current views are: 7

20 Ιανουαρίου 2021
Δημοσίευση08:03

Κορωνοϊός: «Βόμβα» για lockdown δύο μηνών, αν υπάρξει έξαρση – Τι τρομάζει τους ειδικούς – Γιατί παραμένει σε ισχύ απαγόρευση κυκλοφορίας

Πόσα είναι τα ενεργά κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα, ανησυχία για το μεταλλαγμένο στέλεχος. Για νέο lockdown προειδοποιούν οι ειδικοί. Γιατί δεν σκέφτονται άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Δημοσίευση 08:03’

Πόσα είναι τα ενεργά κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα, ανησυχία για το μεταλλαγμένο στέλεχος. Για νέο lockdown προειδοποιούν οι ειδικοί. Γιατί δεν σκέφτονται άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Σημάδια σταθεροποίησης εξακολουθεί να εμφανίζει η επιδημιολογική εικόνα στη χώρα, με εξαίρεση την «κόκκινη» Αττική, ωστόσο τα νέα κρούσματα της μετάλλαξης του ιού έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία στους ειδικούς. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση καταρτίζει το σχέδιο για το άνοιγμα κι άλλων οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, εφόσον το επιτρέπουν τα υγειονομικά δεδομένα, ωστόσο οι επιστήμονες δεν παύουν να προειδοποιούν για νέα έξαρση που θα παρατείνει το lockdown.

Πάντως, προκειμένου να δώσουν το «πράσινο φως» για τα επόμενα βήματα επιστροφής στην κανονικότητα, οι ειδικοί φαίνεται πως θέτουν ως προϋπόθεση το επιδημιολογικό αποτύπωμα των επόμενων τουλάχιστον δύο εβδομάδων, οπότε θα φανούν τα αποτελέσματα από τη σχεδόν ταυτόχρονη επανεκκίνηση της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και του λιανεμπορίου.

Την Παρασκευή αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η συνεδρίαση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι θα βάλουν στο «τραπέζι» την επανεκκίνηση των χιονοδρομικών κέντρων, των πρακτορείων ΟΠΑΠ, το ψάρεμα και το κυνήγι. Παράλληλα, θα γίνει μια χρονική εκτίμηση αναφορικά με την άρση της απαγόρευσης για τις μετακινήσεις εκτός νομού, την επιστροφή της Γ’ Λυκείου στις αίθουσες (πιθανότατα την 1η Φεβρουαρίου), καθώς και την επαναλειτουργία της εστίασης.

Ανησυχία για τη μετάλλαξη του ιού

Έντονο προβληματισμό προκαλούν στους ειδικούς νέα κρούσματα της μετάλλαξης του κορωνοϊού που εντοπίστηκαν στη χώρα μας.

Συνολικά, στην Ελλάδα έχουν διαπιστωθεί 26 κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους, ωστόσο δύο εξ αυτών είναι «ορφανά» δηλαδή τα άτομα ούτε είχαν ταξιδέψει στο εξωτερικό, ούτε είχαν έρθει σε επαφή με άτομα που είχαν ταξιδέψει. Τα δύο «ορφανά» μεταλλαγμένα κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αττική, σε περιοχή του δήμου Αθηναίων και στην Κρήτη. Ως εκ τούτου πιθανολογείται ότι μπορεί να υπάρχει διασπορά της μετάλλαξης στην κοινότητα.

Την ανησυχία της Επιτροπής για τη μετάλλαξη του κορωνοϊού εξέφρασε και ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στο MEGA. Όπως είπε, η πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας έχει κάποια θετικά στοιχεία, που δεν είναι άλλα από τη συμμόρφωση του κόσμου με τα μέτρα. «Θα κοιτάμε και το θέμα του μεταλλαγμένου ιού. Ο ιός είναι εδώ πρέπει να τηρούμε τα μέτρα» είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τη μετάλλαξη του κορωνοιού, ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, υπογράμμισε πως μεταδίδεται πιο εύκολα αλλά δεν είναι πιο επικίνδυνη, δηλαδή ένας άνθρωπος κολλάει περισσότερους ανθρώπους. Μάλιστα, επισήμανε πως η εμφάνιση της μετάλλαξης κάνει πιο σημαντική την τήρηση των μέτρων.

Πόσα είναι τα ενεργά κρούσματα – «Δίμηνο lockdown, αν εκτιναχθεί το “ελατήριο”»

Τον κίνδυνο να υπάρξει lockdown τουλάχιστον δύο μηνών, εάν υπάρξει «εκτίναξη στο ελατήριο» του κορωνοϊού, ανέδειξε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Διευθυντής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης.

«Αν το ελατήριο εκτιναχθεί, θα έχουμε πάλι κλείσιμο για δύο μήνες τουλάχιστον» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Open. Παράλληλα, εκτίμησε πως αυτή τη στιγμή, τα ενεργά κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα είναι 50.000 – 60.000.

Γιατί διατηρείται η απαγόρευση κυκλοφορίας

Εν τω μεταξύ, παρόλο το λιανεμπόριο άνοιξε και έχει ανοίξει για τα καλά και η συζήτηση για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό, καμία συζήτηση δεν υπάρχει για την απαγόρευση κυκλοφορίας που ισχύει από τις 21:00 έως τις 05:00.

Θα παραμείνει η απαγόρευση τη νύχτα, ανέφερε ο κ. Βατόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Όπως ο ίδιος τόνισε, με την απαγόρευση το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ελαττώνεις τις ευκαιρίες του ιού, ελαττώνεις τον μη αναγκαίο συνωστισμό.

Το πλάνο για τη λειτουργία νέων δραστηριοτήτων – Τι λένε οι ειδικοί

Πυρετώδεις είναι οι συσκέψεις τόσο των ειδικών όσο και της κυβέρνησης, προκειμένου να καραρτιστεί ο οδικός «χάρτης» για την επανεκκίνηση νέων οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, με γνώμονα πάντα τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Στο «τραπέζι», όπως έχουν αναφέρει στελέχη της κυβέρνησης, βρίσκεται η λειτουργία των χιονοδρομικών κέντρων από την προσεχή Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου, καθώς και τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ που υπολογίζεται ότι απασχολούν περί τις 20.000 εργαζόμενους.

Επίσης, δεν αποκλείεται να επιτραπεί ξανά το ψάρεμα και το κυνήγι την προσεχή εβδομάδα, καθώς όπως είχε πει ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος, μετά το άνοιγμα της αγοράς θα μπορούσαν να επανεξεταστούν οι συγκεκριμένες δραστηριότητες.

Όσον αφορά τα σχολεία, μια από τις επικρατέστερες ημερομηνίες για να ξεκινήσουν τα δια ζώσης μαθήματα σε Γυμνάσια και τα Λύκεια είναι η 1η Φεβρουαρίου.

Το άνοιγμα της εστίασης τοποθετείται περί τα μέσα Φεβρουαρίου, ωστόσο οι πελάτες θα κάθονται αυστηρά σε εξωτερικούς και σε καμιά περίπτωση εντός των καταστημάτων.

Πάντως οι ειδικοί επιμένουν στο ότι το πιο ασφαλές είναι η άρση του lockdown να γίνει βήμα – βήμα ώστε να εξασφαλίζεται το αναγκαίο χρονικό διάστημα, περίπου 10 ημέρες, για να αξιολογείται η επίπτωση της κάθε δραστηριότητας που «ανοίγει» στην επιδημιολογική εικόνα.

Όπως εξηγούν τόσο στο κυβερνητικό, όσο και στο επιστημονικό επιτελείο, η ώρα της εστίασης δεν έχει έρθει ακόμα και ενδέχεται να αργήσει να φτάσει. Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε ο Νίκος Σύψας, ο οποίος μεταξύ άλλων ξεκαθάρισε πως «η εστίαση θα ανοίξει τελευταία». Μάλιστα, για να δικαιολογήσει τη δήλωσή του αυτή, υπογράμμισε πως «η επιδημιολογική επιβάρυνση τις γιορτές δεν ήταν μεγάλη, ακριβώς γιατί ήταν κλειστή η εστίαση».

Σύμφωνα με τον Χαράλαμπο Γώγο, η αποκλιμάκωση στο σύστημα υγείας γίνεται «βασανιστικά αργά», ενώ ο ίδιος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις «κόκκινες περιοχές», οι οποίες αποτελούν τον φόβο και τον τρόμο των επιστημόνων.

Σχετικά με την εστίαση, ο κ. Βατόπουλος είπε πως αργεί το άνοιγμα της και ότι αυτό θα το καθορίσει το πώς θα πάει η επιδημία και το λιανεμπόριο.

Παράλληλα, σημείωσε πως την Παρασκευή οι ειδικοί θα αποφασίσουν για το άνοιγμα των γυμνασίων και λυκείων.

Ο καθηγητής εξέφρασε την ανησυχία του για τις μετακινήσεις για τα χιονοδρομικά κέντρα. «Φοβάμαι τις μετακινήσεις για τα χιονοδρομικά κέντρα» σημείωσε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος ανέφερε πως μπορεί να απελευθερωθεί άμεσα ψάρεμα και κυνήγι, όμως δεν μπορεί να επιτραπεί ακόμα η μετακίνηση από νομό σε νομό.


σχετικα αρθρα