ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία – Σοβαρά προβλήματα: Μετέφεραν μαθητές με μπουλντόζα στον Έβρο – Μέχρι πότε θα συνεχιστούν τα φαινόμενα

Δημοσίευση 12 Ιανουαρίου 2021, 20:00 / Ανανεώθηκε 12 Ιανουαρίου 2021, 23:44
Κακοκαιρία – Σοβαρά προβλήματα: Μετέφεραν μαθητές με μπουλντόζα στον Έβρο – Μέχρι πότε θα συνεχιστούν τα φαινόμενα
Facebook Twitter Whatsapp

Σοβαρά προβλήματα καταγράφηκαν στην Ήπειρο και τη Θράκη από τις καταρρακτώδεις βροχές που πλήττουν τις περιοχές αυτές.

Πλήθος προβλημάτων έχουν προκληθεί από το νέο κύμα κακοκαιρίας που πλήττει σχεδόν το σύνολο της χώρας από τις πρώτες πρωινές ώρες, με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χαλάζι. Τα σημαντικότερα προβλήματα εντοπίζονται στο νομό Έβρου, τη Θράκη γενικότερα καθώς επίσης και στη Θεσσαλία.

Την ίδια ώρα η Καρδίτσα που μετρά τις πληγές της από την πρόσφατη κακοκαιρία που προκάλεσε ο «Ιανός» έρχεται αντιμέτωπη και πάλι με τα σφοδρά καιρικά φαινόμενα. Σοβαρές καταστροφές καταγράφονται όμως και στα Τρίκαλα.

Σύμφωνα με το meteo.gr, έως το βράδυ, κατά τόπους ισχυρά και δυνητικά επικίνδυνα φαινόμενα αναμένονται στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου, πιο συγκεκριμένα στην περιοχή που εκτείνεται από τη Σαμοθράκη έως τη Χίο και ενδεχομένως τη Σάμο και την Ικαρία.

Σοβαρά προβλήματα 

Πλημμυρικά φαινόμενα καταγράφονται και περιοχές της Ροδόπης, με τα μεγαλύτερα να εντοπίζονται στους Δήμους Μαρωνείας Σαπών και Αρριανών. «Φουσκωμένα» είναι, όμως, όλα τα ποτάμια στον νομό Ροδόπης, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων. Τα νερά υπερπηδούν τις κοίτες και χύνονται σε δρόμους και καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Προβλήματα, όμως, καταγράφονται και στην Κομοτηνή, όπου η κυκλοφορία γίνεται μετ’ εμποδίων, ενώ υπάρχουν πληροφορίες και για κατολισθήσεις.

Συγκεκριμένα, κατολισθήσεις κατεγράφησαν στην Εγνατία Οδό Κομοτηνής-Αλεξανδρούπολης και δη στο ύψος του «Καρανίκτερε», με τους οδηγούς να καλούνταν να επιδεικνύουν μεγάλη προσοχή.

Σύμφωνα με το inkomotini.news, όγκοι νερού διατρέχουν τον οικισμό Τσιφλίκι του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών, με αποτέλεσμα να απειλούνται σπίτια. 

Σε κατάσταση επιφυλακής ο Έβρος

Σε κατάσταση επιφυλακής έχει μπει ο νομός Έβρου, καθώς λόγω της έντονης βροχόπτωσης έχουν πλημμυρίσει δρόμοι αλλά και μερικά σπίτια.

Επικίνδυνη κρίνεται η κατάσταση στον κάθετο άξονα Αρδανίου-Ορμενίου, αναφέρει το evros-news.gr.

Οι οδηγοί που κινούνται από την Αλεξανδρούπολη προς την Ορεστιάδα και αντίστροφα, καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, αφού σε πολλά σημεία του κάθετου άξονα τα νερά έχουν πλημμυρίσει το οδόστρωμα. Σε Λύρα και Κορνοφωλιά και Αμόριο Σουφλίου, τα νερά έχουν φτάσει σχεδόν στο ύψος του δρόμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του e-evros, δάσκαλοι και καθηγητές από την Αλεξανδρούπολη που διδάσκουν σε χωριά του Έβρου, ήταν για πολύ ώρα εγκλωβισμένοι στις Φέρες λόγω των έντονων βροχοπτώσεων, ενώ μαθητές από το σχολείου του Απαλού, το οποίο έχει πλημμυρίσει, μεταφέρθηκαν με μπουλντόζα του δήμου Αλεξανδρούπολης.

Η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, να αποφεύγουν να διασχίζουν ιρλανδικές διαβάσεις και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια αιχμής των έντονων καιρικών φαινομένων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.

Το ποτάμι στα Λουτρά της Αλεξανδρούπολης έχει υπερχειλίσει και προβλήματα εντοπίζονται σε δεκάδες σπίτια στο χωριό Μικρό Δέρειο.  Οι υπηρεσίες του δήμου Αλεξανδρούπολης βρίσκονται σε ετοιμότητα για να επέμβουν αν χρειαστεί.

Στο χωριό Ρίζια Ορεστιάδας πλημμύρισαν τα χωράφια από τις καταρρακτώδεις βροχές.

Πλημμυρικά φαινόμενα στον ποταμό Στρυμόνα

Πάντως σε επιφυλακή βρίσκονται οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, καθώς υπάρχουν πλημμυρικά φαινόμενα στον ποταμό Στρυμόνα, εντός του βουλγαρικού εδάφους.

Η Περιφερειακή Ενότητα Σερρών αναφέρει σε ανάρτηση της στο Facebook ότι σύμφωνα με ενημέρωση από την Πρεσβεία της Ελλάδος στην Σόφια, και με πληροφορίες από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, «υπάρχουν πλημμυρικά φαινόμενα εκατέρωθεν της κοίτης του Στρυμόνα, εντός του βουλγαρικού εδάφους, όπου έχουν σπάσει τα υδατοφράγματα σε διάφορες περιοχές και πλημμυρίζουν κατοικημένες περιοχές, αγροτικές εκτάσεις και οδικό δίκτυο».

«Σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του Βούλγαρου πρωθυπουργού με τους αρμόδιους υπουργούς, στην οποία έγινε γνωστό ότι η κατάσταση εξομαλύνεται», επισημαίνει.

«Λόγω των ελλιπών πληροφοριών που λαμβάνουμε από την βουλγαρική πλευρά, οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών είναι σε αυξημένη επιφυλακή, προκειμένου να αντιμετωπίσουν κάθε ενδεχόμενο», καταλήγει η ανάρτηση.

Ανεμοστρόβιλος στην Άρτα

Περιοχές της Άρτας επλήγησαν από ανεμοστρόβιλους, οποίος προκάλεσε σημαντικές ζημιές σε δεκάδες σπίτια.

Συγκεκριμένα, ο ανεμοστρόβιλος σάρωσε τα Θεοδώριανα, ένα ορεινό χωριό της Άρτας, με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές σε δεκάδες σπίτια, αναφέρει το epiruspost.gr.

Ορισμένα εξ αυτών, μάλιστα, έχουν μείνει χωρίς στέγη, καθώς παρασύρθηκε από τους θυελλώδεις ανέμους.

Σοβαρά ήταν τα προβλήματα που προκλήθηκαν και στους Μελισσουργούς, όπου παρασύρθηκαν κεραμίδια από στέγες και μπαλκόνια ενώ έπεσαν κι αρκετά δένδρα.

Πολλά ήταν και τα προβλήματα που υπήρξαν στο οδικό δίκτυο, καθώς μεταξύ άλλων ντελαπάρισε μία νταλίκα λόγω των ισχυρών ανέμων.

Πλημμύρισε ο Καλαμάς τους κάμπους Θεσπρωτίας

Οι κάμποι Κορύτιανης, Βρυσσέλας και Παραποτάμου στη Θεσπρωτία έχουν μετατραπεί σε απέραντες λίμνες καθώς πλημμύρισε ο ποταμός Καλαμάς. Χιλιάδες ελαιόδεντρα, εσπεριδοειδή, αποθήκες, κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις αλλά και σπίτια βρίσκονται μέσα στη λίμνη, ενώ χιλιάδες κάτοικοι βρίσκονται σε απόγνωση.

Μέρες «Ιανού» ξαναζεί η Καρδίτσα

Φόβος να κοπεί ολοκληρωτικά ο δρόμος που συνδέει το Μουζάκι με τα ορεινά χωριά του και το Δήμο Αργιθέας μετά τις βροχοπτώσεις των τελευταίων 30 ωρών.

Έτσι όπως καταγράφει το KarditsaLive.Net το πρωί της Τρίτης είδαν την Ε.Ο. Καρδίτσας - Άρτας στο 2χλμ από το Μουζάκι (λίγο μετά την διασταύρωση προς Πορτή) να βρίσκεται ένα βήμα πριν την κατάρρευση από τα μανιασμένα νερά του Πάμισου που "έφαγαν" την όχθη (όπως συνέβη και με το Κέντρο Υγείας Μουζακίου τον περασμένο Σεπτέμβριο).

Προς το παρόν η κυκλοφορία διεξάγεται από μία λωρίδα κυκλοφορίας ωστόσο αν καταρρεύσει το υπόλοιπο τμήμα του δρόμου θα μιλάμε για ιδιαίτερα κακή εξέλιξη αφού όλη η κυκλοφορία προς τα ορεινά χωριά του Δήμου Μουζακίου και όλα τα χωριά του Δήμου Αργιθέας θα πρέπει να παρακάμπτεται μέσω του δρόμου που οδηγεί στην Πορτή.

Σαρώνει τα πάντα ο Πηνειός

Ως οριακή χαρακτηρίζεται η κατάσταση στη Διάβα Καλαμπάκας μετά τη συνεχόμενη έντονη βροχόπτωση των τελευταίων 36 ωρών.

Όπως καταγράφει το trikalavoice.gr ο Πηνειός ποταμός κατεβαίνει ορμητικός φέροντας μεγάλες ποσότητες νερού και φερτών υλικών από τα ορεινά της περιοχής μας. Έχει απλωθεί σε όλο το μήκος της κοίτης του στη γέφυρα της Διάβας, στο σημείο που είχε καταρρεύσει πριν από 5 χρόνια τέτοια εποχή η παλιά γέφυρα. Η νέα γέφυρα που παραδόθηκε το 2017 από την Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει κατασκευαστεί με όλες τις σύγχρονες μεθόδους και λαμβάνοντας υπ’ όψιν όλα τα νέα δεδομένα και στοιχεία της κλιματικής αλλαγής και των έντονων καιρικών φαινομένων. Η νέα γέφυρα αντέχει, ωστόσο για τους κατοίκους της περιοχής ξυπνάει ο εφιάλτης του 2016.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr