ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός – Παπαευαγγέλου: Πρέπει πάση θυσία να διορθώσουμε τη διασπορά των γιορτών

Δημοσίευση 8 Ιανουαρίου 2021, 17:00 / Ανανεώθηκε 8 Ιανουαρίου 2021, 18:01
Facebook Twitter Whatsapp

«Αξιοσημείωτη είναι η αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική» σημείωσε αρχικά η Βάνα Παπαευαγγέλου. Και υποστήριξε πως η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται στη Δυτική και Ανατολική Αττική καθώς επίσης και στο κέντρο της Αθήνας. Έκανε επιπρόσθετα λόγο για σταθεροποίηση των κρουσμάτων, επικαλούμενη τα στοιχεία του ECDC.

Καμπανάκι για τα επιδημιολογικά δεδομένα μετά τις γιορτές έκρουσε η Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας για τον κορωνοϊό. Ταυτόχρονα η κ. Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε και στους λόγους για τους οποίους ανοίγουν  τα σχολεία από την προσεχή Δευτέρα.

«Αξιοσημείωτη είναι η αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική» σημείωσε αρχικά η Βάνα Παπαευαγγέλου. Και υποστήριξε πως η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται στη Δυτική και Ανατολική Αττική καθώς επίσης και στο κέντρο της Αθήνας. Έκανε επιπρόσθετα λόγο για σταθεροποίηση των κρουσμάτων, επικαλούμενη τα στοιχεία του ECDC.

«Αναμένουμε ακόμα τα κρούσματα των γιορτών», είπε η παιδίατρος με φόντο τα 721 κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Παρασκευή και τόνισε «πως προκαλεί ανησυχία η πτώση της διάμεσης ηλικίας των νέων κρουσμάτων κατά δύο έτη».«Πρέπει πάση θυσία να διορθώσουμε την διασπορά των γιορτών», είπε στη συνέχεια. Στο 60% η πληρότητα των ΜΕΘ σε όλη την Ελλάδα και στο 70% στη Βόρεια Ελλάδα. Από τις 25 Δεκεμβρίου μέχρι σήμερα οι εισαγωγές σε νοσοκομεία της Αττικής αυξήθηκαν κατά 20%-25%.

«Η ιστορία αυτή θα τραβήξει. Η πανδημία θα είναι εδώ και θα επηρεάζει τις ζωές μας πολλούς μήνες ακόμα», τόνισε η Β. Παπαευαγγέλου στη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας.

«Η συμπεριφορά όλων μας θα καθορίσει την τύχη μας», συνέχισε και υπενθύμισε πως μετά την εισήγηση των ειδικών, την προσεχή Δευτέρα ανοίγουν τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί. Επεσήμανε πως η θέση της επιτροπής, ότι τα δημοτικά σχολεία δεν είναι εστίες υπερμετάδωσης, είναι διαρκή.

Το μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας τόνισε ότι τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν, κυρίως για αναπτυξιακούς και έπειτα για εκπαιδευτικούς λόγους. Προβλέπεται η σταδιακή προσέλευση και αποχώρηση μαθητών- εκπαιδευτικών, η λειτουργία των σχολείων σε μικρές ομάδες παιδιών, το τακτικό πλύσιμο χεριών και ο αερισμός αιθουσών. Στόχος είναι να ανοίξει και η δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Μαγιορκίνης: Παραμένουμε προβληματισμένοι

Από την πλευρά του ο Γκίκας Μαγιορκίνης υποστήριξε πως καταγράφεται «σταδιακή υποχώρηση της πίεσης στο σύστημα υγείας». Αν και όπως παρατήρησε, η κατάσταση στις ΜΕΘ παραμένει εξαιρετικά επιβαρυμένη. Σε αυτό το πλαίσιο, επισήμανε ότι το επόμενο διάστημα έχει χαρακτηριστικά υψηλής κρισιμότητας.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr