current views are: 5

18 Δεκεμβρίου 2020
Δημοσίευση08:17

Κορωνοϊός – Εμβόλια: Αγώνας δρόμου για «τείχος ανοσίας» – Το σχέδιο φύλαξης και τα έντυπα – Σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό

Η 27η Δεκεμβρίου είναι η ημέρα που αναμένεται να γίνουν οι πρώτες δόσεις του εμβολίου της Pfizer, το οποίο όπως έχει γίνει γνωστό, θα φτάσει στη χώρα μας νωρίτερα από τα σκευάσματα άλλων εταιρειών, στο υγειονομικό προσωπικό.

Δημοσίευση 08:17’

Η 27η Δεκεμβρίου είναι η ημέρα που αναμένεται να γίνουν οι πρώτες δόσεις του εμβολίου της Pfizer, το οποίο όπως έχει γίνει γνωστό, θα φτάσει στη χώρα μας νωρίτερα από τα σκευάσματα άλλων εταιρειών, στο υγειονομικό προσωπικό.

Σε ρυθμούς εμβολίων κινείται πλέον η χώρα μας, καθώς όπως όλα δείχνουν ο εμβολιασμός για τον κορωνοϊό θα ξεκινήσει στις 27 Δεκεμβρίου. Μάλιστα, σήμερα το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει σε σύσκεψη για την υλοποίηση του σχεδίου για τον εμβολιασμό, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Στη σύσκεψη θα μετέχουν τα επιτελικά στελέχη που εμπλέκονται στο Εθνικό Σχέδιο εμβολιασμού.

Στις 27 Δεκεμβρίου αρχίζει ο εμβολιασμός

Η 27η Δεκεμβρίου είναι η ημέρα που αναμένεται να γίνουν οι πρώτες δόσεις του εμβολίου της Pfizer, το οποίο όπως έχει γίνει γνωστό, θα φτάσει στη χώρα μας νωρίτερα από τα σκευάσματα άλλων εταιρειών, στο υγειονομικό προσωπικό.

Το πλάνο προβλέπει, μάλιστα, ότι η διαδικασία θα ξεκινήσει σε ένα από τα μεγάλα νοσοκομεία αναφοράς για την Covid-19.

Στο πλαίσιο αυτό, στα νοσοκομεία της χώρας έχει ήδη καταφτάσει εντολή που ζητά από το προσωπικό να προβεί σε δηλώσεις για το αν επιθυμεί να εμβολιαστεί, παρότι δεν έχει υπάρξει αναλυτική ενημέρωση τους, όπως ζητούν εκπρόσωποι του κλάδου.

Tο Εθνικό Σχέδιο για τον εμβολιασμό, το οποίο ονομάστηκε «Ελευθερία», προβλέπει ότι κατά προτεραιότητα θα εμβολιασθούν οι υγειονομικοί.

Ακολουθούν οι ευπαθείς ομάδες, οι υπέργηροι και, έπειτα, ο γενικός πληθυσμός.

Αγώνας δρόμου για «τείχος ανοσίας» έως τον Ιούνιο

Στόχος είναι ως τον ερχόμενο Ιούνιο να έχει εμβολιαστεί το μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού, χτίζοντας έτσι ένα ψηλό «τείχος ανοσίας».

Αυτό υπογράμμισε την Τετάρτη ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, επαναλαμβάνοντας ότι οι επόμενες ημέρες και εβδομάδες παραμένουν κρίσιμες, παρά τις θετικές εξελίξεις από το μέτωπο των εμβολίων.

Μάλιστα, προειδοποίησε για αυστηρό lockdown στις επιβαρυμένες περιοχές της χώρας, καλώντας τους πολίτες να τηρούν αυστηρά τα μέτρα, υπερασπιζόμενοι τα αποτελέσματα της συλλογικής προσπάθειας των τελευταίων πέντε και πλέον εβδομάδων.

Πάντως, ο υπουργός Υγείας υπενθύμισε ότι στον αντίποδα των δυσκολιών που βιώνουν οι πολίτες τους τελευταίους μήνες «βρίσκεται η κοινή ευρωπαϊκή προμήθεια των εμβολίων» η οποία, όπως όλα δείχνουν, θα ακολουθηθεί από την ταυτόχρονη έναρξη των εμβολιασμών στην γηραία ήπειρο. Και πρόσθεσε ότι εκτός από το εμβόλιο των εταιρειών Pfizer/BioNTech, τον δρόμο της έγκρισης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) αναμένεται να πάρουν σύντομα άλλα δύο εμβόλια: «Αρα λοιπόν είναι πολύ πιθανό τις επόμενες εβδομάδες ή μήνα να έχουμε εγκρίσεις και για άλλα εμβόλια. Και επίσης οι δόσεις είναι η μία πίσω από την άλλη, σύμφωνα με τα συμβόλαια προαγοράς».

Έτσι θα φυλάσσονται τα εμβόλια

Την ίδια στιγμή συναγερμός επικρατεί για τη φύλαξη των αποθεματων των εμβολίων και έτσι δημιουργήθηκε το σχέδιο «Ιπποκράτης» για την επιχείρηση «Ελευθερία».

Πρόκειται για ένα αναλυτικό σχέδιο ασφάλειας, καταρτισμένο από την Ελληνική Αστυνομία, για την περιφρούρηση της αποθήκευσης και μεταφοράς των εμβολίων κατά του κορωνοϊού προς τα εμβολιαστικά κέντρα. 

Το σχέδιο «Ιπποκράτης» για την επιχείρηση «Ελευθερία» της προμήθειας των εμβολίων και του μαζικού εμβολιασμού του πληθυσμού περιλαμβάνει τα εξής:

  • 24ωρη φύλαξη των αποθηκευτικών χώρων
  • 7 αποθήκες-ψυγεία (ψυγειοκαταψύκτες) με προοπτική να γίνουν 14 σε όλη την Ελλάδα

Από αυτες τις αποθήκες-ψυγεία θα γίνει η διανομή σε:

  • 750 κεντρικά εμβολιαστικά κέντρα τα οποία θα περιφρουρούνται
  • Ακολουθεί η διαδικασία μεταφοράς με την αυτοκινητοπομπή να συνοδεύεται με οχήματα της Ελληνικής Αστυνομίας
  • Πρόκειται για ένα μεγάλο σχέδιο που ο ελάχιστος αριθμός αστυνομικών που απαιτούνται ανά 24ωρο σε κάθε αποθηκευτικό χώρο, εμβολιαστικό κέντρο και μεταφορές κυμαίνεται μεταξύ 6-10 αστυνομικούς.

Δηλαδή απαιτούνται:

  • 4.000-5.000 αστυνομικοί γι αυτό
  • Εξετάζεται η εμπλοκή στρατού ή ως τελευταία επιλογή εταιρείες σεκιούριτι

Ο σχεδιασμός προβλέπει ακόμη:

  • Χρησιμοποίηση των εναέριων μέσων της ΕΛ.ΑΣ.
  • Πυροσβεστικού Σώματος για την μεταφορά εμβολίων σε ακριτικά σημεία της χώρας και στα νησιά ίσως και σκάφη του Λιμενικού Σώματος

Παράλληλα, θα δημιουργηθεί ενιαίο κέντρο επιχειρήσεων, πιθανόν στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με συνδέσμους από ΕΛ.ΑΣ., Πυροσβεστική, Στρατό, Λιμενικό το οποίο θα υποδέχεται τα δεδομένα του Υπουργείου Υγείας, που θα αφορούν τον αριθμό αποθηκευτικών χώρων και εμβολιαστικών κέντρων ανά νομό και περιφέρεια, όπως επίσης από που και πότε θα γίνεται η διανομή και μεταφορά τους προκειμένου να καταρτίζεται ένα έκτακτο σχέδιο περιφρούρησης των εγκαταστάσεων και οι συνοδείες ασφάλειας για την μεταφορά των εμβολίων.

Τα έντυπα για τον εμβολιασμό

Το φως της δημοσιότητας βλέπει το έντυπο που θα υπογράφουν οι πολίτες, δίνοντας τη συγκατάθεσή τους ώστε να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Ο εμβολιασμός θα πραγματοποιείται με την προφορική ή τη γραπτή συναίνεση των πολιτών, σε όλα τα εμβολιαστικά κέντρα που θα δημιουργηθούν στην Επικράτεια.

Στις οδηγίες που απεστάλησαν στα εμβολιαστικά κέντρα, προβλέπεται ότι οι πολίτες που θα δεχτούν να εμβολιαστούν θα πρέπει να δώσουν τη συγκατάθεσή τους, επιβεβαιώνοντας πως έχουν ενημερωθεί σχετικά με το υπό χορήγηση εμβόλιο, ότι κατανοούν τις τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες και τον κίνδυνο μη εμβολιασμού αλλά και για τις αντενδείξεις.

Εάν κάποιος πολίτης δεν είναι σε θέση να παράσχει προφορική συγκατάθεση, τότε το εν λόγω έντυπο θα συμπληρώνεται από κάποιον οικείο του, από τον πάροχο φροντίδας ή από τον δικαστικό συμπαραστάτη.

Δείτε αναλυτικά το έντυπο

Οι ευπαθείς ομάδες και ο υπόλοιπος πληθυσμός θα εμβολιάζονται στα εμβολιαστικά κέντρα της περιοχής τους και στη συνέχεια θα απαντούν γραπτώς σε ένα σύντομο ερωτηματολόγιο, προκειμένου λάβουν οι ειδικοί τις σχετικές πληροφορίες και να εξεταστεί αν όντως πρέπει γιατροί, νοσηλευτές και επισκέπτες υγείας μπορούν να προχωρήσουν στην εν λόγω ιατρική πράξη.

Έτσι, αφού ο πολίτης συμπληρώσει το ονοματεπώνυμό του και την ημερομηνία, στη συνέχεια με «Ναι», «Όχι» ή «Δεν ξέρω» θα πρέπει να απαντήσει σε ερωτήσεις όπως, «αισθάνεστε αδιάθετος σήμερα;», «Έχετε κάποια γνωστή αλλεργία σε φάρμακα, τρόφιμα, κάποιο συστατικό εμβολίου ή στο καουτσούκ;» ή «Είστε υπό μακροχρόνια αγωγή με αντιπηκτικά ή ασπιρίνη;» και «Έχετε διαγνωστεί με COVID-19;».

Δείτε το ερωτηματολόγιο


σχετικα αρθρα