ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία «Λέανδρος»: Η πρόγνωση ανά ώρα μέχρι την Κυριακή – Πού θα χιονίσει, πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες

Δημοσίευση 15 Ιανουαρίου 2021, 21:00 / Ανανεώθηκε 15 Ιανουαρίου 2021, 21:25
Κακοκαιρία «Λέανδρος»: Η πρόγνωση ανά ώρα μέχρι την Κυριακή – Πού θα χιονίσει, πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες
Facebook Twitter Whatsapp

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού ανά ώρα, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα, αλλά και τα υψόμετρα των χιονοπτώσεων. Σε ποιες περιοχές χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες. 

Υπό το πέπλο της κακοκαιρίας «Λέανδρος» βρίσκεται η χώρα μας με τις θερμοκρασίες να είναι ιδιαίτερα χαμηλές σε πολλές περιοχές, ενώ τα πρώτα χιόνια της χρονιάς έχουν ντύσει στα λευκά μεγάλο τμήμα της Ελλάδας.

Ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος δημοσίευσε αναλυτική πρόγνωση του καιρού ανά ώρα, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα, αλλά και τα υψόμετρα των χιονοπτώσεων.

Δείτε αναλυτικά:

Σάββατο 16/1

00.00 - 03.00: Βροχές κατά διαστήματα στις περισσότερες περιοχές του νομού και χιονοπτώσεις πάνω από τα 600-650 m

03.00 - 06.00: Βροχές κατά διαστήματα στις περισσότερες περιοχές του νομού και χιονοπτώσεις πάνω από τα 650-700 m. Στα Δυτικά και Βορειοδυτικά τμήματα του νομού οι χιονοπτώσεις θα εκδηλώνονται από τα 450-500 m.

06.00 - 09.00: Βροχές κατά διαστήματα στις περισσότερες περιοχές του νομού και χιονοπτώσεις πάνω από τα 550 m 09.00 - 12.00 : Βροχές κατά διαστήματα στις περισσότερες περιοχές του νομού και χιονοπτώσεις πάνω από τα 450 m

12.00 - 15.00: Ασθενείς τοπικές βροχές (έως και μέτριας έντασης στα ανατολικά και βόρεια του νομού) και τοπικές χιονοπτώσεις πάνω από τα 550 m. Η μέγιστη θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης της Αθήνας δεν θα ξεπεράσει τους 7°C. Στα βόρεια του νομού, την ίδια ώρα, η μέγιστη θα είναι 2-3°C χαμηλότερη.

15.00 - 18.00: Τοπικές βροχές κατά διαστήματα και χιονοπτώσεις πάνω από τα 450 m. Δηλαδή οι χιονοπτώσεις θα εκδηλώνονται από το ύψος περίπου του Διονύσου ή και στα ανώτερα τμήματα της Παλαιάς Πεντέλης και υψηλότερα. Στα Δυτικά και Βορειοδυτικά τμήματα του νομού οι χιονοπτώσεις θα εκδηλώνονται από τα 250 m.

18.00 - 21.00: Τοπικές βροχές κατά διαστήματα και χιονοπτώσεις πάνω από τα 300 m. Υποψηφιότητα για τοπικές χιονοπτώσεις θέτουν τα βόρεια προάστια της Αττικής από το ύψος περίπου της Κηφισιάς και βορειότερα.

21.00 - 00.00: Τοπικές βροχές κατά διαστήματα και χιονοπτώσεις πάνω από τα 150-200 m. Υποψηφιότητα για τοπικές χιονοπτώσεις θέτουν τα βόρεια προάστια της Αττικής και τα υπόλοιπα τμήματα του νομού από το ύψος περίπου του Ζωγράφου και βορειότερα με πιθανές εξάρσεις και σε λίγο χαμηλότερα υψόμετρα.

Κυριακή 17/1

00.00 - 03.00: Τοπικές βροχές κατά διαστήματα και χιονοπτώσεις πάνω από τα 100-150 m. Υποψηφιότητα για τοπικές χιονοπτώσεις θέτουν τα βόρεια προάστια της Αττικής και τα υπόλοιπα τμήματα του νομού από το ύψος περίπου της Ηλιούπολης και βορειότερα με πιθανές εξάρσεις και σε λίγο χαμηλότερα υψόμετρα. Για έστω και ασθενείς χιονοπτώσεις στο κέντρο της Αθήνας η πιθανότητα είναι κάπως περιορισμένη.

03.00 - 06.00: Τοπικές βροχές κατά διαστήματα και χιονοπτώσεις πάνω από τα 100-150 m. Υποψηφιότητα για τοπικές χιονοπτώσεις θέτουν τα βόρεια προάστια της Αττικής και τα υπόλοιπα τμήματα του νομού από το ύψος περίπου της Ηλιούπολης και βορειότερα με εξάρσεις (κάπως περιορισμένη η πιθανότητα) και σε λίγο χαμηλότερα υψόμετρα.

Ο μετεωρολόγος επισημαίνει: «Επειδή ο καιρός είναι χαοτικό φαινόμενο και κάθε 6 ώρες λαμβάνουμε διαφορετικά προγνωστικά δεδομένα (κακοκαιρία για δυνατούς λύτες), υπάρχει πιθανότητα τα παραπάνω υψόμετρα να έρθουν τελικά λίγο διαφορετικά. Υπομονή, ο καιρός έχει όπως είπαμε τον τελευταίο λόγο. Υπάρχει δε, πιθανότητα εκ νέου υποτροπής του καιρού τη Δευτέρα - Τρίτη και ίσως χιονίσει πάλι σε περιοχές της Αττικής. Αυτό όμως δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη».

Σε ποιες περιοχές χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες

Αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται, λόγω χιονόπτωσης ή παγετού, τα οχήματα που κινούνται σε τμήματα του οδικού δικτύου των Περιφερειακών Ενοτήτων Χαλκιδικής, της Πέλλας και του Κιλκίς.

Ειδικότερα, στη Χαλκιδική απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης- Ιερισσού (από το 55ο έως το 85ο χλμ), στη διασταύρωση Βάβδου, στο δημοτικό διαμέρισμα Παλαιοκάστρου – Ταξιάρχη και στη δασική οδό Πολυγύρου - Ταξιάρχη (μέσω Τσουκαλά).

Στην Πέλλα, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται στο επαρχιακό και δημοτικό οδικό δίκτυο της Δημοτικής Ενότητας Βεγορίτιδας του Δήμου Έδεσσας και στο Κιλκίς, στην επαρχιακή οδό Καστανερής - Λιβαδίων.

Την ίδια ώρα, χαμηλές θερμοκρασίες επικρατούν σε πολλές περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας. Στη Φλώρινα η θερμοκρασία είναι -6 βαθμοί Κελσίου, στην Πτολεμαΐδα -5, στην Κοζάνη -3, στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης -1, στην Αριδαία 0, στο Κιλκίς 1 και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης 4 βαθμοί.

Χρυσοχοΐδης: Πρόγνωση για πρόβλημα στον κεντρικό κορμό της χώρας

«Βάσει των προγνωστικών μοντέλων φαίνεται ότι πιθανότατα να δημιουργηθεί ένα πρόβλημα στον κεντρικό κορμό της χώρας. Αλλά αυτά μένει να τα δούμε τις επόμενες ώρες, τα ξημερώματα προς το Σάββατο» είπε αρχικά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη μετά από σύσκεψη για την κακοκαιρία «Λέανδρος».

Παράλληλα ο κ. Χρυσοχοΐδης κάλεσε τους πολίτες να μην κινούνται στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ) καθώς αυτό «μπορεί να έχει δραματικές συνέπειες για τη ζωή των ανθρώπων».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις