ΕΛΛΑΔΑ

Δραματική κατάσταση στα κοιμητήρια Θέρμης: «Σκάβουμε τάφους μέσα στο σκοτάδι - Σκύβουμε το κεφάλι μπροστά στον πόνο των μανάδων»

Δημοσίευση 10 Δεκεμβρίου 2020, 09:00 / Ανανεώθηκε 10 Δεκεμβρίου 2020, 09:58
Δραματική κατάσταση στα κοιμητήρια Θέρμης: «Σκάβουμε τάφους μέσα στο σκοτάδι - Σκύβουμε το κεφάλι μπροστά στον πόνο των μανάδων»
Facebook Twitter Whatsapp

Οι τάφοι που ανοίγονται για τους νεκρούς από κορωνοϊό είναι απομακρυσμένοι από τους υπόλοιπους και είναι για 10 χρόνια και όχι για 3 όπως είθισται.

Το τραγικό πρόσωπο του κορωνοϊού αντικρίζουν καθημερινά οι εργαζόμενοι στα κοιμητήρια, ειδικά εκείνοι της Θεσσαλονίκης, καθώς η Βόρεια Ελλάδα συνεχίζει να πλήττεται από την πανδημία του κορωνοϊού.

«Κάθε πρωί ξυπνάμε, πίνουμε τον καφέ μας και ερχόμαστε εδώ να σκάψουμε τάφους μέσα στο σκοτάδι και στο κρύο. Νιώθουμε έναν κόμπο στο λαιμό, το βλέπεις στα πρόσωπα όλων«. Αυτή την εικόνα περιγράφουν, μιλώντας στο ThessToday.gr, οι εργαζόμενοι στα κοιμητήρια Θέρμης, οι οποίοι αντιμετωπίζουν την πανδημία στη χειρότερή της έκφανση, αυτή του θανάτου των ανθρώπων που πάλεψαν με τη νόσο και δεν κατάφεραν να τη νικήσουν.

Όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι, η δουλειά τους ήταν ήδη δύσκολη, αλλά τώρα πλέον, με την έξαρση του κορωνοϊού και τα δεκάδες θύματά της, η κατάσταση είναι απελπιστική. «Φοβόμαστε και για μας και για τις οικογένειές μας. Ερχόμαστε σε επαφή με τα φέρετρα συνέχεια».

Οι ίδιοι φορούν μάσκα και ειδικές στολές, ωστόσο ο φόβος δεν φεύγει από την καθημερινότητά τους. Ακόμα πιο δύσκολη καθιστά την εργασία τους, και η οδυνηρή πλέον πραγματικότητα που βιώνουν οι συγγενείς όσων χάθηκαν, οι οποίοι δεν έχουν την ευκαιρία να δουν τους αγαπημένους τους για μια τελευταία φορά πριν τους αποχαιρετήσουν οριστικά. Πολλοί από αυτούς, εξαιτίας του πόνου τους, μπορεί να έρθουν σε διαπληκτισμό με τους εργαζόμενους των κοιμητηρίων. «Αν μια μάνα έχει χάσει το παιδί της και σου φωνάζει γιατί πήγαν χώματα στο μνήμα επειδή σκάβουμε δίπλα, μόνο σκύβεις το κεφάλι», αναφέρει ένας εργάτης όσο πιο πέρα μια γυναίκα στέκεται πάνω από τον τάφο ενός αγαπημένου της προσώπου που πέθανε από κορωνοϊό και κλαίει σιωπηλά.

Ο χώρος όπου κηδεύονται οι νεκροί της Covid-19 είναι απομακρυσμένος από τους υπόλοιπους τάφους, ενώ όπως μας πληροφορούν οι εργαζόμενοι, οι τάφοι κορωνοϊού είναι δέκα χρόνων και όχι τριών, όπως είθισται για τους άλλους. Ο λόγος είναι γιατί οι νεκροί Covid-19 βρίσκονται μέσα σε σακούλα στο φέρετρο, το οποίο είναι τυλιγμένο με πολλές στρώσεις μεμβράνης, ως εκ τούτου η αποσύνθεση αργεί πολύ περισσότερο να πραγματοποιηθεί πλήρως. Και όπως σημειώνουν, ίσως τα δέκα χρόνια να μην αρκούν καν, τόσο σφραγισμένα που είναι τα φέρετρα.

Περίπου το 50% των ταφών καθημερινά στα κοιμητήρια αφορούν περιπτώσεις κορωνοϊού. Την Τετάρτη 09/12 οι κηδείες που πραγματοποιήθηκαν ήταν 20 και οι 10 ήταν ασθενών Covid-19. Παράλληλα οι εργαζόμενοι σημειώνουν πως δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που πεθαίνουν για λόγους πέραν του κορωνοϊού αυτό το διάστημα, καθότι φοβόντουσαν να πάνε στο νοσοκομείο και να ελέγξουν την υγεία τους.

«Σε 20 μέρες λήγουν οι συμβάσεις μας«

Οι πρωτόγνωρες υγειονομικές συνθήκες έχουν αναγκάσει τους εργάτες ταφής να δουλεύουν περισσότερες ώρες, ακόμη και τα σαββατοκύριακα. «Αντί να βρισκόμαστε με τη γυναίκα και τα παιδιά μας, είμαστε εδώ, υπερωρίες». Καταγγέλλουν δε το γεγονός πως η κυβέρνηση δεν τους έχει στηρίξει οικονομικά με επιπλέον χρήματα ή με κάποιο δώρο, μολονότι η δουλειά τους είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Ταυτόχρονα, πολλοί από τους εργαζόμενους είχαν οκτάμηνες συμβάσεις οι οποίες δεν γνωρίζουν αν θα ανανεωθούν, με αποτέλεσμα να δουλεύουν σε καθεστώς αβεβαιότητας, την ώρα που η υγειονομική κατάσταση είναι έκρυθμη και οι νεκροί του κορωνοϊού δεκάδες. «Σε 20 μέρες λήγουν οι συμβάσεις μας και θα έρθουν άλλοι που δεν ξέρουν τη δουλειά και θα χρειαστούν δύο μήνες για να τη μάθουν».

Αβαρλής: 550 νέες θέσεις ταφής στα κοιμητήρια Θέρμης

Για το θέμα των συμβάσεων και της καθημερινότητας στα κοιμητήρια Θέρμης, μίλησε ο Αντιδήμαρχος Επιχειρησιακού Σχεδιασμού, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργος Αβαρλής, ο οποίος μάλιστα προανήγγειλε τη δημιουργία ακόμη 550 θέσεων ταφής ώστε ο δήμος να είναι προετοιμασμένος για οποιοδήποτε ενδεχόμενο.

«Η κατάσταση είναι απόλυτα ελεγχόμενη γιατί φροντίσαμε από τον Μάρτη να έχουμε ξεκινήσει διαδικασίες και αλλαγή κανονιστικής για τα κοιμητήρια. Έχουμε φτάσει καθημερινά να έχουμε 9 με 12 νεκρούς Covid-19, ενώ μέχρι πρότινος ήταν 4 με 6. Σήμερα ψηφίζεται στην οικονομική επιτροπή η δημιουργία 550 νέων θέσεων ταφής μέσα στα κοιμητήρια αναστάσεως του Κυρίου, για παν ενδεχόμενο».

Όπως μάλιστα σημείωσε «μετά τις 20 Νοέμβρη ο αριθμός των ταφών νεκρών κορωνοϊού αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο». Όσον αφορά τους εργαζόμενους, ο αντιδήμαρχος διαβεβαίωσε πως φοράνε τις ειδικές στολές για να προστατεύονται και πως υποβάλλονται συχνά σε τεστ.

Όσον αφορά το θέμα των συμβάσεων, υποστήριξε πως κάποιοι εργαζόμενοι θα παραμείνουν στη δουλειά τους. «Είναι σίγουρο πως θα κρατήσουμε κάποιους εργαζόμενους. Δεν γίνεται να συνεχιστεί η λειτουργία των κοιμητηρίων χωρίς πρόβλημα αν δεν έχουμε αυτούς τους συμβασιούχους».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr