ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Ξεκινά ο εμβολιασμός για τις ηλικίες 80-84 – Πόσοι Έλληνες έχουν κάνει το εμβόλιο - Πώς θα φτάσει στα νησιά

Δημοσίευση 22 Ιανουαρίου 2021, 07:00 / Ανανεώθηκε 22 Ιανουαρίου 2021, 07:29
Κορωνοϊός: Ξεκινά ο εμβολιασμός για τις ηλικίες 80-84 – Πόσοι Έλληνες έχουν κάνει το εμβόλιο - Πώς θα φτάσει στα νησιά
Facebook Twitter Whatsapp

Ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού εμβολιασμού για την ηλικιακή ομάδα 80 έως 84 ετών. Ο σχεδιασμός των εμβολιασμών στη νησιωτική Ελλάδα. Καθυστερήσεις στον εμβολιασμό.

Σήμερα στις 18:00 ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού εμβολιασμού για την ηλικιακή ομάδα 80 έως 84 ετών. Μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί 32.701 πολίτες άνω των 85 ετών, 81.000 υγειονομικοί και περισσότεροι από 7.000 στους οίκους ευγηρίας.

Την Πέμπτη έγιναν 13.318 εμβολιασμοί, την Τετάρτη 15.290 εμβολιασμοί που είναι και ημερήσιο ρεκόρ μέχρι στιγμής και συνολικά από 27 Δεκεμβρίου έως σήμερα έχουν γίνει 123.077, εμβολιασμοί, δηλαδή έχει εμβολιαστεί το 1,13% του πληθυσμού. Έχουν κλειστεί 400.000 ραντεβού για πρώτη και δεύτερη δόση.

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για την επιδημία και το σχέδιο εμβολιασμού, υπενθύμισε τους τρόπους του ραντεβού, λέγοντας ότι αν ο πολίτης είναι εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση, θα του έρθει αυτόματα μήνυμα στο κινητό του. Ο πολίτης θα πρέπει να επιβεβαιώσει το ραντεβού. Αν δεν αποδεχθεί ή δεν επιβεβαιώσει το ραντεβού δεν χάνει τη σειρά του και μπορεί μπαίνοντας στην πλατφόρμα και εισάγοντας τον ΑΜΚΑ του να κλείσει ραντεβού σε εμβολιαστικό κέντρο της προτίμησής του. Ο δεύτερος τρόπος είναι στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr όπου εισάγοντας τον ΑΜΚΑ του μπορεί να κλείσει ραντεβού. Επίσης μπορεί να κλείσει ραντεβού στα φαρμακεία ή στα ΚΕΠ. Εξήγησε ότι ο πολίτης μπορεί να ακυρώσει το ραντεβού του αλλά σε χρονικό διάστημα 72 ώρες πριν. Αν δεν προσέλθει στο ραντεβού μπορεί να ξανακλείσει άλλο ραντεβού αλλά μόνο εφόσον μεσολαβήσει ένας μήνας.

Σχεδιασμός εμβολιασμών στη νησιωτική Ελλάδα

Ο σχεδιασμός για τους εμβολιασμούς στα νησιά, όπως τον ανέλυσε ο υπεύθυνος για την εφοδιαστική αλυσίδα Ταξίαρχος Αρίστος Περρής περιλαμβάνει 4 φάσεις.

Η πρώτη φάση αφορά 18 νησιά στα οποία υπάρχουν νοσοκομειακές μονάδες. Ο εμβολιασμός υλοποιείται ήδη . Ξεκίνησε στιςω11 Ιανουαρίου για υγειονομικούς και από 18 Ιανουαρίου για τους μόνιμους κατοίκους των νησιών αυτών με βάση την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού. Η μεταφορά των εμβολίων γίνεται αεροπορικώς δωρεάν και συνδράμει το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας καθώς και μέσα της ΓΓΠΠ.

Η δεύτερη φάση αφορά 12 νησιά που έχουν πληθυσμό άνω των 3.500 κατοίκων. Ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει στις 28 Ιανουαρίου, με τους μόνιμους κατοίκους άνω των 80 ετών. Η μεταφορά εμβολίων γίνεται και εδώ με αεροπορικά μέσα και θα χρησιμοποιηθούν και ακτοπλοϊκά δρομολόγια.

Η τρίτη φάση αφορά 19 νησιά, τα οποία έχουν πληθυσμό από 1.000 - 3.500 κατοίκους. Η μεταφορά των εμβολίων θα απαιτήσει συνδυασμό μέσων, αεροπορικών και θαλασσίων.

Η τέταρτη φάση αφορά νησιά που έχουν πληθυσμό μικρότερο από 1.000 κατοίκους. Ο εμβολισμός θα γίνει σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών και τους φορείς ΤΑ. Ο εμβολιασμός του πληθυσμού άνω των 18 ετών αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός Φεβρουαρίου. Η μεταφορά εμβολίων και υγειονομικού προσωπικού που τυχόν απαιτηθεί θα γίνεται με εναέρια μέσα που διαθέτει το ΓΕΕΘΑ, η ΓΓΠΠ καθώς και σκάφη του Λιμενικού Σώματος. Η έναρξη γίνεται με το Καστελόριζο, όπου από 27 έως και 30 Ιανουαρίου θα γίνει ο εμβολιασμός στο σύνολο των επιθυμούντων κατοίκων άνω των 18 ετών.

