχετικώς ικανοποιητική και διαχειρίσιμη υγειονομική κατάσταση υπάρχει μπροστά μας αρκετό διάστημα.

Οι εκτιμήσεις του καθηγητή Σαρηγιάννη βασίζονται σε τρεις παραδοχές. Τα σχολεία δεν θα ανοίξουν πριν τον Ιανουάριο, το λιανεμπόριο θα λειτουργήσει σταδιακά και με μέτρα από τις 21 Δεκεμβρίου, ενώ η εστίαση θα παραμείνει κλειστή εκτός από τα εστιατόρια, που θα λειτουργούν αποκλειστικά με καθήμενους και αισθητά χαμηλότερη πληρότητα από αυτήν που έχουν κανονικά, κάπου μεταξύ 30% – 50%.

Τρομακτική πρόβλεψη για έως και 900 διασωληνωμένους

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, σχετικά με την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας και τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. 

Όπως ανέφερε στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου «δεν μπορούμε να μιλάμε για άνοιγμα της αγοράς με αυτό τον αριθμό κρουσμάτων και διασωληνωμένων. Για να αρθεί το lockdown, ο αριθμός των διασωληνωμένων πρέπει να είναι διψήφιος. Από τους 95, στις 25 Οκτωβρίου, φτάσαμε στους 600 που είναι σημείο συναγερμού στις 27-28 Νοεμβρίου, σε λίγες μόνο εβδομάδες. Αν κάνουμε ένα βήμα πρόωρο, αυτό που θα συμβεί είναι να έχουμε μια υποτροπή του δεύτερου κύματος, το οποίο θα φουσκώσει ακόμα περισσότερο. Είμαστε στο σημείο, όπου πλέον θα υπάρξει έκρηξη, διότι αν οι 600 γίνουν 900, το οποίο πλέον δεν είναι απίθανο, οι δυνατότητες θα έχουν ξεπεραστεί». Συμπλήρωσε δε ότι «αν δεν είχαμε τα μέτρα, σήμερα οι διασωληνωμένοι θα ήταν τετραψήφιοι και τα κρούσματα πενταψήφια».

Φόβοι για τρίτο κύμα της πανδημίας τα Χριστούγεννα – Υγειονομικοί: Δεν θα αντέξουμε

Την εικόνα της πανδημίας που δεν ελέγχεται μετέφερε ο Διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη, Νικόλαος Καπραβέλος. Παρά την καραντίνα, το σύστημα υγείας στα νοσοκομεία συνεχίζει να πιέζεται στα όρια των δυνατοτήτων του και ο αγώνας για κλίνες ΜΕΘ είναι διαρκής.

Πάντως, η πολιτεία προσεγγίζει πλέον με μεγαλύτερη σοβαρότητα και υπευθυνότητα τη διαχείριση της πανδημίας, εκτίμησε ο κ. Καπραβέλος μιλώντας στο Mega, προσθέτοντας πως οι πολίτες έχουν αρχίσει να προσέχουν πιο πολύ και να λαμβάνουν περισσότερα μέτρα αυτοπροστασίας. Μελανό σημείο παραμένει, όμως, το γεγονός ότι δεν γίνονται τόσο πολλά τεστ στην Θεσσαλονίκη όσο θα έπρεπε, όπως είπε.

Σχετικά με τις γιορτές, ο κ. Καπραβέλος εξέφρασε τον φόβο ότι «τα Χριστούγεννα μπορεί να προκαλέσουν το τρίτο ορμητικό κύμα της πανδημίας». Αναγνώρισε την ανθρώπινη ανάγκη ο κόσμος να νιώσει την προετοιμασία για τα Χριστούγεννα, ωστόσο απο υγειονομικής απόψεως τα πράγματα είναι διαφορετικά και χρειάζεται μεγάλη προσοχή. «Ως υγειονομικός δεν μπορώ να βλέπω τη διευκόλυνση αυτού του θανατηφόρου ιού», είπε χαρακτηριστικά.

 O ίδιος χτύπησε το καμπανάκι κινδύνου για τον αριθμό του προσωπικού στα νοσοκομεία, ζήτημα το οποίο πρέπει να δει η πολιτεία, όπως είπε. Χρειάζονται βαθιές θεσμικές αλλαγές στο σύστημα υγείας και προσλήψεις. «Είμαστε λίγοι, δεν θα αντέξουμε ένα τρίτο κύμα, είμαστε εξαντλημένοι σωματικά και ψυχικά» είπε. «Δεν είναι αγώνας ταχύτητας αλλά ένας μαραθώνιος. Ο ιός καραδοκεί και θα έχουμε αύξηση της θνητότητας, αν δεν προσέξουμε» είπε. «Τριανταπέντε χρόνια στο σύστημα υγείας δεν έχω ξαναδεί τέτοια ορμή νόσου» κατέληξε  ο κ. Καπραβέλος.

Τι θα συμβεί αν λήξει άκαιρα το lockdown

Σε φάση σταθεροποίησης βρίσκονται τα κρούσματα, όπως δήλωσε ο επιδημιολόγος και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Τάκης Παναγιωτόπουλος στον ΣΚΑΪ, ωστόσο δεν επιτρέπουν ακόμα να εισέλθουμε σε μια φάση άρσης των μέτρων. 

«Η συνολική εικόνα είναι ότι τα νέα κρούσματα έχουν αρχίσει να έχουν μια τάση σταθεροποίησης ή και μείωσης. Οι σκληροί δείκτες, νεκροί και διασωληνωμένοι, έρχονται καθυστερημένα, διότι υπάρχει μια διαφορά φάσης με αυτούς. Τα πράγματα είναι δύσκολα, αλλά αρχίζει να φαίνεται μια καθοδική τάση. Παρότι τα νέα περιστατικά αρχίζουν να έχουν μια τάση μείωσης, τα νοσοκομεία συνεχίζουν να έχουν πίεση, γι’ αυτό είναι τελείως απαραίτητη η πλήρης στήριξη του ΕΣΥ», ανέφερε χαρακτηριστικά.  

Ερωτηθείς σχετικά με τους λόγους που μετά από 4 εβδομάδες lockdown, δεν έχουν περιοριστεί τα κρούσματα, ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι η διασπορά ήταν αρκετά μεγάλη, ειδικά στη Θεσσαλονίκη και ο χρόνος κάμψης που απαιτείται είναι μεγαλύτερος υπογραμμίζοντας ότι «τα δεδομένα δεν είναι αυτά που θα ήθελε κανείς για να μπούμε σε μια φάση άρσης των μέτρων». 

Πρόσθεσε δε ότι «μπαίνουμε σε μια περίοδο ιδιαίτερα απαιτητική, μετά τις γιορτές, καθώς θα πρέπει να είμαστε και με δραστηριότητες ανοιχτές και με μέτρα», τονίζοντας ότι ένα άκαιρο άνοιγμα μπορεί να οδηγήσει σε ένα μεγαλύτερο κλείσιμο αργότερα και μεγαλύτερη οικονομική ζημιά. 


σχετικα αρθρα