current views are: 11

22 Ιανουαρίου 2021
Δημοσίευση11:33

«Γιατί μίλησε τώρα; Γιατί μπήκε στο δωμάτιο; Γιατί δεν έφυγε;»: Η ψυχολόγος της Μπεκατώρου απαντά στον Alpha 98,9

Η Κατερίνα Μαλίχιν, Κλινική ψυχολόγος, ψυχοθεραπεύτρια που βοήθησε τη Σοφία Μπεκατώρου να μιλήσει ανοιχτά για τον βιασμό της, απαντά σε όλα.

Δημοσίευση 11:33’

Η Κατερίνα Μαλίχιν, Κλινική ψυχολόγος, ψυχοθεραπεύτρια που βοήθησε τη Σοφία Μπεκατώρου να μιλήσει ανοιχτά για τον βιασμό της, απαντά σε όλα.

«Γιατί μπήκε στο δωμάτιο; Γιατί δεν έφυγε νωρίτερα; Γιατί μίλησε τώρα;». Σε αυτά τα ερωτήματα που τίθενται συχνά στα social media τις τελευταίες ημέρες απαντά στον Alpha 98,9 και την εκπομπή «Χωρίς μάσκα», με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Γιώργο Σμυρνή, η Κατερίνα Μαλίχιν, Κλινική ψυχολόγος, ψυχοθεραπεύτρια που βοήθησε τη Σοφία Μπεκατώρου να μιλήσει ανοιχτά για τον βιασμό της, προκαλώντας τσουνάμι αποκαλύψεων από άλλες γυναίκες, με ανάλογες κακές εμπειρίες.

«Τώρα το θυμήθηκε;»

«Τώρα το θυμήθηκε;», σχολίασαν πολλοί μετά την καταγγελία της ολυμπιονίκη. «Αυτό το ερώτημα, γιατί τώρα, είναι αβάσιμο και άκρως προβληματικό», τονίζει η κ. Μαλίχιν κι εξηγεί: «Αβάσιμο γιατί αγνοεί τις στοιχειώδεις πλευρές ενός τραύματος, μιας σεξουαλικής κακοποίησης, και πώς μπορεί το θύμα αυτής να το διαχειριστεί και σε ποιο χρόνο, αλλά ακόμα χειρότερα είναι προβληματικό γιατί θα μετακυλήσει την ευθύνη στο θύμα και όχι στον δράστη της ειδεχθούς πράξης».

Πώς αισθάνεται το θύμα;

«Υπάρχει ψυχολογική και κονωνική πίεση, αίσθημα ντροπής, απόρριψης, απελπισίας, φόβου ακόμα και στο πώς θα σε αντιμετωπίσει η ίδια σου η οικογένεια. Ποιος θα σε πιστέψει. Το τρύμα σε κυνηγάει παντού, καθημερινά, και σε όλη σου τη ζωή. Χρειάζεται ιδιαίτερη ψυχική επεξεργασία και πολλή δουλειά με τον εαυτό ώστε να μπορέσει το θύμα που έχει υποστεί κακοποίηση να το αρθρώσει και να το κοινοποιήσει», λέει η κ. Μαλιχίν.

«Η εποχή δεν ευνοεί να μιλήσεις πιο εύκολα για αυτό;»

«Δυστυχώς, σας πληροφορώ ότι η πατριαρχική κοινωνία καλά κρατά. Είναι εύκολο να μιλήσουν άνθρωποι που έχουν μια αναγνωρισιμότητα. Αυτοί που δεν έχουν μια δύναμη, δεν μιλούν. Γι’ αυτό με την κίνησή της η Σοφία ανασύρει σωρεία τέτοιων αποκαλύψεων. Δεν θα είχαν γίνει αν κάποιο πρόσωπο του βεληνεκούς της Σοφίας δεν είχε πάρει τη σημαία για να γίνει μπροστάρισσα σε αυτό», είπε η κ. Μαλιχίν.

Η πάλη της Μπεκατώρου – «Επιθυμούσε τη ζωή»

«Δουλέψαμε πολύ, έκανε και κάνει ψυχανάλυση. Είναι πολλά χρόνια στη θεραπεία, πάλεψε πολύ. Επιθυμούσε τη ζωή, όσο κι αν αυτή η επιθυμία της ήταν πολύ προσβεβλημένη από το γεγονός του βιασμού και της σεξουαλικής κακοποίησης», είπε η ψυχολόγος.

Υπήρξαν στιγμές πουλύγισε η Μπεκατώρου; «Αυτό θα το απαντήσει η ίδια. Όταν είσαι θύμα σεξουαλικής κακοποίησης κι όταν έχεις υποστεί μέσα σε ένα σκληρό πλαίσιο, όπως ήταν η ομοσπονδία της, όλη αυτή την ψυχική ταλαιπωρία και τον εκφοβισμό, προσβάλλεται μέχρι τα άκρα η επιθυμία σου για ζωή. Η Σοφία όμως στάθηκε στα πόδια της».

Πού ποντάρουν οι δράστες αυτών των πράξεων;

«Εχουν έναν τρόπο σκέψης εξουσιοκρατικό, ανδροκρατικό, πατριαρχικό, με την έννοια ότι μπορεί να εξαρτάται η πορεία σου, η μοίρα σου, η καριέρα σου, το αν θα υπάρξεις, από εκείνους. Δεν είναι τυχαίο που έχουν νευραλγικές θέσεις. (…) Δεν υπήρξε μόνο σεξουαλική κακοποίηση. Υπήρχε ένας συνεχής υποκειμενικος εξευτελισμός και μία συνεχής κακοποίηση. Καποιοι δεν τα καταφέρνουν. Λυγίζουν ανεπιστρεπτί».

«Πήγε στο δωμάτιο, γιατί δεν έφυγε;»

Το ερώτημα «Πήγε στο δωμάτιο, γιατί δεν έφυγε και απλά είπε ένα όχι;», έχει τεθεί από πολλούς στη συζήτηση που γίνεται στα social media. Τι απαντά η ψυχολόγος: «Όσοι τα λένε αυτά ή θα ταυτιστούν με τον επιτιθέμενο ή είναι αδαείς. Ο ψυχικός τραυματισμός και ο σωματικός τραυματισμός μιας σεξουαλικής κακοποίησης συνίσταται ακριβώς αυτή την αίσθηση του θύματος, που δεν αντέδρασε όπως θα έπρεπε εκείνη τη στιγμή. Κάτι που έτσι κι αλλιώς όμως είναι αδύνατο. Γιατί εκείνη τη στιγμή υφίσταται και δέχεται μια επίθεση δυσανάλογη. Και μην ξεχνάτε ότι αυτό γίνεται συνήθως από ένα οικείο πρόσωπο. Μέχρι τελευταία στιγμή που συμβαινει η κακοποίηση το θύμα που θα το υποστεί δεν το πιστεύει. Υπάρχει ένα ψυχικό μούδιασμα. Είναι τόσο συντριπτικό… Στη συγκεκριμενη περίπτωση, η Σοφία θεωρούσε αυτόν τον ανθρωπο ως μια πατρική φιγούρα. Με τι ορους κρίνουμε γιατί μπήκε, γιατί δεν βγήκε, γιατί τώρα; Μπορεί να κατανοήσει κάποιος την ψυχική φρίκη που νιώθει όταν τον πλησιάζει μια πατρική φιγούρα με σκοπό την σεξουαλική κακοποίηση;».


σχετικα αρθρα