current views are: 5

6 Δεκεμβρίου 2020
Δημοσίευση06:22

Κορωνοϊός: Με το… σταγονόμετρο η μείωση των κρουσμάτων – Στο 7,2% η θετικότητα το Σάββατο – «Ασφυκτιά» η Βόρεια Ελλάδα

Ελαφριά μείωση στα κρούσματα κορωνοϊού, παραμένουν στα ύψη θάνατοι και διασωληνωμένοι. Πόσα τεστ έγιναν το Σάββατο, ποιες περιοχές «βράζουν».

Δημοσίευση 06:22’

Ελαφριά μείωση στα κρούσματα κορωνοϊού, παραμένουν στα ύψη θάνατοι και διασωληνωμένοι. Πόσα τεστ έγιναν το Σάββατο, ποιες περιοχές «βράζουν».

Μικρή «ανάσα» έδωσαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ το Σάββατο όσον αφορά στα κρούσματα του νέου κορωνοϊού, έναν μήνα μετά το καθολικό lockdown. Ωστόσο, σε υψηλά επίπεδα παραμένουν οι αριθμοί τόσο των ημερήσιων θανάτων όσο και των διασωληνωμένων, γεγονός που αποδεικνύει ότι είμαστε μακριά ακόμα από οποιαδήποτε άρση των περιοριστικών μέτρων.

Το Σάββατο ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.383 νέα κρούσματα και 98 νέους θανάτους, ενώ ύστερα από αρκετές μέρες ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών έπεσε κάτω από το «ψυχολογικό όριο» των 600 (594).

Έτσι, με βάση τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο 24ωρο, ο δείκτης θετικότητας διαμορφώθηκε στο 7,2%. Αναλυτικότερα, σε διάστημα 24 ωρών διενεργήθηκαν 19.092 μοριακοί έλεγχοι και 8.547 rapid test

Γιατί είναι αργή η μείωση των κρουσμάτων

Μία πιθανή εξήγηση του συνεχιζόμενου δεύτερου κύματος, είναι ότι λόγω της μεγάλης διασποράς στην κοινότητα υπάρχει ένα συνεχές «πινγκ-πονγκ» μεταξύ των εργασιακών χώρων και της ενδοοικογενειακής διασποράς, εξήγησε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση για τον κορωνοϊό από το υπουργείο Υγείας. Τι σημαίνει αυτό; Όπως διευκρίνισε η κυρίαΠαπαευαγγέλου, εκεί που πάει να ηρεμήσει μία περιοχή, ξεσπά μία συρροή κρουσμάτων σε ένα εργασιακό περιβάλλον, σε μία κλειστή δομή, που λειτουργεί ως μία πηγή υπερμετάδοσης και έχει ως αποτέλεσμα την διασπορά μέσα στα σπίτια όλων αυτών των ανθρώπων, στις οικογένειές τους. «Δυστυχώς, ο ιός έχει αποδείξει ότι είναι πολύ πιο πονηρός από εμάς και παραμονεύει κάθε στιγμή χαλάρωσης ή αφηρημάδας μας», υπενθύμισε η ίδια και πρόσθεσε:

«Η αντιμετώπιση αυτής της πανδημίας αποτελεί έναν μαραθώνιο. Ναι, διανύουμε ένα μαραθώνιο και έχουμε ακόμα πολλά χιλιόμετρα μπροστά μας και πιθανότατα και πολλές ανηφόρες μέχρι τον τερματισμό. Όσοι έχουν τρέξει μαραθώνιο, γνωρίζουν καλά ότι ο αγώνας θέλει οργάνωση, στρατηγική, πειθαρχία και καλή προετοιμασία. Χρειάζεται συγκέντρωση και στοχοπροσήλωση σε πολλές μικρές νίκες, χιλιόμετρο-χιλιόμετρο. Και βέβαια, είναι πάντα πιο εύκολο όταν κάνεις τον αγώνα μαζί με άλλους που έχουν τον ίδιο στόχο με εσένα. Για αυτό και πρέπει να είμαστε όλοι μαζί σε αυτόν τον αγώνα».

«Φλέγεται» η Βόρεια Ελλάδα – Καλύτερη η εικόνα στην Αττική

Σύμφωνα με τον «χάρτη» διασποράς της νόσου το τελευταίο 24ωρο, η Βόρεια Ελλάδα και δη η Θεσσαλονίκη εξακολουθεί να καταγράφει αρνητική πρωτιά. Ειδικότερα, το Σάββατο ανακοινώθηκαν 305 νέες μολύνσεις στη συμπρωτεύουσα, 260 στην Αττική, 98 στη Λάρισα και 58 στην Πέλλα.

Η έξαρση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στη Βόρεια Ελλάδα, σύμφωνα με τον καθηγητή Αλκιβιάδη Βατόπουλο, που μίλησε στο Open, ήταν αποτέλεσμα μεγαλύτερης κινητικότητας. «Δεν είναι εύκολο να σταματήσει μια επιδημία από μια νόσο που μεταδίδεται με την αναπνοή» υπογράμμισε, ενώ ανέφερε ότι τα βόρεια σύνορα ήταν ανοιχτά και η Σερβία ήταν μία από τις χώρες στην οποία ο κορωνοϊός είχε μεγάλη διασπορά.

«Έχουμε δείγματα που εξακολουθούν να είναι ανησυχητικά ειδικά από τη Βόρεια Ελλάδα. Φαίνεται και από τα λύματα της περιοχής. Ένας μεγάλος συντελεστής είναι ότι η ζωή δεν έχει νεκρώσει στο δεύτερο lockdown. Υπάρχει μεγαλύτερη δραστηριότητα του κόσμου σε σχέση με τα μέτρα που είχαν ληφθεί στο προηγούμενο lockdown» ανέφερε μιλώντας στον ΑΝΤ1 η Γαρυφαλιά Πουλακου λοιμωξιολόγος του Σωτηρία.

Όπως επισημαίνει μεγάλο πρόβλημα παρατηρείται στις οικογένειες. «Έχουμε μεγάλη εισροή της νόσου μέσα στις οικογένειας. Υπάρχει μια μεγάλη “ποσότητα” της νόσου που δεν είναι καταγεγραμμένη είτε επειδή κάποιοι είναι ασυμπτωματικοί μέσα στις οικογένειες και άλλοι ολιγοσυμπτωματικοί που δεν θα φτάσουν στο σύστημα Υγείας για να γίνει η διάγνωση. Υπάρχει ενεργή μία κοινωνικού τύπου δραστηριότητα και έτσι δεν μπορεί να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης. Υπάρχει μία μεγάλη ενδοοικογενειακή διασπορά».

Άφησε πάντως μια χαραμάδα αισιοδοξίας, μιλώντας για την κατάσταση στο νοσοκομείο Σωτηρία και γενικά στην Αθήνα. «Η κατάσταση στην Αθήνα έχει βελτιωθεί. Υπάρχουν κενές κλίνες σε θαλάμους και στις ΜΕΘ. Εχει μειωθεί η εισροή ασθενών στο νοσοκομείο και από την παθολογική κλινική στις ΜΕΘ. Τώρα πια οι διασωληνώσεις είναι πιο αραιές. Να μην μείνουν οι άνθρωποι στα σπίτια τους με πυρετό, αλλά να προσέλθουν στο σύστημα υγείας».

Γώγος: Αποκλιμάκωση στο δεύτερο 15ημερο του Δεκεμβρίου

Την ελπίδα το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου να μπορέσουμε να αποκλιμακώσουμε με μεγάλη προσοχή κάποια από τα περιοριστικά μέτρα εξέφρασε μιλώντας στην εφημερίδα «Νεολόγος» ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών – Λοιμωξιολόγος, Χαράλαμπος Γώγος.

Όπως είπε: «Τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν επιπέδωση αλλά και μια μικρή ύφεση της επιδημιολογικής καμπύλης πανελλαδικά, παράλληλαόμως το σύστημα υγείας εξακολουθεί να πιέζεται πολύ και θα χρειαστούν μία έως δύο εβδομάδες, ελπίζω, για να δούμε βελτίωση και στις παραμέτρους της νοσηλείας, διασωλήνωσης και θανάτων».

«Ελπίζω μετά το δεύτερο 15ήμερο του Δεκεμβρίου να μπορέσουμε να αποκλιμακώσουμε με μεγάλη προσοχή κάποια από τα περιοριστικά μέτρα. Μέλημα είναι η εξισορρόπηση των αναγκών της κοινωνίας και οικονομίας με την ασφαλέστερη υγειονομική διαχείριση», συμπλήρωσε.

Σαρηγιάννης: Στα 770 κρούσματα στο τέλος του έτους

Τον αριθμό των κρουσμάτων ανά εβδομάδα μέχρι το τέλος του έτους παρουσίασε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ και ειδικός σε μαθηματικά μοντέλα επιδημιολογικής διασποράς, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Όπως τόνισε στις 22 Δεκεμβρίου θα έχουν υποχωρήσει στα 900 κρούσματα. Επισημαίνει δε ότι η πτώση των κρουσμάτων είναι αργή και το άνοιγμα της αγοράς, σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, είναι πρόωρο.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του κ. Σαρηγιάννη που παρουσίασε στον ΣΚΑΪ, στις 8 Δεκεμβρίου τα κρούσματα θα έχουν διαμορφωθεί στα 1.475 κρούσματα ανά ημέρα.

Στις 15 Δεκεμβρίου η χώρα θα μετρά 1.100 κρούσματα.

Στις 22 Δεκεμβρίου τα κρούσματα θα έχουν υποχωρήσει περίπου στα 900 και στο τέλος του χρόνου στα 770 κρούσματα.

«Τα κρούσματα δε συνάδουν με τον στόχο που είχε θέσει ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας που ήταν τα 500 κρούσματα για να ανοίξει η αγορά. Οι προσομοιώσεις μας δείχνουν ότι αν ανοίξουν τα καταστήματα και δεν τηρηθούν τα μέτρα, 15-20 μέρες μετά θα δούμε μια αναζωπύρωση. Επομένως οποιοδήποτε άνοιγμα θα είναι πρόωρο», υπογράμμισε ο κ. Σαρηγιάννης.


σχετικα αρθρα