ΕΛΛΑΔΑ

Σεξουαλική κακοποίηση: Άνοιξε ο ασκός... των αποκαλύψεων - Καρατομήθηκε ο παράγοντας που κατονόμασε - Η νέα αντίδραση της ομοσπονδίας

Δημοσίευση 17 Ιανουαρίου 2021, 08:00 / Ανανεώθηκε 17 Ιανουαρίου 2021, 08:14
Σεξουαλική κακοποίηση: Άνοιξε ο ασκός... των αποκαλύψεων - Καρατομήθηκε ο παράγοντας που κατονόμασε - Η νέα αντίδραση της ομοσπονδίας
Facebook Twitter Whatsapp

Η Σοφία Μπεκατώρου φαίνεται πως άνοιξε τον ασκό... των αποκαλύψεων, καθώς τις τελευταίες ώρες ανοίγουν στόματα γυναικών από τον χώρο του αθλητισμού που βίωσαν τον εφιάλτη της σεξουαλικής κακοποίησης και της παρενόχλησης.

Τσουνάμι εξελίξεων προκλήθηκε από τις καταγγελίες της ολυμπιονίκη στην ιστιοπλοΐα Σοφίας Μπεκατώρου για σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη από παράγοντα της ομοσπονδίας, τον οποίο κατονόμασε και αυτός με τη σειρά του παραιτήθηκε από τη θέση του αντιπροέδρου της ΕΙΟ. Οι καταγγελίες προκάλεσαν την αντίδραση της εισαγγελίας, που διέταξε προκαταρκτική έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας θα κληθεί τη Δευτέρα ή την Τρίτη η ολυμπιονίκης να καταθέσει όσα έχει ισχυριστεί. Η Σοφία Μπεκατώρου φαίνεται πως άνοιξε τον ασκό... των αποκαλύψεων, καθώς τις τελευταίες ώρες ανοίγουν στόματα γυναικών από τον χώρο του αθλητισμού που βίωσαν τον εφιάλτη της σεξουαλικής κακοποίησης και της παρενόχλησης.

Παρέμβαση εισαγγελέα

Αυτεπάγγελτη έρευνα θα ξεκινήσει η Εισαγγελία Πρωτοδικών μετά τις δημόσιες καταγγελίες της Ολυμπιονίκη Σοφίας Μπεκατώρου κατά παράγοντα της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας, τον οποίο κατονόμασε ως δράστη σεξουαλικής κακοποίησης που υπέστη πριν από 23 χρόνια κατά τη διάρκεια επαγγελματικού ταξιδιού της.

Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου παρεμβαίνει αυτεπάγγελτα με την έναρξη προκαταρκτικής έρευνας προκειμένου να διαπιστωθεί τι ακριβώς συνέβη, στο πλαίσιο της οποίας θα κληθεί τη Δευτέρα ή την Τρίτη η Ολυμπιονίκης να καταθέσει όσα έχει ισχυριστεί, ανεξάρτητα αν η καταγγελλόμενη πράξη σε βάρος της κ. Μπεκατώρου έχει ήδη παραγραφεί.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η Σοφία Μπεκατώρου ενδέχεται να έχει αναφερθεί στη σεξουαλική κακοποίηση που είχε υποστεί από τον κατονομαζόμενο παράγοντα, όταν κατέθεσε στο πλαίσιο έρευνας που διενεργεί η Εισαγγελία υπό την εποπτεία του Εισαγγελέα Κωνσταντίνου Σιμιτζόγλου, η οποία εκκίνησε έπειτα από καταγγελίες του Ολυμπιονίκη Νίκου Κακλαμανάκη για κακοδιαχείριση στην Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας.

Τι απαντά ο παράγοντας

Στο επίκεντρο των καταγγελιών της ολυμπιονίκη στην ιστιοπλοΐα Σοφίας Μπεκατώρου για σεξουαλική παρενόχληση, προκαλώντας σεισμό στον αθλητικό χώρο, βρίσκεται ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας και Υπεύθυνος Γραφείου Αθλητισμού, Έφορος Κεντρικής Ελλάδος, Αριστείδης Αδαμόπουλος. Ο ίδιος στην πρώτη του αντίδραση, λίγη ώρα αφού τον κατονόμασε η Σοφία Μπεκατώρου, δήλωσε ενήμερος για τις καταγγελίες αυτές αλλά απέφυγε να τοποθετηθεί.

Μιλώντας στο sports3.gr είπε με ήρεμη φωνή, σύμφωνα με το δημοσίευμα: «Ναι, πριν από λίγο έμαθα κι εγώ για το δημοσίευμα». «Δεν θέλω να πω τίποτα άλλο. Θα μιλήσω πρώτα με τον δικηγόρο μου», πρόσθεσε, ζητώντας να μην επιμείνουν άλλο στην ερώτηση.

ΝΔ: Αναστέλλεται η κομματική του ιδιότητα 

Ο φερόμενος ως δράστης είναι μέλος της ΝΔ, η οποία σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι προχώρησε σε αναστολή της κομματικής του ιδιότητας. «Από την πρώτη στιγμή που έγιναν οι συγκεκριμένες επώνυμες καταγγελίες, ο Γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γ. Στεργίου αποφάσισε την αναστολή της κομματικής ιδιότητας του κ. Αδαμόπουλου και των δικαιωμάτων που απορρέουν από αυτήν», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Μπεκατώρου: Θα στηρίξω κάθε κοπέλα

Σχολιάζοντας στο Open Sport την πρώτη ανακοίνωση της ομοσπονδίας, που προκάλεσε τσουνάμι αρνητικών αντιδράσεων από τον κόσμο, η Σοφία Μπεκατώρου τόνισε: «Η Ομοσπονδία με τον τρόπο που απάντησε, όλοι μπορούμε να καταλάβουμε τους λόγους για τους οποίους δεν μίλησα. Θεωρώ απαράδεκτο ένας φορέας να απαντάει κατ' αυτόν τον τρόπο, μετά από μια τόσο σοβαρή καταγγελία. Εύχομαι και ζητάω από όποια κοπέλα από τον χώρο μας έχει βιώσει κάτι αντίστοιχο, να βγει να το δηλώσει. Θα τη στηρίξω με κάθε τρόπο».

Αναγκάστηκε σε παραίτηση ο παράγοντας

Την παραίτησή του από αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας υπέβαλε ο Αριστείδης Αδαμόπουλος, ο οποίος φέρεται να κατηγορείται ότι κακοποίησε σεξουαλικά την ολυμπιονίκη Σοφία Μπεκατώρου, σύμφωνα με καταγγελίες της ίδιας. Στην υπόθεση παρενέβη εισαγγελέας. 

Ο Αριστείδης Αδαμόπουλος που είναι στην ΕΙΟ από το 1997 είναι και κομματικό στέλεχος της ΝΔ στη Ραφήνα και το κυβερνών κόμμα προχώρησε άμεσα σε αναστολή της ιδιότητας του.

Ο φερόμενος ως δράστης είναι μέλος της ΝΔ, η οποία σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι προχώρησε σε αναστολή της κομματικής του ιδιότητας. «Από την πρώτη στιγμή που έγιναν οι συγκεκριμένες επώνυμες καταγγελίες, ο Γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γ. Στεργίου αποφάσισε την αναστολή της κομματικής ιδιότητας του κ. Αδαμόπουλου και των δικαιωμάτων που απορρέουν από αυτήν», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Η νέα ανακοίνωση της ΕΙΟ

Με ανακοίνωσή της η Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία διευκρινίζει ότι ζήτησε και έλαβε την παραίτηση του Αριστείδη Αδαμόπουλου από το ΔΣ της ΕΙΟ, ενώ δηλώνει συγκλονισμένη «από την χιονοστιβάδα των αποκαλύψεων στον Τύπο στις οποίες προχώρησε η αθλήτριά μας, Ολυμπιονίκης κυρία Σοφία Μπεκατώρου».

Παράλληλα, η Ομοσπονδία ξεκαθαρίζει ότι «θα στηρίξει την αθλήτρια και θα σταθεί αρωγός της σε ό,τι χρειαστεί για την αποκάλυψη της αλήθειας σε κάθε αρμόδια αρχή».

Η ανακοίνωση:

«Συγκλονισμένη είναι η Ελληνική Ιστιοπλοΐκή Ομοσπονδία από την χιονοστιβάδα των αποκαλύψεων στον Τύπο στις οποίες προχώρησε η αθλήτριά μας, Ολυμπιονίκης κυρία Σοφία Μπεκατώρου. Αυτονοήτως, και προκειμένου να διαφυλαχθεί το κύρος της Ομοσπονδίας, η τιμή και η υπόληψη του συνόλου των αθλητών και αθλητριών, προπονητών και παραγόντων του αθλήματος και να διευκολυνθεί η έρευνα για την οποία την τελική απόφαση έχει η Δικαιοσύνη, ζητήσαμε άμεσα και λάβαμε την παραίτηση του Αντιπροέδρου του Δ.Σ. Αριστείδη Αδαμόπουλου. Ο τελευταίος φέρεται ως ο άνθρωπος τον οποίον η Ολυμπιονίκης μας κατονόμασε στον εισαγγελέα για τα καταγγελλόμενα. Παραλλήλως, ζητήσαμε από τον κ. Αδαμόπουλο να υποβάλει την παραίτησή του από εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.

Η Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία δηλώνει απερίφραστα ότι θα στηρίξει την αθλήτρια και θα σταθεί αρωγός της σε ό,τι χρειαστεί για την αποκάλυψη της αλήθειας σε κάθε αρμόδια αρχή. Επιθυμούμε να διευκρινίσουμε ότι μέχρι και σήμερα δεν είχε περιέλθει σε κανένα μέλος της Ομοσπονδίας επίσημα, ανεπίσημα, ως φήμη ή ακόμη και ως ψίθυρος, η παραμικρή ένδειξη για τη συγκεκριμένη ή οποιαδήποτε αντίστοιχη άλλη αποτρόπαιη πράξη.

Καλούμε κάθε αθλητή και αθλήτρια, παράγοντα ή μέλος της Ομοσπονδίας, εφόσον έχει υπάρξει θύμα ή έχει περιέλθει εις γνώση του τέτοια συμπεριφορά, να την καταγγείλει και θα έχει την αμέριστη συμπαράστασή μας. Το ίδιο καλούμε να πράξει κάθε αθλητής ή παράγοντας σε οποιοδήποτε άθλημα. Τα θύματα μιας τέτοιας ή ανάλογης συμπεριφοράς δεν έχουν τίποτε να φοβηθούν. Εμείς θα είμαστε δίπλα τους.

Η Ομοσπονδία καλεί άμεσα την Ολυμπιονίκη μας να προσέλθει στο Διοικητικό Συμβούλιο και να αναφερθεί λεπτομερώς στην καταγγελία της έτσι ώστε η Ομοσπονδία να προβεί άμεσα στις δέουσες ενέργειες. Επιθυμούμε να τονίσουμε ότι η σχετική καταγγελία μάς συγκλόνισε διότι ουδέποτε στο χώρο της Ιστιοπλοΐας υπήρξε στο παρελθόν η παραμικρή υποψία για τέτοιο περιστατικό.

Τονίζουμε, όπως και με τη χθεσινή ανακοίνωσή μας, ότι η Ομοσπονδία πράττει και θα πράξει τα δέοντα και δεν θα επιτρέψει να παραμείνει η παραμικρή σκιά ως προς το κύρος της και την προάσπιση των ιδεωδών του αθλητισμού που υπηρετεί ανεπίληπτα εδώ και επτά δεκαετίες».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr