current views are: 9

22 Δεκεμβρίου 2020
Δημοσίευση08:01

Lockdown: «Βαρόμετρο» για την Πρωτοχρονιά τα Χριστούγεννα – Ανακοινώσεις για πιο αυστηρούς ελέγχους και «καμπανάκι» για νέα μέτρα

Συνωστισμός και ρεβεγιόν τρομάζουν κυβέρνηση και ειδικούς. «Καμπανάκι» για πιο αυστηρά μέτρα την Πρωτοχρονιά. Ποιοι εισηγούνται παράταση του lockdown.

Δημοσίευση 08:01’

Συνωστισμός και ρεβεγιόν τρομάζουν κυβέρνηση και ειδικούς. «Καμπανάκι» για πιο αυστηρά μέτρα την Πρωτοχρονιά. Ποιοι εισηγούνται παράταση του lockdown.

Την ώρα που έχει σημάνει παγκόσμιος συναγερμός για τη μετάλλαξη του νέου κορωνοϊού, κυβέρνηση και ειδικοί στη χώρα μας εμφανίζονται άκρως ανήσυχοι για τα επερχόμενα ρεβεγιόν και το ενδεχόμενο συνωστισμών. Μάλιστα, τα ρεβεγιόν της παραμονής και ανήμερα των Χριστουγέννων θα αποτελέσουν κρας τεστ για το τι μέλλει γενέσθαι με τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να μην αποκλείει και νέα, πιο σκληρά μέτρα και τοπικά lockdown αν ξεφύγει η κατάσταση.

Σύμφωνα με τον Στέλιο Πέτσα, σήμερα αναμένεται να γίνουν νέες ανακοινώσεις σχετικά με τους ελέγχους και τις μετακινήσεις εν μέσω εορτών. Πάντως, όπως διευκρίνισε ο ίδιος στον ΑΝΤ1 για τις γιορτές, σχεδιάζονται «περισσότεροι έλεγχοι» και όχι «άλλα μέτρα» και κάλεσε τους πολίτες να μαζευτούν μεσημέρι κι όχι βράδυ με τις οικογένειές τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν πρόκειται να ανακοινωθούν πρόσθετα μέτρα αλλά πιο αυστηρή εφαρμογή των υφιστάμενων. Επίσης σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο για να μετακινηθούμε ανήμερα των εορτών θα στέλνουμε τον κωδικό μετακίνησης «6».  

Εν τω μεταξύ, οι επιστήμονες δεν σταματούν να κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για τους κινδύνους που κρύβει το χριστουγεννιάτικο τραπέζι και ο συνωστισμός σε σπίτια, ενώ όλο και περισσότεροι κάνουν λόγο για παράταση του lockdown και μετά τις 7 Ιανουαρίου.

Νέες ανακοινώσεις σήμερα για ελέγχους, μετακινήσεις 

«Δεν πρέπει να γίνει καταστρατήγηση για να μην έχουμε έξαρση του κορωνοϊού. Μιλάμε για συστηματικούς ελέγχους για τις μετακινήσεις μετά τις 10 το βράδυ και ιδίως για τις μετακινήσεις των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε πως «αν κατά την παραμονή των Χριστουγέννων και ανήμερα παρατηρηθούν φαινόμενα μη τήρησης των μέτρων υπάρχει ενδεχόμενο να επιβληθούν αυστηρότερα μέτρα για τις αντίστοιχες μέρες της Πρωτοχρονιάς».

Μιλώντας σήμερα στον ΑΝΤ1, δήλωσε ότι υπάρχει περίπτωση να υπάρξουν νέα τοπικά lockdown σε περίπτωση που ο ιός ξεφύγει ξανά. «Ευτυχώς τις τελευταίες μέρες πηγαίνουμε καλύτερα να διαφυλάξουμε αυτή την εικόνα». 

Σαρωτικούς ελέγχους προανήγγειλε τη Δευτέρα και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Ο ίδιος αποκάλυψε ότι «παρακολουθούμε κι άλλες περιοχές με πολύ μεγάλη προσοχή», όπως η Μαγνησία, λόγω του υψηλού επιδημιολογικού φορτίου, παράλληλα με την πλήρη κινητοποίηση της ΕΛΑΣ. «Τις επόμενες μέρες θα εξειδικευτούν μέτρα, που θα περιορίσουν στο ελάχιστο τις μετακινήσεις και τη δυνατότητα να κάνουμε καταχρήσεις» γνωστοποίησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και προειδοποίησε ότι «θα υπάρχουν αυστηροί έλεγχοι προκειμένου να τηρούνται οι αποφάσεις οι οποίες τελικώς θα ληφθούν».

Τρομάζουν συνωστισμός και μετακινήσεις

Ο μεγάλος φόβος τόσο της κυβέρνησης όσο και των επιστημόνων αφορά στα δύο ρεβεγιόν, όπου αναμένεται χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων. Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου είπε ευθέως ότι τα ρεβεγιόν είναι για την κυβέρνηση βασική πηγή ανησυχίας. Κι όλα αυτά, ενώ ναι μεν υπάρχει μια μικρή αποκλιμάκωση στα κρούσματα, αλλά ο αριθμός νεκρών και διασωληνωμένων παραμένει στα ύψη.

Έτσι, αναμένεται να πραγματοποιηθεί ευρεία κυβερνητική σύσκεψη, αναφορικά με τους ελέγχους κατά τη διάρκεια της 24ης και της 25ης Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει η πρόταση οι αστυνομικοί που θα βρίσκονται στους δρόμους να ελέγχουν όποιον άνθρωπο βρίσκεται εκτός σπιτιού, είτε με αυτοκίνητο, είτε με άλλο μεταφορικό μέσο, από τις 22:15 και μετά.

Άλλωστε, είναι ξεκάθαρο πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση να δοθεί καμία παράταση στην απαγόρευση κυκλοφορίας, μετά τις 22:00, που ισχύει αυτές τις μέρες.

«Όποιος κυκλοφορεί μετά τις 22:00 την παραμονή των Χριστουγέννων θα τον σταματήσει η Αστυνομία», με εξαίρεση βέβαια τους εργαζόμενους, είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Πάντως, αυτό που θέλουν να εκπέμψουν ως μήνυμα από την κυβέρνηση και αναμένεται να το πουν και οι επιστήμονες της επιτροπής λοιμωξιολόγων, κατά τη διάρκεια της έκτακτης ενημέρωσης σήμερα, είναι πως το ασφαλέστερο θα ήταν να κάνουμε ρεβεγιόν με τους ανθρώπους που έχουμε συναντήσει τον τελευταίο μήνα και να αποφύγουμε μετακινήσεις και συναντήσεις με ανθρώπους που έχουμε καιρό να δούμε. «Όταν θέλουμε να κάνουμε το ρεβεγιόν, αυτή την οικογενειακή συνάντηση που θα κάνουμε στο σπίτι μας, θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι καλά και δεν έχουν εκτεθεί. Όταν γυρίζουμε όλη τη βδομάδα, δεν ξέρουμε σε τι έχουμε εκτεθεί. Στο ρεβεγιόν πρέπει να είμαστε άνθρωποι της ίδιας οικογένειας, που τους γνωρίζουμε και που ήταν υγιείς τον προηγούμενο καιρό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος.

Για ένα ρεβεγιόν διαφορετικό από τα άλλα έκανε λόγο και η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, προτείνοντας το ρεβεγιόν να γίνει σε στενό οικογενειακό κύκλο. Η όποια συνάθροιση θα πρέπει να γίνει κατά την κ. Λινού με μικρό αριθμό και με τον ίδιο κύκλο ανθρώπων και όχι εναλλαγές, καθώς έτσι υπάρχει ο κίνδυνος διασποράς του ιού και μιας νέας έξαρσης.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας και Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, αφού έκανε λόγο για μεγάλη αύξηση του ιικού φορτίου και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για περισσότερα μέτρα, όπως παράταση του lockdown, είπε για τα ρεβεγιόν: το όριο των 9 ατόμων για τα χριστουγεννιάτικα τραπέζια είχε ανακοινωθεί πριν ένα μήνα. Τότε πιστεύαμε ότι θα είχαμε μεγαλύτερη μείωση κρουσμάτων, αλλά δεν συνέβη. Μια οικογένεια και κανένας άλλος θα πρέπει να είναι στο ρεβεγιόν».

Για παράταση του lockdown μιλούν οι ειδικοί – Τι θα γίνει με τα σχολεία

Εν τω μεταξύ, παράταση του lockdown μέχρι τις 20 Ιανουαρίου εισηγήθηκε τη Δευτέρα ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, φοβούμενος τυχόν αναζωπύρωση του ιού, αν επιστρέψει νωρίτερα η κανονικότητα. Υπό αυτό το πρίσμα, κλειστά θα πρέπει να παραμείνουν και τα σχολεία, παρά την πρόθεση για επανεκκίνησή τους στις 8 Ιανουαρίου, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown, αλλά και των σκληρότερων μέτρων που έχουν ληφθεί στη Δυτική Αττική και στην Κοζάνη. «Αν χρειαστεί θα πάρουμε περισσότερα μέτρα, όπως επέκταση του lockdown, γιατί έχουμε μεγάλη αύξηση του ιικού φορτίου και δεν παρατηρείται μόνο στην Αττική και στη Βόρεια Μακεδονία. Είναι νωρίς να πούμε αν θα ανοίξουμε στις 7 Ιανουαρίου. Η Δυτική Αττική έχει πολύ υψηλό ιικό φορτίο. Άνθρωποι που δουλεύουν εκεί, γυρίζουν μετά την υπόλοιπη Αττική. Τα σκληρότερα μέτρα στη Δυτική Αττική μπορεί να συνεχιστούν και μετά την Παρασκευή».

«Η πολιτεία κάνει προσπάθεια να είναι έτοιμη να ανοίξουν τα σχολεία στις 8 του Γενάρη. Είναι έτοιμα να ανοίξουν, θα ανοίξουν όμως αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις. Φαίνεται πως διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις, έχει ελαττωθεί η διασπορά, ελπίζω και αυτή τη βδομάδα να έχουμε καλά νέα για να πάμε στα σχολεία» τόνισε από ο κ. Γώγος και διευκρίνισε πως «η επιτροπή κοιτάζει όλα τα δεδομένα και κάνει εισήγηση στην πολιτεία. Έτσι θα γίνει και τώρα. Η εστίαση ακόμα είναι λίγο πίσω. Θα ξεκινήσουμε με πιο απλά πράγματα και σιγά σιγά, δειλά – δειλά θα πάμε και στα υπόλοιπα, αν δεν υπάρξει αύξηση κρουσμάτων».


σχετικα αρθρα