Δείτε αναλυτικά το σχέδιο της κυβέρνησης

Καθυστερήσεις στον εμβολιασμό

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου του Newpost Ντίας Μούλου για τις καθυστερήσεις στον εμβολιασμό και την μετάλλαξη του κορωνοϊού, απάντησαν ο Βασίλης Κικίλιας και η Μίνα Γκάγκα, κατά την ενημέρωση.

Ο Βασίλης Κικίλιας τόνισε πως «είμαστε πολύ προσεκτικοί, φειδωλοί στις δηλώσεις μας, όχι κινδυνολόγοι, προσπαθούμε να συμβαδίζουμε με τα επιστημονικά δεδομένα. Είναι προφανές ότι σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα εμβολίων, η χώρα εξασφάλισε υπερπολλαπλάσια εμβόλια για τον πληθυσμό της, κάποια εγκρίθηκαν, κάποια αναμένουν έγκριση. Ο ΕΜΑ θα συνεδριάσει για το εμβόλιο της AstraZeneca τις επόμενες ημέρες. Οι πληροφορίες λένε ότι ακολουθεί νέα συνεδρίαση στις αρχές του Φεβρουαρίου για άλλα εμβόλια όπως το μονοδοσικό της Johnson & Johnson. Η πρόνοια έχει υπάρξει, το σχέδιο έχει υπάρξει. Οι εμβολιασμοί θα γίνουν με σταθερά βήματα. (…) Ήδη προστίθεται η κατηγορία 80-84. Είναι σημαντικό να ενημερώνονται οι πολίτες».

«Η πρόνοια έχει υπάρξει, το σχέδιο έχει υπάρξει , οι εμβολιασμοί στην Ευρώπη και τη χώρα μας έχουν ξεκινήσει με ασφάλεια, με σταθερά βήματα, με τις προτεραιοποιήσεις της Εθνικής Αρχής Εμβολιασμών, με αυτούς που κατά κύριο λόγο κουβάλησαν στην πλάτη τους το μεγαλύτερο βάρος αυτής της κρίσης, τους υγειονομικούς μας, τις δομές υγείας», πρόσθεσε.

«Όλοι αυτοί που επιθυμούν θα μπορούν να κλείσουν τα ραντεβού τους με οργανωμένο τρόπο να πάρουν τα μηνύματά τους, να πάνε να εμβολιαστούν και να τους δοθεί η δεύτερη ημερομηνία. Αυτή είναι μία οργανωμένη προσπάθεια που συμμετέχει μεγάλο κομμάτι της οργανωμένης πολιτείας», τόνισε.

«Βλέπετε ότι ο πρωθυπουργός είναι ο πρώτος ο οποίος είναι ενεργός σε ευρωπαϊκό επίπεδο με πρωτοβουλίες, με προτάσεις, διαρκή ανταλλαγή ενημέρωσης σε όλα τα επίπεδα», τόνισε.

«Με σταθερά βήματα, με προσοχή, με σωστή και έγκυρη ενημέρωση και διαφάνεια θα πάμε βήμα βήμα και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα μπορέσουμε να τα καταφέρουμε».

Τι απάντησε η Γκάγκα για τις μεταλλάξεις

Από την πλευρά της η Μίνα Γκάγκα, εκτίμησε πως βάσει των μέχρι στιγμής δεδομένων, τα εμβόλια καλύπτουν τις μεταλλάξεις: «Τα δεδομένα μέχρι στιγμής είναι ότι τα εμβόλια μπορούν να καλύψουν τις μεταλλάξεις. Οι μεταλλάξεις είναι κάτι που βλέπουμε στους ιούς. Είναι τελείως διαφορετικό απ ότι είμασταν έξι μήνες πριν γιατί σήμερα έχουμε ένα εμβόλιο και για την υπόσχεση που υπάρχει από τη βιομηχανία ότι τα εμβόλια μπορούν να προσαρμοστούν σε μία νέα μετάλλαξη και μέσα σε έξι εβδομάδες να έχουμε ένα νέο εμβόλιο».

«Υπάρχει μεγάλο άγχος από την πλευρά του πληθυσμού για το πότε θα έρθει η σειρά τους. Ειδικά σε ασθενείς και θέλουμε πολύ να πουν οι ευπαθείς ομάδες παράλληλα με τον πληθυσμό και νομίζω ότι θα γίνει αυτό. Τα εμβόλια έχουν ένα χρόνο παράδοσης. Μέσα στον επόμενο 1 – 1,5 μήνα θα μπορούμε να εμβολιάσουμε μεγαλύτερο κομμάτι πληθυσμού. Καλά είναι τα πράγματα, είμαι αισιόδοξη», υποστήριξε.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr