current views are: 9

11 Ιανουαρίου 2021
Δημοσίευση11:05

Παγώνη στον Alpha 98,9: Αν η Αττική γίνει Θεσσαλονίκη, χάσαμε το παιχνίδι – Τι είπε για Κοντοζαμάνη

«Διασωληνωμενοι Covid εκτός ΜΕΘ δεν υπάρχουν. Αυτοί που έχουν πεθάνει εκτός ΜΕΘ, μπορεί να πέθαναν από απότομη επιπλοκή, αυτό δεν σημαινει ότι έπρεπε να είχαν διασωληνωθεί», τόνισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.

Δημοσίευση 11:05’

«Διασωληνωμενοι Covid εκτός ΜΕΘ δεν υπάρχουν. Αυτοί που έχουν πεθάνει εκτός ΜΕΘ, μπορεί να πέθαναν από απότομη επιπλοκή, αυτό δεν σημαινει ότι έπρεπε να είχαν διασωληνωθεί», τόνισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.

Η Αττική “κρατάει” το ΕΣΥ στην πανδημία κι αν το ιικό φορτίο βγει εκτός ελέγχου στην πρωτεύουσα τότε το σύστημα υγείας θα παραδοθεί στο έλεος του τρίτου κύματος, ξεκαθαρίζει η πρόερος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα ΠαγώνηΑν η Αττική γίνει Θεσσαλονίκη, χάσαμε το παιχνίδι», είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον Alpha 98,9 και την εκπομπή «Χωρίς μάσκα», με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Γιώργο Σμυρνή.

Η κ. Παγώνη εξέφρασε την έντονη δυσφορία της για τη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη – σχετικά με θανάτους από κορωνοϊό εκτός ΜΕΘ που δεν οφείλονταν στην πληρότητα των κλινών αλλά στην απόφαση των γιατρών για το ποιος ασθενής θα εισαχθεί και ποιος όχι σε ΜΕΘ.

«Ήταν μια ατυχής δήλωση και πρέπει να ανακαλέσει ή να διορθώσει. Θα βγει σχετική ανακοιίνωση σήμερα από την ΕΙΝΑΠ, που συνεδριάζει. Ο κ. Κοντοζαμάνης γνωρίζει τον ιατρικό κόσμος, δεν νομίζω ότι εννοούσε αυτά που είπε. Αν το εννοεί, λυπάμαι πολύ. Γνωρίζει ότι οι διασωληνώσεις γίνονται με πρωτόκολλα. Επομένως, οι γιατροί που καταφεύγουν σε διασωλήνωση, έχουν εξαντλήσει το πρωτόκολλο», υπογράμμισε η κ. Παγώνη.

«Για να διασωληνώσουμε, πρέπει να υπάρχουν κριτήρια», υπογράμμισε και ξεκαθάρισε ότι με βάση τα στοιχεία που η ίδια έχει στη διάθεσή της, δεν υπάρχει ούτε μία περίπτωση ασθενή Covid που να χρειάστηκε ΜΕΘ, και να μην οδηγήθηκε στην Εντατική.

«Διασωληνωμενοι Covid εκτός ΜΕΘ δεν υπάρχουν. Αυτοί που έχουν πεθάνει εκτός ΜΕΘ, μπορεί να πέθαναν από απότομη επιπλοκή, αυτό δεν σημαίνει ότι έπρεπε να είχαν διασωληνωθεί», πρόσθεσε.
Αναφερόμενη στους εμβολιασμούς, η κ. Παγώνη επισήμανε ότι πρέπει να αυξηθούν οι ρυθμοί, προκειμένου τον Ιούνιο να έχει επιτευχθεί συλλογική ανοσία στο 60% του πληθυσμού.

Σχολιάζοντας τη συμφωνία της ΕΕ για τα εμβόλια, είπε: «Δεν ήταν καλή συμφωνία, αλλά ως ΕΕ, πάμε “πακέτο”».

«Ας ελπίσουμε ότι θα προχωρήσουμε πιο γρήγορα. Ο κόσμος δεν αντέχει άλλο, ούτε τα νοσοκομεία. Δεν αντέχουμε μια αύξηση των κρουσμάτων. Αν ξεπεράσουμε πάλι τα 1.500, τελείωσε, δεν μπορούμε. Το σύστημα δεν αντέχει. Είμαστε στο δεύτερο κύμα, που υποχωρεί, αλλά περιμένουμε τα αποτελέσματα των γιορτών και των Φώτων και τι θα γίνει τον Ιανουάριο. Απ’ ό,τι μας λένε, το ιικό φορτίο στα λύματα διπλασιάστηκε. Το ιικό φορτίο στην Αττική έχει αυξηθεί. Αν η Αττική γίνει Θεσσαλονίκη, έχουμε χάσει το παιχνίδι. Η Αττική “κρατάει” την πανδημία κι αυτό πρέπει να συνεχίσει να κάνει. “Κρατάει” όλη την Ελλάδα».

Τόνισε ότι θα υπάρχει ειδική κινητή ομάδα, που θα αναλάβει τον εμβολιασμό ηλικιωμένων που δεν μπορούν να μετακινηθούν, ενώ επισήμανε ότι το τελευταίο διάστημα έχουν ευξηθεί οι επισκέψεις non covid περιστατικών.

Σε συναγερμό οι ειδικοί

Αύξηση του ιικού φορτίου παρατηρούν οι επιστήμονες στα λύματα της Αττικής από την περίοδο των εορτών, με τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα ότι το ΕΣΥ δεν μπορεί να αντέξει ένα τρίτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε ότι μπορεί να μην φαίνεται η μεγάλη διασπορά στα τεστ του ΕΟΔΥ, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό των κρουσμάτων, πάνω από 50%, είναι ασυμπτωματικοί, η διασπορά όμως θα φανεί σε κάποιες ημέρες ή εβδομάδες.

Την ανησυχία του μήπως η μερική αποκλιμάκωση προκαλέσει έκρηξη της πανδημίας εξέφρασε από την πλευρά του ο Διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νικόλαος Καπραβέλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ. «Αυτό που φοβόμαστε όλοι είναι μήπως η μερική αποκλιμάκωση πυροδοτήσει τη σφοδρότητα ενός τρίτου κύματος, δηλαδή μια έκρηξη της πανδημίας, η οποία θα είναι ολέθρια και καταστροφική», σημείωσε ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι τα σχολεία σε μικρότερο βαθμό θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια τέτοια κατάσταση.

Τόνισε δε ότι ότι αυτό πουν τον φοβίζει περισσότερο είναι το σταδιακά άνοιγμα της αγοράς, επισημαίνοντας ότι αυτό «πρέπει να γίνει με προσοχή και σε άμεση συσχέτιση με το επιδημιολογικό φορτίο και με την κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

Ο κ. Καπραβέλος πρόσθεσε ότι «το δεύτερο κύμα χτύπησε τη Βόρεια Ελλάδα και μάλιστα με τραγικές συνέπειες. Εάν πυροδοτηθεί αυτό στην Αθήνα, μια πολύ μεγαλύτερη περιφέρεια, οι συνέπειες θα είναι ολέθριες». 


σχετικα αρθρα