current views are: 10

26 Δεκεμβρίου 2020
Δημοσίευση10:14

Έρχεται πανεπιστημιακή αστυνομία για τη φύλαξη των ΑΕΙ – Πώς θα στελεχωθεί

Η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης παρουσίασαν τις νομοθετικές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της ασφάλειας και της ακαδημαϊκής ελευθερίας στα Α.Ε.Ι.

Δημοσίευση 10:14’

Η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης παρουσίασαν τις νομοθετικές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της ασφάλειας και της ακαδημαϊκής ελευθερίας στα Α.Ε.Ι.

Τις νομοθετικές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της ασφάλειας και της ακαδημαϊκής ελευθερίας στα πανεπιστήμια παρουσίασαν στο υπουργικό συμβούλιο, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Η δέσμη αυτή ρυθμίσεων περιλαμβάνει τη διεύρυνση μέτρων ασφαλείας στο χώρο των ΑΕΙ, όπως η ελεγχόμενη είσοδος, την ενίσχυση των διατάξεων πειθαρχικού και ποινικού δικαίου, με τη θέσπιση ολοκληρωμένου πλαισίου, με στόχο την πρόληψη και αποτροπή πράξεων βίας και ανομίας στο Πανεπιστήμιο, και τη σύσταση ειδικής Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (ΟΠΠΙ), αποτελούμενης από αξιωματικούς και ειδικούς φρουρούς της Ελληνικής Αστυνομίας που θα υπάγονται ιεραρχικά στον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ.  Στόχος είναι η βελτίωση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος, ενός χώρου ελεύθερης διακίνησης ιδεών, απρόσκοπτης διεξαγωγής έρευνας και διδασκαλίας.

Τρεις άξονες

Οι προωθούμενες διατάξεις που είχαν συζητηθεί προ ημερών με Πρυτάνεις και την ΠΟΣΔΕΠ κινούνται σε τρείς άξονες:

α) τη σύσταση ειδικής Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (Ο.Π.Π.Ι.),

β) τη σύσταση δομών και τη διεύρυνση των μέτρων ασφαλείας στο χώρο του πανεπιστημίου, συμπεριλαμβανομένης της ελεγχόμενης εισόδου στα ΑΕΙ, καθώς και

γ) την ενίσχυση διατάξεων του πειθαρχικού και του ποινικού Δικαίου. 

Η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, δήλωσε: «Μέλημά μας ήταν και παραμένει η προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, η διασφάλιση της ελεύθερης διακίνησης ιδεών, της απρόσκοπτης διδασκαλίας και έρευνας. Απαιτείται συνεργασία αλλά και η τήρηση στάσης ευθύνης από όλους τους εμπλεκομένους. Πολιτεία, πρυτανικές αρχές, προσωπικό των ΑΕΙ και φοιτητές πρέπει να εργαστούμε όλοι μαζί για πανεπιστήμια ελεύθερα, ασφαλή, σύγχρονα, εξωστρεφή, μακριά από νοσηρά φαινόμενα που δεν έχουν καμία θέση στον ακαδημαϊκό χώρο».

Έρχονται προσλήψεις

Όπως έγραψε πρόσφατα η εφημερίδα «Καθημερινή», στη νέα υπηρεσία θα ενταχθούν σε πρώτη φάση από 500 έως 1.000 αστυνομικοί με προοπτική να αυξηθούν στο μέλλον. Ο ακριβής αριθμός τους θα αποφασιστεί τα αμέσως επόμενα εικοσιτετράωρα. Είναι πιθανότατα συνάρτηση του κονδυλίου που θα δεσμευτεί για τη δημιουργία της. 

Η κατανομή τους θα γίνει με έμφαση στα πανεπιστημιακά ιδρύματα που αντιμετωπίζουν εντονότερα προβλήματα ασφάλειας και τάξης. Είτε πρόκειται γι’ αυτά στο κέντρο της Αθήνας, όπως το Πολυτεχνείο, η Νομική και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, είτε για μεγάλα campus όπως η Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου και το ΑΠΘ.

Τα άτομα που θα τη στελεχώσουν θα μπουν στην αστυνομία με την ίδια διαδικασία-εξπρές που εφαρμόστηκε για την πρόσληψη των 1.500 ειδικών φρουρών στα τέλη του 2019. Μετά την επιλογή τους θα παρακολουθήσουν πρόγραμμα εκπαίδευσης ίδιο με εκείνο των νεοπροσληφθέντων ειδικών φρουρών. Στη συνέχεια, θα υποβληθούν σε νέο γύρο μαθημάτων προκειμένου να προσαρμοστούν στις ιδιαίτερες απαιτήσεις και χαρακτηριστικά των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Η στολή που θα φορούν οι αστυνομικοί του νέου σώματος θα έχει χαρακτηριστικά που θα τη διαφοροποιούν από τις αντίστοιχες άλλων υπηρεσιών. Αποφασίστηκε να μην έχουν πιστόλι, παρά μόνο κλομπ και χειροπέδες.


σχετικα αρθρα