ΕΛΛΑΔΑ

Κοζάνη: Στην Αρχή Διαφάνειας οι καταγγελίες για τα ετεροχρονισμένα κρούσματα – ΕΟΔΥ: Δεν επηρέασαν τις αποφάσεις

Δημοσίευση 14 Ιανουαρίου 2021, 15:00 / Ανανεώθηκε 14 Ιανουαρίου 2021, 15:09
Κοζάνη: Στην Αρχή Διαφάνειας οι καταγγελίες για τα ετεροχρονισμένα κρούσματα – ΕΟΔΥ: Δεν επηρέασαν τις αποφάσεις
Facebook Twitter Whatsapp

Ο Οργανισμός τονίζει επιπρόσθετα, πως «το ανωτέρω γεγονός δεν επηρέασε σε κανένα επίπεδο την εισήγηση για λήψη μέτρων περιορισμού της διασποράς του ιού στη συγκεκριμένη περιοχή, καθώς την περίοδο εκείνη (Νοέμβριος 2020) το επιδημιολογικό φορτίο στην ΠΕ Κοζάνης ήταν ούτως ή άλλως υψηλό».

Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας έχει επιληφθεί για τις καταγγελίες σχετικά με την καταγραφή ετεροχρονισμένων κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κοζάνη, ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, έπειτα από τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν. Ο Οργανισμός τονίζει επιπρόσθετα, πως «το ανωτέρω γεγονός δεν επηρέασε σε κανένα επίπεδο την εισήγηση για λήψη μέτρων περιορισμού της διασποράς του ιού στη συγκεκριμένη περιοχή, καθώς την περίοδο εκείνη (Νοέμβριος 2020) το επιδημιολογικό φορτίο στην ΠΕ Κοζάνης ήταν ούτως ή άλλως υψηλό».

Συγκεκριμένα, σε απάντησή του σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία», ο ΕΟΔΥ τονίζει:

«Στον ΕΟΔΥ λαμβάνει χώρα συνεχής και  ενδελεχής ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων, σε συνάρτηση με επιπρόσθετους δείκτες για την πορεία της πανδημίας, όπως τα δεδομένα από την ιχνηλάτηση που πραγματοποιεί η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, η πίεση στο σύστημα Υγείας (νοσηλείες σε απλές κλίνες, σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και έκβαση των ασθενών), ο δείκτης θετικότητας των εργαστηριακών εξετάσεων και η παρουσία ευπαθών ή ευάλωτων ομάδων στον πληθυσμό κάθε περιοχής. Το σύνολο των πληροφοριών που προκύπτουν αξιολογούνται καθημερινά και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς εισηγούνται μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του ιού.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να τονιστεί, ότι όλες ανεξαιρέτως οι αναλύσεις έχουν ως βάση την ημερομηνία δειγματοληψίας των κρουσμάτων και όχι την ημερομηνία δήλωσής τους στο μητρώο COVID-19.

Για το συγκεκριμένο περιστατικό έχει επιληφθεί, μετά από σχετική ενημέρωσή της, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, όπως σε κάθε περίπτωση που διαπιστώνεται καθυστερημένη δήλωση κρούσματος από υπόχρεο στο μητρώο COVID-19.

Το ανωτέρω γεγονός δεν επηρέασε σε κανένα επίπεδο την εισήγηση για λήψη μέτρων περιορισμού της διασποράς του ιού στη συγκεκριμένη περιοχή, καθώς την περίοδο εκείνη (Νοέμβριος 2020) το επιδημιολογικό φορτίο στην ΠΕ Κοζάνης ήταν ούτως ή άλλως υψηλό».

Δήμαρχος Κοζάνης κατά ΕΟΔΥ

Υπενθυμίζεται πως ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας μιλώντας στον Alpha 98,9 και την εκπομπή «Χωρίς Μάσκα» με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Γιώργο Σμυρνή, κατήγγειλε πως  «στην προχθεσινή ενημέρωση φόρτωσαν στην περιοχή 31 κρούσματα από τον Νοέμβρη και χθες άλλα 10-12 επίσης από τον Νοέμβρη. Χθες, μπήκε ο αστερίσκος που δεν είχε μπει προχθές, ώστε να έχουν κι αυτή την ανάγνωση τα στοιχεία. Στοιχεία του Νοέμβρη και καταγραφές κρουσμάτων προστέθηκαν στους προχθεσινούς αριθμούς. Αυτό επηρέαζε προγενέστερες αποφάσεις».

«Όταν ο ΕΟΔΥ δεν έχει ακριβή εικόνα των κρουσμάτων, δεν γίνεται σωστή ιχνηλάτηση, ώστε να μειώνεται η διασπορά του κορωνοϊού» τόνισε ο κ. Μαλούτας, επαναλαμβάνοντας ότι «τα στοιχεία μπήκαν με καθυστέρηση δύο μηνών».

«Αυτό επηρεάζει και το πώς γίνεται η ιχνηλάτηση και το πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις και την εικόνα αξιοπιστίας που δίνουμε στους πολίτες. Πλέον αμφισβητούνται τα πάντα, εντείνεται το κλίμα αμσφισβήτησης. Τι εικόνα δίνουμε στους πολίτες που έχουν κουραστεί και σκέφτονται ποιες σκοπιμότητες μπορεί να κρύβονται από πίσω;» πρόσθεσε ο δήμαρχος Κοζάνης.

«Δεν επικοινώνησα με τον ΕΟΔΥ, αλλά εγώ, ο δήμαρχος Εορδαίας και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου συζητήσαμε και ζητήσαμε να συγκληθεί το συντονιστικό της Περιφέρειας για να καταλάβουμε τον μηχανισμό που γινόταν η διαδικασία ενημέρωσης του ΕΟΔΥ και να καταλάβουμε τι έγινε», κατέληξε.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr