ΕΛΛΑΔΑ

Μεταδίδεται και μεταθανάτια ο κορωνοϊός; - Γιατί δεν γίνεται νεκροτομή σε περιστατικά Covid

Δημοσίευση 4 Δεκεμβρίου 2020, 09:00 / Ανανεώθηκε 4 Δεκεμβρίου 2020, 09:54
Μεταδίδεται και μεταθανάτια ο κορωνοϊός; - Γιατί δεν γίνεται νεκροτομή σε περιστατικά Covid
Facebook Twitter Whatsapp

«Δεν έχουμε βεβαιότητα για το πόσο καιρό μεταδίδεται μεταθανάτια ο κορωνοϊός, εν τούτους, υπάρχουν ενδείξεις, ότι από βιολογικά υγρά, η μετάδοση φτάνει κάποιες αρκετές ώρες έως και κάποιες ημέρες», τόνισε ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων.

Μεταδίδεται και μετά θάνατον ο κορωνοϊός, εκτίμησε ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων. «Δεν έχουμε βεβαιότητα για το πόσο καιρό μεταδίδεται μεταθανάτια ο κορωνοϊός, εν τούτους, υπάρχουν ενδείξεις, ότι από βιολογικά υγρά, η μετάδοση φτάνει κάποιες αρκετές ώρες έως και κάποιες ημέρες» σημείωσε, μιλώντας στο Mega, λέγοντας ότι σε συγκεκριμένες επιφάνειες «ο ιός μπορεί να παραμείνει σε ζωή ακόμα και εννιά μέρες μετά το θάνατο».

Παράλληλα, εξήγησε γιατί πρέπει να αποφεύγονται νεκροτομή και ταρίχευση σε περιστατικά που κατέληξαν από Covid.

«Δεν κάνουμε νεκροτομή σε περιστατικά Covid γιατί έχουμε αιτία θανάτου. Νεκροτομή γίνεται όταν δεν έχουμε καθορισμένη αιτία θανάτου. Όταν έχουμε ανθρώπους επί μακρόν νοσηλευόμενους, που επιβεβαιώθηκε με μοριακό έλεγχο ότι πάσχουν και καταλήγουν από Covid, θα ήταν μη επιστημονικά ορθό να κάνουμε νεκροψία/νεκροτομή» υπογράμμισε.

Ακόμα, ο κ. Λέων, αναφέρθηκε στους κινδύνους που ελλοχεύουν να καταλήξει κάποιος από Covid χωρίς ο ίδιος ή το περιβάλλον του να γνωρίζουν ότι έπασχε από τον ιό. «Όταν ένας ηλικιωμένος πάσχει από Covid, έχει ήπια συμπτώματα, και δεν το αντιλαμβάνεται ούτε ο ίδιος, και έχοντας ραγδαία εξέλιξη, καταλήγει σπίτι του, έχοντας υποκείμενα νοσήματα, οι συγγενείς θα φωνάξουν τον θεράποντα ιατρό να υπογράψει ένα πιστοποιητικό θανάτου. Αυτός ο άνθρωπος δεν έκανε τεστ, δεν έχει διαπιστωθεί ότι είναι Covid ασθενής. Εκεί αντιλαμβάνεστε τι κίνδυνος υπάρχει στη δημόσια υγεία, εάν έχουμε ένα περιστατικό Covid που δεν έχει διαγνωστεί ως τέτοιο».

Τέλος, σε ότι αφορά στην απόθεση των σορών στα κοιμητήρια, ο ιατροδικαστής επισήμανε ότι στο εξωτερικό οι θανόντες από Covid δεν θάβονται σε ξεχωριστούς χώρους. «Δυστυχώς, δημιουργούνται ζώνες Covid, λόγω του μεγάλου αριθμού θανόντων που έχουμε».

Η διαχείριση των σορών

Για το πώς διαχειρίζεται ένα γραφείο τελετών τη σορό ενός ανθρώπου που κατέληξε από Covid περιέγραψε στο Mega ο Γιάννης Μανωλίτσης, ο οποίος διαθέτει γραφείο τελετών.

«Οι παραλαβές των σορών γίνονται με ειδικούς σάκους, γίνεται σφράγιση του φέρετρου με ειδική μεμβράνη και η σορός μεταφέρεται στο κοιμητήριο λίγο πριν την τελετή», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr