ΕΛΛΑΔΑ

Έρευνα: Οι μισοί Έλληνες έτοιμοι για στρατιωτική σύγκρουση με την Τουρκία - Ποιους θεσμούς εμπιστεύονται

Δημοσίευση 1 Ιανουαρίου 2021, 08:00 / Ανανεώθηκε 1 Ιανουαρίου 2021, 08:41
Έρευνα: Οι μισοί Έλληνες έτοιμοι για στρατιωτική σύγκρουση με την Τουρκία - Ποιους θεσμούς εμπιστεύονται
Facebook Twitter Whatsapp

Το 46% των Ελλήνων δηλώνει πως θα συμφωνούσε με τη χρήση στρατιωτικών μέσων για την επίλυση των ανοιχτών ζητημάτων με την Τουρκία.

Μια ιδιαίτερη χρονιά ήταν για την ανθρωπότητα το 2020 αφού η πανδημία του κορωνοϊού που έφερε ανακατατάξεις στις ζωές και την καθημερινότητα μας στιγμάτισε σίγουρα όλες της πτυχές της δραστηριότητάς μας.

Ποια ήταν όμως τα θέματα που απασχόλησαν τους Έλληνες; Σύμφωνα με έρευνα της Κάπα Research ο φόβος για την υγεία των πολιτών, η οικονομική αβεβαιότητα που έφεραν τα lockdown λόγω του κορωνοϊού, η αγωνία για τις εξελίξεις στα ελληνουτουρκικά είναι τα βασικά συναισθήματα που βίωσαν οι Έλληνες το 2020.

Όπως προκύπτει από την προαναφερθείσα έρευνα σχεδόν οι μισοί Έλληνες εμφανίζονται έτοιμοι για στρατιωτική σύγκρουση. Ειδικότερα το 52% των Ελλήνων απαντά «θα προτιμούσα την εξάντληση κάθε περιθωρίου διαλόγου για την επίλυση των διαφορών» ενώ το 46% (!) «θα συμφωνούσα με τη χρήση στρατιωτικών μέσων».

Παράλληλα, το 86% απαντά πως «η Τουρκία όφειλε να διατηρήσει την Αγιά Σοφιά ως μουσείο πολιτιστικής κληρονομιάς».

Παρά τους φόβους των πολιτών για μία σειρά από ζητήματα εκφράζονται και οι ελπίδες για το μέλλον, η στήριξη της κυβέρνησης για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η συμμαχία με τη Γαλλία, είναι γεγονότα και αισθήματα που ξεχώρισαν

Ενδιαφέρον έχει το εύρημα ότι σχεδόν 9 στους 10 Έλληνες ανησυχούν για τον κορωνοϊό αλλά και για τα οικονομικά τους λόγω της πανδημίας. Το 72%, επίσης, ανησυχεί για θερμό επεισόδιο με την Τουρκία.

Διαβάστε αναλυτικά την έρευνα της Κάπα Research

Ο Στρατός, οι επιχειρήσεις, η κυβέρνηση (ως θεσμός), η Αστυνομία, είναι οι θεσμοί που εμπιστεύονται περισσότερο οι Έλληνες. Αντίθετα χαμηλή είναι η εμπιστοσύνη προς την εκκλησία, τα πολιτικά κόμματα, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τα ΜΜΕ και τις ΜΚΟ.

Ακόμη ένα ενδιαφέρον εύρημα είναι πως με την κρίση του κορωνοϊού, οι πολίτες άρχισαν να εμπιστεύονται περισσότερο τον δημόσιο τομέα, σε σχέση με τον ιδιωτικό. (50% το κράτος, 43% τον ιδιωτικό τομέα).

Αναφορικά με τη μάχη των κομμάτων εξουσίας, για πρώτη φορά στην ιστορία, ένα κόμμα στο δεύτερο χρόνο της διακυβέρνησης έχει τόσο μεγάλη διαφορά από την αξιωματική αντιπολίτευση (στις 14 μονάδες).

Τα ευρήματα αυτά, που προκλήθηκαν εν μέρει ή εξ ολοκλήρου από την ιστορική συγκυρία τεσσάρων ευρύτερων εξελίξεων: Covid-19, οικονομική ύφεση, τουρκική προκλητικότητα, προσφυγική κρίση, είναι τα εξής:

2020, η χρονιά που η Ελλάδα φοβήθηκε

Η κοινωνία αναδιπλώνεται στην ασφάλεια του κράτους

Η διαχείριση έκτακτων συνθηκών ευνοεί την κυβέρνηση

Νέοι και οικονομικά αδύναμοι ξανά στο μάτι του κυκλώνα

Σχεδόν οι μισοί Έλληνες έτοιμοι για στρατιωτική σύγκρουση

Το παλαιό σύνθημα «Ελλάς-Γαλλία συμμαχία» ξανά επίκαιρο

Περισσότεροι πολίτες εξοικειώνονται με τον ψηφιακό κόσμο

Η εταιρική κοινωνική ευθύνη αλλάζει επίπεδο

Μετανάστες του 1990 και του 2010: Ο κόσμος άλλαξε δύο φορές

Το ελπιδοφόρο 2021

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr