ΕΛΛΑΔΑ

Χίος: Κούροι από το ιερό του Απόλλωνα και της Αρτέμιδας μεταφέρθηκαν στο μουσείο

Δημοσίευση 10 Απριλίου 2017, 13:59 / Ανανεώθηκε 10 Απριλίου 2017, 13:59
Χίος: Κούροι από το ιερό του Απόλλωνα και της Αρτέμιδας μεταφέρθηκαν στο μουσείο
Facebook Twitter Whatsapp

Οι κούροι από το ιερό του Απόλλωνα και της Αρτέμιδας στο λιμάνι του Εμπορειού της Χίου κοσμούν πλέον το Αρχαιολογικό Μουσείο Χίου

Οι κούροι από το ιερό του Απόλλωνα και της Αρτέμιδας στο λιμάνι του Εμπορειού της Χίου κοσμούν πλέον το Αρχαιολογικό Μουσείο Χίου, με τη βοήθεια των ειδικών του Μουσείου της Ακρόπολης.

Πρόκειται για δυο αγάλματα από τα μέσα του 6ου αιώνα π.Χ. που, σύμφωνα με τη διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χίου, Όλγα Βάσση, ανασκάφηκαν το 2004 από την αρχαιολόγο Κοκκώνα Ρούμπου της τότε Κ’ Εφορείας Κλασικών και Προϊστορικών Αρχαιοτήτων στην οποία υπάγονταν η Χίος.

Ο ένας κούρος προέρχεται από εργαστήριο της Πάρου του 560 π.Χ., ενώ ο δεύτερος έχει σμιλευτεί πιθανά σε χιώτικο εργαστήριο την περίοδο 575-550 π.Χ. περίπου.

Ας σημειωθεί ότι η ανασκαφή της κ. Ρούμπου έρχεται ως συνέχεια παλιότερης ανασκαφής της δεκαετίας του 1950 από την ομάδα του Άγγλου αρχαιολόγου Μπόρντμαν και επιβεβαίωσε τη λατρεία του Απόλλωνα και της Αρτέμιδας αφού, εκτός των κούρων, ανασκάφτηκαν και κεραμικοί κύλικες με την επιγραφή «ΑΠΟΛΛΩΝΙ».

Από το 2004 τα σημαντικά αυτά δείγματα της πλαστικής του 6ο π.Χ. αιώνα παρέμειναν σε αποθήκη της υπηρεσίας παρά τις προσπάθειες των στελεχών της να εκτεθούν. Τελικά με πρωτοβουλία της κ. Βάσση και τη συμβολή του Μουσείου της Ακρόπολης του οποίου ο διευθυντής Δημήτρης Παντερμαλής έσπευσε να δεχθεί τη σχετική πρόταση, οι συντηρητές του Μουσείου Ακρόπολης Γιώργος Χατζελένης και Δημήτρης Κιλκής συνεργαζόμενοι με υπαλλήλους της Εφορείας Χίου μετέφεραν τα αγάλματα στη θέση όπου εκτίθενται σήμερα.

«Το πρόβλημα της στήριξής τους», λέει η κ. Βάσση «λύθηκε με την τεχνολογία του Μουσείου της Ακρόπολης. Τα τμήματα των κούρων που έλειπαν συμπληρώθηκαν με βιδωτούς ανοξείδωτους χαλύβδινους ράβδους».

 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr