ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός – Ιστορικές ημέρες: Άρχισε ο εμβολιασμός – Δείτε πότε θα κάνετε το εμβόλιο - Όλο το σχέδιο

Δημοσίευση 28 Δεκεμβρίου 2020, 07:00 / Ανανεώθηκε 28 Δεκεμβρίου 2020, 07:41
Κορωνοϊός – Ιστορικές ημέρες: Άρχισε ο εμβολιασμός – Δείτε πότε θα κάνετε το εμβόλιο - Όλο το σχέδιο
Facebook Twitter Whatsapp

Η έναρξη των εμβολιασμών είναι «η αρχή του τέλους», καθώς για να μπορούμε και πάλι να κυκλοφορούμε με ασφάλεια θα πρέπει να εμβολιαστεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ιστορικές στιγμές διαδραματίστηκαν την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου, καθώς ήταν η ημέρα όπου τα πρώτα εμβόλια έφτασαν στην Ευρώπη και φυσικά και στη χώρα μας, δίνοντας για πρώτη φορά ελπίδα για να μπορέσει η κοινωνία να επανέλθει στην κανονικότητά της.

Ο πρώτος άνθρωπος που εμβολιάστηκε στη χώρα μας ήταν η Ευσταθία Καμπισιούλη, νοσηλεύτρια σε ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός. Ο δεύτερος άνθρωπος εμβολιάστηκε ο Μιχάλης Γιοβανίδης, φιλοξενούμενος σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων επίσης στον Ευαγγελισμό.

Στο νοσοκομείο «Αττικόν» εμβολιάστηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ με τη σειρά της έκανε το εμβόλιο και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, θα εμβολιαστεί σήμερα, Δευτέρα, στις 11:30 στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός.

Επιπλέον, επιτελικά στελέχη της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης περιλαμβάνει ο κατάλογος των κρίσιμων για τη λειτουργία του κράτους και της κυβέρνησης προσώπων που θα εμβολιαστούν τις επόμενες μέρες.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές αναμένεται να εμβολιαστούν ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το Συντονισμό του κυβερνητικού έργου ‘Ακης Σκέρτσος, ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Θανάσης Κοντογεωργης, ο γενικός γραμματέας Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων Στέλιος Κουτνατζής καθώς και η ηγεσία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Όπως τονίζουν σε κάθε ευκαιρία, κυβέρνηση και ειδικοί, το ξεκίνημα των εμβολιασμών είναι «η αρχή του τέλους» και για να μπορούμε και πάλι να κυκλοφορούμε με ασφάλεια θα πρέπει να εμβολιαστεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Έτσι τα μέτρα θα βρίσκονται σε πλήρη ισχύ μέχρι να προχωρήσει η διαδικασία.

Οι εμβολιασμοί στην Αττική

Η έναρξη των εμβολιασμών στους υγειονομικούς θα κρατήσει 8 ημέρες, με βάση το σχέδιο του υπουργείου Υγείας. Στο διάστημα αυτό αναμένεται να εμβολιασθούν οι 1.950 γιατροί και νοσηλευτές στην Αττική που έχουν δηλώσει γραπτώς ότι επιθυμούν να κάνουν το εμβόλιο στην καταγραφή που έγινε πρόσφατα.

Την Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου, δεύτερη ημέρα εμβολιασμών στον Ευαγγελισμό θα γίνουν 50 εμβόλια, στο Σωτηρία 45, στο Αττικό 45, στο Θριάσιο 45 και επίσης στο Ασκληπιείο της Βούλας άλλα 45. Το σύνολο των εμβολιασμών τη δεύτερη ημέρα στους υγειονομικούς θα είναι 230.

Αντίστοιχα στην Περιφέρεια θα γίνουν εμβολιασμοί σε 4 νοσοκομεία μεταξύ αυτών και το ΑΧΕΠΑ που έχει σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος της επιδημίας στη Θεσσαλονίκη. Στην Περιφέρεια η χρονική περίοδος των εμβολιασμών είναι από Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2020 έως και την Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2021. Συνολικά σε 6 ημέρες θα πραγματοποιηθούν 975 εμβολιασμοί.

Οι φάσεις των εμβολιασμών

1η Φάση

Όπως περιγράφεται στο σχέδιο, στην πρώτη φάση εμβολιασμού -όταν θα είναι περιορισμένα τα διαθέσιμα εμβόλια- εντάσσονται:

 • Υγειονομικοί και προσωπικό κοινωνικών υπηρεσιών
 • Διαμένοντες και προσωπικό οίκων ευγηρίας
 • Διαμένοντες, ασθενείς και προσωπικό δομών φροντίδας χρόνιων πασχόντων και κέντρων αποκατάστασης
 • Προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες της Κυβέρνησης
 • Η εκτιμώμενη έναρξη της πρώτης φάσης είναι η 27η Δεκεμβρίου.

2η φάση

Η δεύτερη φάση -όταν και αναμένεται να είναι διαθέσιμος μεγαλύτερος αριθμός εμβολίων- περιλαμβάνει:

Άτομα 70 ετών και άνω (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων). Περαιτέρω προτεραιοποίηση:

 • Άτομα ηλικίας 85 ετών και άνω
 • Άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω
 • Άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω
 • Άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω

Ασθενείς με νοσήματα που συνιστούν πολύ υψηλό κίνδυνο για νόσηση με COVID-19 ανεξαρτήτως ηλικίας

Προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες του Κράτους

Άτομα 60 έως 69 ετών (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων)

Ασθενείς 18 έως 59 ετών με νοσήματα που συνιστούν υψηλό κίνδυνο για νόσηση με COVID-19

Η δεύτερη φάση εμβολιασμού αναμένεται να ξεκινήσει τον Φεβρουάριο του 2021, όπως αναφέρεται στο σχέδιο, ενώ αναμένεται να υπάρχει ποικιλία διαθέσιμων εγκεκριμένων εμβολίων.

3η φάση

Σε ό,τι αφορά την τρίτη φάση, περιλαμβάνει τον εμβολιασμό των ατόμων 18 ετών και άνω χωρίς υποκείμενα νοσήματα. Ως εκτιμώμενη ημερομηνία έναρξης ορίζεται ο Ιούνιος του 2021, ενώ θεωρείται ότι θα υπάρχει επαρκής αριθμός διαθέσιμων εμβολίων. Ειδικότερα, γίνεται λόγος για συγκεκριμένο αριθμό αποτελεσματικών και εύκολα συντηρούμενων εμβολίων.

Τα εμβόλια ανά εταιρία

Ο εφοδιασμός των κρατών – μελών της Ε.Ε. θα γίνει αναλογικά με τον πληθυσμό τους, με βάση τις συμφωνίες προαγοράς που συνήψε κεντρικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τις εταιρείες – παραγωγούς των εμβολίων.

Στην Ελλάδα αντιστοιχεί το 2,36 – 2,39% του αριθμού των δόσεων εμβολίου, που θα εξασφαλίσει η Ε.Ε.

Κατά προσέγγιση, ο αριθμός των δόσεων ανά εταιρία που θα λάβει η Ελλάδα έχει ως εξής:

 • Pfizer/BioNTech: 4,7 εκατ. δόσεις
 • AstraZeneca/Oxford: 7,1 εκατ. δόσεις
 • Johnson & Johnson: 4,7 εκατ. δόσεις
 • Sanofi / GSK: 4,7 εκατ. δόσεις
 • Moderna: 1,8 εκατ. δόσεις
 • Curevac: 5,3 εκατ. δόσεις

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr