ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Κικίλιας στο Newpost: Εξασφαλίσαμε υπερπολλαπλάσια εμβόλια από τον πληθυσμό της Ελλάδας

της Ντίας Μούλου - Δημοσίευση 21 Ιανουαρίου 2021, 18:00 / Ανανεώθηκε 22 Ιανουαρίου 2021, 10:38
Κορωνοϊός - Κικίλιας στο Newpost: Εξασφαλίσαμε υπερπολλαπλάσια εμβόλια από τον πληθυσμό της Ελλάδας
Facebook Twitter Whatsapp

«Είναι μια οργανωμένη, δομημένη προσπάθεια, συμμετέχει ένα σημαντικό κομμάτι της οργανωμένης πολιτείας. Ο πρωθυπουργός είναι ο πρώτος που είναι ενεργός στο ευρωπαϊκό κομμάτι με προτάσεις. Με σταθερά βήματα, με προσοχή θα πάμε βήμα – βήμα και θα τα καταφέρουμε», συνέχισε ο κ. Κικίλιας.

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου του Newpost Ντίας Μούλου για τις καθυστερήσεις στον εμβολιασμό και την μετάλλαξη του κορωνοϊού, απάντησαν ο Βασίλης Κικίλιας και η Μίνα Γκάγκα, κατά την ενημέρωση.

Ο Βασίλης Κικίλιας τόνισε πως «είμαστε πολύ προσεκτικοί, φειδωλοί στις δηλώσεις μας, όχι κινδυνολόγοι, προσπαθούμε να συμβαδίζουμε με τα επιστημονικά δεδομένα. Είναι προφανές ότι σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα εμβολίων, η χώρα εξασφάλισε υπερπολλαπλάσια εμβόλια για τον πληθυσμό της, κάποια εγκρίθηκαν, κάποια αναμένουν έγκριση. Ο ΕΜΑ θα συνεδριάσει για το εμβόλιο της AstraZeneca τις επόμενες ημέρες. Οι πληροφορίες λένε ότι ακολουθεί νέα συνεδρίαση στις αρχές του Φεβρουαρίου για άλλα εμβόλια όπως το μονοδοσικό της Johnson & Johnson. Η πρόνοια έχει υπάρξει, το σχέδιο έχει υπάρξει. Οι εμβολιασμοί θα γίνουν με σταθερά βήματα. (…) Ήδη προστίθεται η κατηγορία 80-84. Είναι σημαντικό να ενημερώνονται οι πολίτες».

«Η πρόνοια έχει υπάρξει, το σχέδιο έχει υπάρξει , οι εμβολιασμοί στην Ευρώπη και τη χώρα μας έχουν ξεκινήσει με ασφάλεια, με σταθερά βήματα, με τις προτεραιοποιήσεις της Εθνικής Αρχής Εμβολιασμών, με αυτούς που κατά κύριο λόγο κουβάλησαν στην πλάτη τους το μεγαλύτερο βάρος αυτής της κρίσης, τους υγειονομικούς μας, τις δομές υγείας», πρόσθεσε.

«Όλοι αυτοί που επιθυμούν θα μπορούν να κλείσουν τα ραντεβού τους με οργανωμένο τρόπο να πάρουν τα μηνύματά τους, να πάνε να εμβολιαστούν και να τους δοθεί η δεύτερη ημερομηνία. Αυτή είναι μία οργανωμένη προσπάθεια που συμμετέχει μεγάλο κομμάτι της οργανωμένης πολιτείας», τόνισε.

«Βλέπετε ότι ο πρωθυπουργός είναι ο πρώτος ο οποίος είναι ενεργός σε ευρωπαϊκό επίπεδο με πρωτοβουλίες, με προτάσεις, διαρκή ανταλλαγή ενημέρωσης σε όλα τα επίπεδα», τόνισε.

«Με σταθερά βήματα, με προσοχή, με σωστή και έγκυρη ενημέρωση και διαφάνεια θα πάμε βήμα βήμα και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα μπορέσουμε να τα καταφέρουμε».

Τι απάντησε η Γκάγκα για τις μεταλλάξεις

Από την πλευρά της η Μίνα Γκάγκα, εκτίμησε πως βάσει των μέχρι στιγμής δεδομένων, τα εμβόλια καλύπτουν τις μεταλλάξεις: «Τα δεδομένα μέχρι στιγμής είναι ότι τα εμβόλια μπορούν να καλύψουν τις μεταλλάξεις. Οι μεταλλάξεις είναι κάτι που βλέπουμε στους ιούς. Είναι τελείως διαφορετικό απ ότι μασταν έξι μήνες πριν γιατί σήμερα έχουμε ένα εμβόλιο και για την υπόσχεση που υπάρχει από τη βιομηχανία ότι τα εμβόλια μπορούν να προσαρμοστούν σε μία νέα μετάλλαξη και μέσα σε έξι εβδομάδες να έχουμε ένα νέο εμβόλιο».

«Υπάρχει μεγάλο άγχος από την πλευρά του πληθυσμού για το πότε θα έρθει η σειρά τους. Ειδικά σε ασθενείς και θέλουμε πολύ να πουν οι ευπαθείς ομάδες παράλληλα με τον πληθυσμό και νομίζω ότι θα γίνει αυτό. Τα εμβόλια έχουν ένα χρόνο παράδοσης. Μέσα στον επόμενο 1 – 1,5 μήνα θα μπορούμε να εμβολιάσουμε μεγαλύτερο κομμάτι πληθυσμού. Καλά είναι τα πράγματα, είμαι αισιόδοξη», υποστήριξε.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις