ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός : Φουντώνει η ανησυχία για μεταλλάξεις με ανθεκτικότητα στα εμβόλια – Προβληματισμός και στην Ελλάδα

Δημοσίευση 24 Ιανουαρίου 2021, 08:00 / Ανανεώθηκε 24 Ιανουαρίου 2021, 08:25
Κορωνοϊός : Φουντώνει η ανησυχία για μεταλλάξεις με ανθεκτικότητα στα εμβόλια – Προβληματισμός και στην Ελλάδα
Facebook Twitter Whatsapp

Ειδικοί δεν μπορούν να αποκλείσουν για την ώρα μεταλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού να είναι ανθεκτικά στα εμβόλια που έχουν ήδη εγκριθεί.

Την ώρα που η έγκριση των πρώτων εμβολίων έναντι της covid19 φάνταζε ως το φως στην άκρη του τούνελ της πανδημίας οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού που ενδέχεται πέραν της μεταδοτικότητας να αποδειχθούν και πιο θανατηφόρες ανησυχούν επιστήμονες και κυβερνήσεις παγκοσμίως.

Εντείνεται η ανησυχία για τα εμβόλια

H ανακάλυψη νέων στελεχών του SARS-CoV-2 σε Βρετανία, Νότια Αφρική και Βραζιλία οδήγησε σε ένα μπαράζ μελετών που προσπαθούν να διαπιστώσουν αν οι νέες εκδοχές του ιού μεταδίδονται πιο εύκολα ή είναι πιο ανθεκτικές στα εγκεκριμένα εμβόλια.

Οι περισσότερες από τις μελέτες αυτές παρουσιάζονται ως προδημοσιεύσεις, κάτι που σημαίνει ότι δεν έχουν υποβληθεί σε ενδελεχή έλεγχο. Ήδη, όμως, τα ευρήματα εγείρουν ανησυχίες για κύματα επαναμολύνσεων και πτώση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων, κάτι που θα σήμαινε ότι η λεγόμενη συλλογική ανοσία θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί.

«Κάποια από τα δεδομένα που είδα το τελευταίο 48ωρο πραγματικά με έχουν τρομάξει» δηλώνει στο Nature ο Ντάνιελ Άλτμαν, ανοσολόγος του Imperial College του Λονδίνου, τονίζοντας ωστόσο ότι διαθέσιμα δεδομένα δεν είναι επαρκή για να εξαχθεί ασφαλές συμπεράσματα.

Έρευνες που δημοσιεύτηκαν αυτή την εβδομάδα έδειξαν ότι τα αντισώματα ανθρώπων που έλαβαν το εμβόλιο ή ανάρρωσαν από Covid-19 είναι λιγότερο αποτελεσματικά στην εξουδετέρωση ορισμένων νέων στελεχών του ιού.

Αυτό πάντως δεν σημαίνει ότι τα εμβόλια δεν λειτουργούν -τουλάχιστον σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε ως τώρα.

Η μετάλλαξη της Ν. Αφρικής

Στη Νότιο Αφρική, μελέτη του Πανεπιστημίου του Ντέρμπαν απομόνωσε από ασθενείς το νέο στέλεχος 501Y.V2, το οποίο φέρει πολυάριθμες μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη-ακίδα που επιτρέπει στον ιό να εισβάλει στα ανθρώπινα κύτταρα. Στη συνέχεια πρόσθεσαν το μεταλλαγμένο στέλεχος σε δείγματα αίματος από έξι άτομα που είχαν αναρρώσει από το αρχικό πανδημικό στέλεχος, και διαπίστωσαν ότι τα αντισώματα που είχαν αναπτυχθεί δεν εξουδετέρωναν ικανοποιητικά το νέο στέλεχος.

«Είναι εξαιρετικά ανησυχητικό» σχολίασε ο Τούλιο ντε Ολιβέρα, επικεφαλής των πειραμάτων.

Μια δεύτερη μελέτη στο νοτιοαφρικανικό στέλεχος 501Y.V2 πρόσθεσε σε δείγμα αίματος από αναρρώσαντες έναν συνθετικό ιό που έφερε τη μεταλλαγμένη πρωτεΐνη-ακίδα του νέου στελέχους. Όπως διαπιστώθηκε ο συνθετικός ιός ήταν πλήρως ανθεκτικός στα εξουδετερωτικά αντισώματα των 21 από τους 44 αναρρώσαντες που εξετάστηκαν.

Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα πως το νοτιοαφρικανικό στέλεχος είναι απρόσβλητο, δεδομένου ότι ο εμβολιασμός ή η μόλυνση προκαλούν την παραγωγή μιας μεγάλης ποικιλίας αντισωμάτων, καθώς και κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος που επιτίθενται στον εισβολέα.

Ο ντε Ολιβέρα δηλώνει πάντως ανησυχεί, επισημαίνοντας πως έχουν πλέον επιβεβαιωθεί περιστατικά στα οποία ασθενείς που είχαν αναρρώσει από το αρχικό πανδημικό στέλεχος μολύνθηκαν εκ νέου από τη νέα παραλλαγή του ιού.

Πιο καθησυχαστικά ήταν ωστόσο τα ευρήματα μελέτης που έδειξε ότι η αποτελεσματικότητα των αντισωμάτων που δημιουργεί ο εμβολιασμός με τα εμβόλια της Moderna ή της Pfizer παρουσίαζε μικρή μόνο μείωση έναντι του νέου στελέχους 501Y.v2. Τα ευρήματα, όμως, θα πρέπει να επιβεβαιωθούν με μεγαλύτερες μελέτες.

Τις επόμενες εβδομάδες, εξάλλου, αναμένονται τα αποτελέσματα κλινικών δοκιμών της Johnson & Johnson και της Novivax για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων τους έναντι του νοτιοαφρικανικού στελέχους.

Στη Νότια Αφρική δοκιμάζονται αρκετά ακόμα εμβόλια, και οι κλινικές μελέτες θα δείξουν αν η αποτελεσματικότητα έναντι του 501Y.v2 είναι όντως μειωμένη.

Η μετάλλαξη της Βρετανίας

Νέα στοιχεία δημοσιεύονται στο μεταξύ για το βρετανικό στέλεχος B.1.1.7, το οποίο έχει ανιχνευτεί και στην Ελλάδα και σύμφωνα με προκαταρκτικά αποτελέσματα είναι 50 με 70 τοις εκατό πιο μεταδοτικό από το αρχικό πανδημικό στέλεχος.

Η εταιρεία BioNtech, από την οποία αναπτύχθηκε το εμβόλιο της Pfizer, πραγματοποίησε κι αυτή πειράματα με συνθετικούς ιούς και διαπίστωσε ότι το μεταλλαγμένο στέλεχος είναι ευαίσθητο στα αντισώματα εμβολιασμένων εθελοντών, το ίδιο ευαίσθητο με τον αρχικό SARS-CoV-2.

H βραζιλιάνικη μετάλλαξη

Ένα ακόμα στέλεχος του κορωνοϊού που ανιχνεύθηκε στη Βραζιλία και ονομάστηκε P1 αποτελεί μια ακόμα πηγή ανησυχίας, καθώς υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες ενδείξεις ότι φούντωσε την επιδημία στην πόλη Μαναούς παρά το γεγονός ότι τα δύο τρίτα του πληθυσμού είχαν προσβληθεί από το αρχικό πανδημικό στέλεχος, και επομένως υπήρχε σημαντική συλλογική ανοσία. Μια εξήγηση είναι ότι η νέα ποικιλία είναι ανθεκτική στα αντισώματα της αρχικής λοίμωξης, μια άλλη, πιο καθησυχαστική ερμηνεία, είναι ότι τα αντισώματα του πληθυσμού είχαν απλά μειωθεί στην πάροδο του χρόνου.

Παρόλο που δεν υπάρχουν ακόμα ενδείξεις μειωμένης αποτελεσματικότητας των εμβολίων έναντι των νέων στελεχών, ειδικοί του ΠΟΥ συνεδρίασαν εκτάκτως για το θέμα των μεταλλάξεων στις 12 Ιανουαρίου και κατέστησαν σαφές ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να επιταχύνει τις γενετικές αναλύσεις για εντοπισμό τυχόν νέων στελεχών.

Οι φαρμακοβιομηχανίες, από την πλευρά τους, διαβεβαιώνουν ότι θα μπορούσαν να τροποποιήσουν γρήγορα τα υφιστάμενα εμβόλια ώστε να καλύπτουν και νέα στελέχη, εφόσον αυτό χρειαστεί.

Προβληματισμός και στην Ελλάδα

Η μετάλλαξη του κορωνοϊού έχει ανησυχήσει και τις ελληνικές αρχές καθώς μέχρι στιγμής στην Ελλάδα έχουν εντοπιστεί 26 κρούσματα του μεταλλαγμένου ιού. Για τις μεταλλάξεις μίλησε στο Mega ο καθηγητής Μικροβιολογίας πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

«Όλοι οι ιοί καθώς πολλαπλασιάζονται υφίστανται μεταλλαγές, μικροαλλαγές στο RNA τους. Οι κλώνοι που θα επικρατήσουν είναι αυτοί που μεταδίδονται ευκολότερα. Έχουν εμφανιστεί 2-3 τέτοιες μεταλλάξεις που φαίνεται ότι όντως μεταδίδονται ευκολότερα και έχουν επικρατήσει. Το ότι μεταδίδονται ευκολότερα δε σημαίνει ότι έχουν και μεγαλύτερη θνητότητα. Μάλλον αντίθετα πάει αυτό. Εχτές ανακοινώθηκε από τους Βρετανούς ότι φοβούνται ότι έχει και μεγαλύτερη θνητότητα. Δεν έχει αποδειχτεί ακόμα. Είναι πάντως λογικό να επικρατούν μεταλλάξεις που μεταδίδονται ευκολότερα. Είναι λάθος να απομονώνουμε αυτούς που έχουν μετάλλαξη. Καλό είναι να χαρτογραφήσουμε αν η μετάλλαξη είναι στην Ελλάδα και πόσο γρήγορα μεταδίδεται, και να καθυστερήσουμε την είσοδό της. Το εμβόλιο την καλύπτει τη μετάλλαξη προς το παρόν. Αλλά αν η μετάλλαξη επικρατήσει στην Ελλάδα πρέπει να το ξέρουμε για να δούμε πώς θα γίνουν οι εμβολιασμοί, να γίνει προγραμματισμός τους», ανέφερε ο κ. Βατόπουλος.

Ξεκάθαρος ήταν ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νικόλαος Καπραβέλος, σχετικά με τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού. Ο κ. Καπραβέλος τόνισε πως αν αρθούν κι άλλα μέτρα τώρα, τότε είναι δεδομένο ένα τρίτο κύμα της πανδημίας. Ένα κύμα που θα είναι καταστροφικό, αφού τα νοσοκομεία δεν αντέχουν. Ανέφερε επίσης πως οι συνωστισμοί που παρατηρούνται στα μαγαζιά που άνοιξαν τρομάζουν τους επιστήμονες. Όπως είπε, έτσι την πάθαμε τον Οκτώβρη του 2020, όπου ο κόσμος ήταν χαλαρός και τελικά είχαμε ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Ανησυχητικά ήταν ωστόσο και τα όσα είπε για τη μετάλλαξη του κορωνοϊού. Όπως υποστήριξε, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, ο ιός θα έχει συνεχείς μεταλλάξεις και δεν πρόκειται για ησυχάσουμε ποτέ από αυτόν, γι αυτό χρειάζεται συνεχής εγρήγορση.

«Εάν υπάρξει πρόβλημα με τη μετάλλαξη του κορωνοϊού, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τα πάντα, να κάνουμε ξανά κλείσιμο, αν υπάρχει κίνδυνος. Έτσι θα αντιδράσει η Ευρώπη, έτσι θα αντιδράσει τολμώ να πω όλος ο κόσμος» δήλωσε ο παθολόγος – λοιμωξιολόγος, Παναγιώτης Γαργαλιάνος για την πιθανότητα ενός νέου αυστηρού lockdown. 

O κ. Γαργαλιάνος, ο οποίος αποτελεί μέλος της επιτροπής των ειδικών, επεσήμανε πως αυτό που χρειάζεται να γίνει είναι  η σωστή τήρηση των μέτρων. «Όταν έχει δημιουργήσει τείχος, δεν υπάρχει περιθώριο μεταλλάξεων. Στην ελληνική επικράτεια αν βρεις (το νέο στέλεχος του ιού) γρήγορα το απομονώνεις και δεν το αφήνεις να εξελιχθεί, γι’ αυτό και έγινε χθες Σάββατο η σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για να ληφθούν μέτρα για την ισχυροποίηση, ανίχνευση και απομόνωση της μετάλλαξης» είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις