current views are: 6

13 Ιανουαρίου 2021
Δημοσίευση05:01

Κορωνοϊός: Πώς θα λειτουργεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού – Τι γίνεται με τα ραντεβού των άνω των 85 και τα προβλήματα στα νησιά

Το πιστοποιητικό που θα λαμβάνουν οι πολίτες αμέσως μετά τον εμβολιασμό τους παρουσίασε η κυβέρνηση, μετά την επιστολή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πρόεδρο της Κομισιόν και τους ηγέτες της ΕΕ.

Δημοσίευση 05:01’

Το πιστοποιητικό που θα λαμβάνουν οι πολίτες αμέσως μετά τον εμβολιασμό τους παρουσίασε η κυβέρνηση, μετά την επιστολή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πρόεδρο της Κομισιόν και τους ηγέτες της ΕΕ.

Στη δημοσιότητα δόθηκε την Τρίτη το αντίγραφο του πιστοποιητικού που θα λαμβάνουν οι πολίτες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους για τον κορωνοϊό. Την ίδια ώρα όλα δείχνουν έτοιμα για να ξεκινήσει ο μαζικός εμβολιασμός των πολιτών, ωστόσο υπάρχουν ορισμένα προβλήματα που προκαλούν πονοκέφαλο την κυβέρνηση.

Αναφορικά με το πιστοποιητικό, αυτό περιλαμβάνει βασικές πληροφορίες του εμβολιαζόμενου, όπως το όνομα, το επώνυμο, η ημερομηνία γέννησης, ο ΑΜΚΑ, οι ημερομηνίες των δόσεων και ο τύπος του εμβολίου.

Αυτό είναι το έγγραφο:

Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το πιστοποιητικό εμβολιασμού που πρότεινε ο Μητσοτάκης

Τα ζητήματα τα οποία αναφέρονται στην επιστολή που απέστειλε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να συζητηθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο από τους αρχηγούς των κρατών-μελών της ΕΕ, ανέφερε ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Υγείας Στεφάν Kερμέκερ.

Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι «τα ζητήματα τα οποία εγείρονται σ’ αυτή την επιστολή μαζί με άλλα ζητήματα που αφορούν στον εμβολιασμό θα συζητηθούν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τους αρχηγούς των κρατών-μελών» και προσέθεσε ότι αναμένονται «τα αποτελέσματα στο πλαίσιο αυτής της σημαντικής συνάντησης και θα είμαστε σε θέση να αναλύσουμε και να απαντήσουμε στην επιστολή που λάβαμε από τον πρωθυπουργό».

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ερίκ Μαμέρ επισήμανε ότι «είμαστε στη διαδικασίας ανάλυσης του περιεχομένου».

Η επιστολή Μητσοτάκη

Την εισαγωγή ενός πιστοποιητικού εμβολιασμού για τη «διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας των ατόμων που έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19», πρότεινε ο Έλληνας πρωθυπουργός με επιστολή του προς την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και προς όλους τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης υπογραμμίζει την «επείγουσα ανάγκη να υιοθετηθεί από την Ε.Ε. μια κοινή αντίληψη για το πώς πρέπει να δομηθεί ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού έτσι ώστε να γίνει αποδεκτό σε όλα τα κράτη – μέλη».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «η διασφάλιση της ταχύτερης δυνατής αποκατάστασης της ελεύθερης κυκλοφορίας είναι, αναγκαστικά, θεμελιώδης προτεραιότητα για όλους μας».

«Για το λόγο αυτό στην Ελλάδα, κινηθήκαμε γρήγορα και εφαρμόσαμε διαδικασίες για τη διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων που έχουν εμβολιαστεί κατά του Covid-19. Ένα βασικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η δημιουργία ενός πρότυπου πιστοποιητικού, που θα αποδεικνύει ότι ένα άτομο έχει επιτυχώς εμβολιαστεί» σημειώνει και προσθέτει πως το πιστοποιητικό «θα χρησιμοποιείται κατά την επιβίβαση σε όλα τα μέσα μεταφοράς: αεροπορικά, θαλάσσια και σιδηροδρομικά».

«Ενώ δεν πρόκειται να καταστήσουμε τον εμβολιασμό υποχρεωτικό ή προαπαιτούμενο για να ταξιδεύσει κάποιος, τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να είναι ελεύθερα να ταξιδεύουν. Αυτό θα αποτελέσει επίσης και ένα θετικό κίνητρο ενθάρρυνσης των πολιτών να εμβολιαστούν, που είναι κι ο μοναδικός τρόπος να εγγυηθούμε την επιστροφή στην κανονικότητα» τονίζει ο πρωθυπουργός.

Η ώρα των ραντεβού για τους άνω των 85 και τα προβλήματα

Μέχρι στιγμής έχουν κλειστεί 60.000 ραντεβού, ενώ ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί πολύ έως το βράδυ, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 55.800 εμβολιασμοί. Με άλλα λόγια, έχει καλυφθεί το 0,53% του πληθυσμού.

Μεγάλο μέρος όσων έκλεισαν ήδη το ραντεβού τους, το έκαναν ενώ είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση και έλαβαν ήδη μήνυμα με τον προγραμματισμό του ραντεβού τους και απάντησαν θετικά στο 13034 ή μπήκαν (είτε οι ίδιοι, είτε συγγενικά τους πρόσωπα καθώς η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα δεν είναι εξοικειωμένη με το διαδίκτυο) στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr που έθεσε χθες σε λειτουργία το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και παρουσίασε αναλυτικά ο υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης.

Τα δύο μεγάλα προβλήματα

Ωστόσο, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει δύο μεγάλα προβλήματα που έχουν ανακύψει:

  • Το πρώτο είναι πώς θα εμβολιασθεί ο πληθυσμός στα 90 μεγάλα κατοικημένα νησιά της χώρας. Για τα 30 μεγαλύτερα από τα νησιά που έχουν είτε νοσοκομεία, είτε κέντρα υγείας δεν τίθεται ζήτημα, αφού θα λειτουργήσουν εκεί εμβολιαστικά κέντρα. Για τα υπόλοιπα 60 όμως, η λύση αναζητείται μέσω της βοήθειας του Στρατού και του Λιμενικού: Ειδικά κλιμάκια θα μετακινηθούν στα νησιά για τον εμβολιασμό του πληθυσμού. Πάντως, το όλο ζήτημα είναι ακόμη υπό μελέτη και σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν εντός των προσεχών ημερών.
  • Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα, που προς το παρόν δεν έχει άμεση λύση είναι τι θα γίνει με τους ανθρώπους που για λόγους υγείας δεν μπορούν να μετακινηθούν προς εμβολιαστικό κέντρο.

Το πρόβλημα είναι σοβαρό και δεν αποτελεί ρεαλιστική λύση ο κατ’ οίκον εμβολιασμός, αφού το εμβόλιο της Pfizer απαιτεί συγκεκριμένες θερμοκρασίες συντήρησης. Είναι πιθανό, λοιπόν, αυτοί οι άνθρωποι να υποχρεωθούν να περιμένουν έως ότου έρθει και δεύτερο εμβόλιο που έχει λιγότερες προϋποθέσεις συντήρησης. Τότε, θα μπορεί να οργανωθεί εμβολιασμός κατ’ οίκον.

Πώς θα κλείνουν ραντεβού

Αισιόδοξος ότι οι εμβολιασμοί θα πάνε σύμφωνα με το πλάνο, εμφανίστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης, σημειώνοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι «μέσα στο καλοκαίρι να επιτευχθεί το 70%, ώστε να πετύχουμε την ανοσία».

Όπως είπε «οι τρόποι που είναι στη διάθεσή μας για το ραντεβού είναι τρεις:

Πρώτον: Όσοι είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση θα πάρουν σχετικό μήνυμα και το μόνο που χρειάζεται να κάνουν είναι να επιβεβαιώσουν το ραντεβού. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να παροτρύνουμε και να βοηθήσουμε γονείς και συγγενείς να εγγραφούν άμεσα.

Δεύτερον: Μπαίνοντας στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr, όπου ο πολίτης με τη χρήση του ΑΜΚΑ του θα μπορεί να δει αν είναι στις ομάδες που πρόκειται να εμβολιαστούν και εάν είναι, θα μπορεί να κλείσει το ραντεβού.

Τρίτον: Αφορά τους συμπολίτες μας που δεν είναι εξοικειωμένοι με την ψηφιακή τεχνολογία και θα μπορούν να κλείσουν το ραντεβού τους είτε στα φαρμακεία είτε στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών».


σχετικα αρθρα