ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Καμπανάκι για επτά «κόκκινες» περιοχές – Ποιο είναι το «αποτύπωμα» των Χριστουγέννων στην πανδημία

Δημοσίευση 13 Ιανουαρίου 2021, 18:00 / Ανανεώθηκε 13 Ιανουαρίου 2021, 18:49
Facebook Twitter Whatsapp

Σε ερώτηση για την Αττική, ο κ. Κικίλιας, τόνισε πως «προσπαθούμε να έχουμε το μέγιστο αριθμό τεστ που μπορούμε. Χτες φτάσαμε σε ρεκόρ τεστ. Πάντα η Αττική μας προβληματίζει, γι αυτό και οι ειδικοί μελετούν προσεκτικά τα στοιχεία και μας εισηγούνται πάντα με σύνεση».

Καμπανάκι για επτά «κόκκινες» περιοχές έκρουσε ο Βασίλης Κικίλιας κατά την ενημέρωση για τον κορωνοϊό στο υπουργείο Υγείας. Από την πλευρά της η Μαρία Τσολιά τόνισε πως «είναι ενθαρρυντικό ότι δεν καταγράφεται αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού στην Αττική».

Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, τα περισσότερα νέα κρούσματα της τελευταίας εβδομάδας ανά 100.000 κατοίκους καταγράφηκαν σε Δυτική Αττική, Βοιωτία, Λέσβο, Κάλυμνο, Ροδόπη, Αργολίδα και Χαλκιδική. Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας τόνισε πως πέφτει ο ηλικιακός μέσος όρος των κρουσμάτων. Τόνισε σε αυτό το πλαίσιο πως καταγράφηκε αύξηση κρουσμάτων στις ηλικακές ομάδες 35-44. Επίσης σημείωσε πως «μειώνεται η κάλυψη στις κλίνες ΜΕΘ, βρίσκεται στο 60% πανελλαδικά».

Σε ερώτηση για την Αττική, ο κ. Κικίλιας, τόνισε πως «προσπαθούμε να έχουμε το μέγιστο αριθμό τεστ που μπορούμε. Χτες φτάσαμε σε ρεκόρ τεστ. Πάντα η Αττική μας προβληματίζει, γι αυτό και οι ειδικοί μελετούν προσεκτικά τα στοιχεία και μας εισηγούνται πάντα με σύνεση».

Από την πλευρά της η Μαρία Τσολιά, σημείωσε πως «είναι ενθαρρυντικό που δεν έχουμε αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική. Η επίδραση των Χριστουγέννων δεν ήταν πολύ αρνητική στην πορεία των κρουσμάτων». «Είμαι πολύ προσεκτικός και δεν θα μιλήσω για στοιχεία για τα οποία ασχολείται η επιτροπή», απάντησε από την πλευρά του ο κ. Κικίλιας.

Ο κ. Κικίλιας απαντώντας σε ερώτηση για την πρόταση του Κ. Μητσοτάκη για πιστοποιητικό εμβολιασμού, πρόταση που κατατέθηκε στην Κομισιόν, σημείωσε: «Μιλάμε για ενιαία μορφοποίηση για να διευκολύνονται οι μετακινήσεις. Παρόμοιες προτάσεις εξετάζονται και για θέματα όπως ο τουρισμός. Συζητείται μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση και η Ελλάδα συμμετέχει στις συζητήσεις».

Ικανοποιητική η πορεία εμβολιασμού

Η Μαρία Τσολιά, Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και της Επιτροπής Εμβολιασμών τόνισε ότι η διαδικασία εμβολιασμών εξελίσσεται ικανοποιητικά. Από 16.1 ξεκινάνε οι 85 ετών και άνω. Έχουν γίνει περίπου 65.000 εμβολιασμοί και η διαδικασία είναι άριστη.

Είναι φυσιολογικό να είναι κάποιος διστακτικός για ένα νέο εμβόλιο. Ωστόσο είναι ένα τεράστιο επίτευγμα της παγκόσμιας κοινότητας. Μέχρι σήμερα δεν έχουν αναφερθεί ανεπιθύμητες ενέργειες. Σε αρκετές περιπτώσεις κάποια συμπτώματα οφείλονται σε άγχος κατά την ώρα του εμβολιασμού. Εξαιρετικά σπάνιες είναι και οι αλλεργικές αντιδράσεις σύμφωνα με τις μελέτες.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr