ΕΛΛΑΔΑ

Συγκλονίζει παθολόγος από το νοσοκομείο Γιαννιτσών: «Δεν είναι απλά ότι ξεψυχάει ασθενής, αλλά σε παρακαλάει...»

Δημοσίευση 10 Δεκεμβρίου 2020, 09:00 / Ανανεώθηκε 10 Δεκεμβρίου 2020, 09:21
Συγκλονίζει παθολόγος από το νοσοκομείο Γιαννιτσών: «Δεν είναι απλά ότι ξεψυχάει ασθενής, αλλά σε παρακαλάει...»
Facebook Twitter Whatsapp

Την τραγική κατάσταση που βιώνουν τα νοσοκομεία εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού και συγκεκριμένα αυτό των Γιαννιτσών περιέγραψε η Εμμανουηλία Κεχαγιά.

Συγκλονίζει η μαρτυρία της Παθολόγου στο νοσοκομείο Γιαννιτσών, για τις πρωτόγνωρες συνθήκες που βίωσε και συνεχίζει να αντιμετωπίζει το υγειονομικό προσωπικό, με την πανδημία του κορωνοϊού.

Από τη μία, ο ένας ασθενής μετά τον άλλον, να αφήνουν την τελευταία τους πνοή. Απελπισία, λύπη και απόγνωση «ζωγραφισμένη» στα πρόσωπα γιατρών και νοσηλευτών που παρά τον απίστευτο αγώνα τους, όλο αυτό το διάστημα, βλέπουν πολλούς από τους ασθενείς τους, να «φεύγουν».

Από την άλλη, ασθενείς που η ζωή τους κρατιόταν από μια «κλωστή» και που κανείς δεν γνώριζε αν θα τα καταφέρουν, να βγαίνουν τελικά «θριαμβευτές» από τις ΜΕΘ, να αποσωληνώνονται και να πλημμυρίζουν ανακούφιση και χαρά το υγειονομικό προσωπικό. Είναι οι δύο όψεις του μεγάλου αγώνα που βρίσκεται σε εξέλιξη, στα νοσοκομεία ειδικά της Βόρειας Ελλάδας, μεταξύ αυτών και στο νοσοκομείο Γιαννιτσών.

Μιλώντας στο GRTimes.gr, η Παθολόγος, Επιμελήτρια `Α στην Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Γιαννιτσών, Εμμανουηλία Κεχαγιά, περιγράφει το πως βιώνει το προσωπικό του νοσοκομείου αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες στιγμές, στη μεγαλύτερη υγειονομική κρίση που σάρωσε και τη χώρα μας στη νεότερη ιστορία της.

«Ζούμε στιγμές πρωτόγνωρες, τις οποίες ούτε καν μπορούσαμε να φανταστούμε πριν λίγους μήνες. Κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε κάποιες εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις» αναφέρει η γιατρός που με λύπη της διαπιστώνει πως το τελευταίο διάστημα ο ιός δεν ήταν και τόσο φιλικός με τις ηλικίες από 40 – 60. «Τα άτομα που χειροτέρεψαν πολύ γρήγορα, ήταν σε αυτές τις σχετικά νεαρές ηλικίες, ειδικά από 40 έως 50 ετών. Σε αντίθεση με αυτά που ακούγαμε στο πρώτο κύμα της πανδημίας» λέει η κα. Κεχαγιά προσθέτοντας πως μεταξύ των νεότερων ασθενών στις παραπάνω ηλικίες, υπήρχαν και άτομα χωρίς υποκείμενα νοσήματα, κάποια εκ των οποίων δεν τα κατάφεραν.

Όπως επισημαίνει η παθολόγος, το νοσοκομείο Γιαννιτσών, την εποχή πριν τον Covid 19 είχε 6 κλίνες ΜΕΘ, ωστόσο στη συνέχεια αναγκάστηκε να αναπτύξει συνολικά περίπου 12, που το τελευταίο διάστημα είναι 100% γεμάτες. «Αδειάζουν και γεμίζουν αμέσως οι ΜΕΘ. Κάποιοι ασθενείς διασωληνωμένοι, χρειάζεται να παραμείνουν κάποιες ώρες σε αναμονή, μέχρι να βρεθεί κρεβάτι, είτε στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Γιαννιτσών, είτε σε κάποιο άλλο νοσοκομείο στη Βόρειο Ελλάδα».

Μιλώντας για την κλινική στην οποία εργάζεται, την Παθολογική, η κα. Κεχαγιά εκτιμά ότι παρά τις αντίξοες συνθήκες, ανταπεξήλθε μέχρι στιγμής στο 100%, γεγονός που η ίδια αποδίδει και στον διευθυντή της, τον κ. Ιωάννη Κακουλίδη, τον οποίο χαρακτηρίζει «μάχιμο και άξιο».

«Πέφταμε και σηκωνόμασταν την ίδια στιγμή»

Σε ερώτηση για το πως βιώνει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τις τόσες πολλές απώλειες, η κα. Κεχαγιά απαντά πως ξεπέρασαν όλοι τον εαυτό τους πολλές φορές. «Στην αρχή πιστεύαμε ότι δεν θα τα καταφέρουμε. Πέφταμε και σηκωνόμασταν, την ίδια στιγμή. Δεν υπάρχει πολυτέλεια για δεύτερη σκέψη, σε αυτό που βιώσαμε, σε αυτό που περάσαμε και που περνάμε» αναφέρει, προσθέτοντας πως ειδικά οι δύο τελευταίες εβδομάδες ήταν εξαιρετικά τραγικές.

Προσπαθώντας να περιγράψει τις δραματικές στιγμές των απωλειών δεν βρίσκει λόγια. Εξάλλου η σκέψη, όπως υπογραμμίζει, είναι πολυτέλεια. «Και ειλικρινά δεν υπάρχουν λόγια να περιγραφεί αυτή η κατάσταση. Δεν είναι απλά ότι ξεψυχάει ο ασθενής… Να σε παρακαλάει, να παρακαλάει κάποιος από το περιβάλλον του (τηλεφωνικά μόνο επιτρέπεται η επικοινωνία), είναι τραγικές οι καταστάσεις. Δεν μπορεί κανείς να το περιγράψει, δεν το χωράει ο ανθρώπινος νους» αναφέρει.

Όσον αφορά τους ασθενείς που βγαίνουν από τις ΜΕΘ, η κα. Κεγαχιά λέει ότι είναι η «μεγάλη χαρά» όλων. «Με το που θα ντυθούμε και θα μπούμε στην κλινική Covid, έχουμε πρώτα να περάσουμε από το τμήμα που είναι οι αποσωληνωμένοι για να πάρουμε λίγο κουράγιο. Αυτοί που βγήκαν νικητές μας δίνουν το κουράγιο να συνεχίσουμε. Αυτή είναι πιστεύω και η ικανοποίηση για έναν γιατρό. Τίποτα άλλο».

Ανεκτίμητη η βοήθεια των εθελοντών

Όπως ήταν επόμενο, πολλοί ήταν οι εργαζόμενοι και του νοσοκομείου Γιαννιτσών που χτυπήθηκαν από τον κορωνοϊό, με αποτέλεσμα να αυξηθεί πολύ η πίεση στο υπόλοιπο προσωπικό, που σύμφωνα με την παθολόγο κάλυψε τα κενά, με υπερωρίες, εξτρά εφημερίες και φυσικά με τη βοήθεια των εθελοντών γιατρών που ήρθαν από το «Mediterraneo Hospital» Αθηνών.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newpost.gr