ΕΛΛΑΔΑ

Αντιδρούν οι έμποροι στην παράταση του lockdown - «Πληρώνουμε τα σπασμένα» - «Να λειτουργήσουμε με click away»

Δημοσίευση 9 Ιανουαρίου 2021, 11:00 / Ανανεώθηκε 9 Ιανουαρίου 2021, 11:32
Αντιδρούν οι έμποροι στην παράταση του lockdown - «Πληρώνουμε τα σπασμένα» - «Να λειτουργήσουμε με click away»
Photo: Intime
Facebook Twitter Whatsapp

Αυτό σημαίνει πως το λιανεμπόριο θα παραμείνει σε καθεστώς πλήρους «λουκέτου» για τουλάχιστον επτά ημέρες ακόμα με τους έμπορους να εκφράζουν τον προβληματισμό και την οργή τους.

Την Παρασκευή, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε αυτό που είχε προαναγγελθεί ήδη από τα μέσα της περασμένης εβδομάδας. Ότι δηλαδή θα παραταθεί το lockdown σε όλη την επικράτεια έως τις 18 Ιανουαρίου, και μαζί του θα παραμείνει στον «πάγο» το click away. Αυτό σημαίνει πως το λιανεμπόριο θα παραμείνει σε καθεστώς πλήρους «λουκέτου» για τουλάχιστον επτά ημέρες ακόμα με τους έμπορους να εκφράζουν τον προβληματισμό και την οργή τους.

ΕΣΣΕ: Να λειτουργήσουν άμεσα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Σε αυτό το πλαίσιο, την «απογοήτευση» του εμπορικού κόσμου από την παράταση του lockdown επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Γιώργος Καρανίκας.

«Η ανακοίνωση της κυβέρνησης για νέα παράταση του lockdown στην αγορά εξαντλεί και τα τελευταία αποθέματα των οικονομικών και ψυχολογικών αντοχών του εμπορικού κόσμου της χώρας. Δύο εβδομάδες πριν οι υπεύθυνοι δήλωναν πως η επιτυχία του click away συνίσταται στο ότι δεν προκάλεσε αύξηση των κρουσμάτων, αλλά σήμερα δεν επιτρέπουν ούτε καν αυτή τη λύση. Αλλού γίνονται συνεχείς παραβιάσεις των περιοριστικών μέτρων, αλλά «τα σπασμένα» πληρώνουν μονίμως τα εμπορικά καταστήματα με τη μηδαμινή επιδημιολογική επιβάρυνση. Η απογοήτευση των συναδέλφων μικρομεσαίων εμπόρων για την άνιση μεταχείριση μεταλλάσσεται γοργά σε αγανάκτηση», σημειώνει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ και συνεχίζει σε ίδιο μήκος κύματος:

«Από την πρώτη μέρα της πανδημίας επιδεικνύουν ύψιστο αίσθημα ευθύνης, πειθαρχία και σεβασμό στις οδηγίες των συναρμόδιων υπουργείων. Πρέπει όμως όλοι οι αρμόδιοι να καταλάβουν ότι πίσω από τα κατεβασμένα ρολά των εμπορικών καταστημάτων εκτυλίσσονται πλέον σοβαρά επιχειρηματικά και οικογενειακά δράματα που θα φανούν τους αμέσως επόμενους μήνες. Η απαξίωση των εμπορευμάτων και των ίδιων των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων, η πλήρης απορρύθμιση της αγοραστικής κίνησης και των καταναλωτικών συνηθειών και η συσσώρευση τεράστιων οφειλών, οδηγούν σε εργαλειοποίηση της πανδημίας και σε βίαιη αναδιάρθρωση της αγοράς προς όφελος των ισχυρών πολυεθνικών και των εγχώριων αλυσίδων. Για να μείνουν όρθιες, οι μικρές και μεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις μπορούν και πρέπει άμεσα να λειτουργήσουν, προασπίζοντας ταυτόχρονα το ύψιστο αγαθό της δημόσιας υγείας, όπως πράττουν απαρέγκλιτα από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης».

Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας: Βρισκόμαστε σε καθεστώς οικονομικής ασφυξίας

Έντονη ήταν η αντίδραση του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας στην παράταση του lockdown. «Είναι άξιο περιέργειας, γιατί προκρίνεται η επαναλειτουργία των σχολείων σε σχέση με την επαναλειτουργία του λιανικού εμπορίου, το οποίο βρίσκεται για όγδοη εβδομάδα κλειστό και υπό καθεστώς οικονομικής ασφυξίας. Θεωρούμε κρίσιμη προτεραιότητα την άμεση επαναλειτουργία των καταστημάτων, αρχικά έστω και με τη μορφή του “click away” και σύντομα με τη μορφή του “click in shop”, προφανώς συνυπολογίζοντας τους υγειονομικούς δείκτες. H λειτουργία των σχολείων θα μπορούσε να ακολουθήσει στη συνέχεια, προβλέποντας ειδική μέριμνα για γονείς με παιδιά στη πρωτοβάθμια εκπαίδευση», σημειώνει ο Εμπορικός Σύλλογος σε ανακοίνωσή του και συνεχίζει:

«Σε καμία περίπτωση δεν δεχόμαστε για ακόμα μία φορά το λιανικό εμπόριο να είναι ο εύκολος στόχος, πού ανοίγει και να κλείνει κατά βούληση, ερήμην μας. Ας μην ξεχνάμε ότι αποτελεί τον μεγαλύτερο εργοδότη της χώρας που από την αρχή της υγειονομικής κρίσης σηκώνει στην πλάτη του τεράστιο οικονομικό βάρος».

«Αναμένουμε άμεσα την κρίσιμη τοποθέτηση της κυβέρνησης επί αυτού του θέματος, γιατί έπειτα από την απώλεια του τζίρου των εορτών, θα είναι καταστροφικό να χαθεί και η περίοδος των εκπτώσεων», καταλήγει ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών.

Έμποροι Θεσσαλονίκης: Μόνο εμείς τηρούμε το lockdown

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης, έκανε λόγο μιλώντας στο thesstoday.gr, για «καταστροφή των εμπόρων».

«Δεν υπάρχει αντίληψη από τα κυβερνητικά στελέχη. Μας κατηγόρησε ο Άδωνις Γεωργιάδης ότι διαμαρτυρηθήκαμε που μας έκλεισαν για μία εβδομάδα, όμως το ζήτημα είναι ότι μας έκλεισαν μετά από μία εβδομάδα λειτουργίας σε 2,5 μήνες καραντίνας, θα τρελαθούμε τελείως», τόνισε αρχικά ο κ. Φιλιππίδης.

Και πρόσθεσε: «Αν συνεχιστεί κατά αυτήν την έννοια το lockdown και μετά τις 18 Ιανουαρίου τότε καταστραφήκαμε τελείως, οι επιχειρήσεις δεν αντέχουν με μηδενικούς τζίρους και κάποιοι μας κουνάν το δάχτυλο για να τα βάζουμε από την τσέπη μας. Πώς να τα βάλουμε από την τσέπη μας όταν προερχόμαστε ήδη από 10 χρόνια οικονομικής κρίσης και πλέον βρισκόμαστε στο επίκεντρο μιας υγειονομικής και οικονομικής κρίσης;».

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης εξέφρασε την άποψη ότι «η αγορά θα μπορούσε να ανοίξει υπό συνθήκες και κυρίως τα περιφερειακά μαγαζιά». «Λειτουργούν εκ του ασφαλούς στην κυβέρνηση εξυπηρετώντας μονάχα συμφέροντα μεγάλων εταιρειών. Τουλάχιστον θα μπορούσαν να ανοίξουν τα περιφερειακά μαγαζιά που δέχονται 10-15 άτομα στο 8ωρο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για την επικείμενη έναρξη των εκπτώσεων ο κ. Φιλιππίδης τόνισε ότι «θα ξεκινήσουν κανονικά 11 Ιανουαρίου και θα τελειώσουν 28 Ιανουαρίου». Ταυτόχρονα, εξαπέλυσε αιχμές για την εφαρμογή της παράδοσης προϊόντων κατ’ οίκον από εταιρείες διανομής, καθώς όπως τόνισε: «Δεν ελλοχεύει κίνδυνος να υπάρξει διασπορά του κορωνοϊού στα σπίτια; μόνο στα μαγαζιά θα διαδοθεί ο ιός;» και πρόσθεσε ότι: «Έξω αν βγει κανείς θα διαπιστώσει πως είναι σαν να μην υπάρχει καραντίνα. Στη Θεσσαλονίκη μόνο οι κεντρικοί δρόμοι έχουν “πλημμυρίσει» από οχήματα και πεζούς. Το lockdown ισχύει μόνο για το λιανεμπόριο, καθώς οι πολίτες κυκλοφορούν κατά χιλιάδες σε μία κλειστή αγορά».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr