current views are: 10

25 Ιανουαρίου 2021
Δημοσίευση12:04

Τσακλόγλου στον Alpha 98,9: Εξετάζουμε να διευρύνουμε τα κριτήρια για προσωρινές συντάξεις – Πώς θα λειτουργεί το νέο σύστημα στις επικουρικές

Ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία σκέψη για περικοπές στις συντάξεις, και πως όσοι έχουν θεμελιωμένα δικαιώματα για συνταξιοδότηση, θα μπορούν να τα ασκήσουν όποτε το επιθυμούν.

Δημοσίευση 12:04’

Ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία σκέψη για περικοπές στις συντάξεις, και πως όσοι έχουν θεμελιωμένα δικαιώματα για συνταξιοδότηση, θα μπορούν να τα ασκήσουν όποτε το επιθυμούν.

Για την «καυτή πατάτα» των εκκρεμών συντάξεων και τις αλλαγές που φέρνει στο συνταξιοδοτικό ο σχεδιασμός της κυβέρνησης μίλησε ο Παναγιώτης Τσακλόγλου, υφυπουργός Εργασίας, υπεύθυνος για θέματα κοινωνικής ασφάλισης, στον Alpha 98,9 και την εκπομπή «Χωρίς μάσκα», με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Γιώργο Σμυρνή.

Γιατί συμβαίνει αυτό το μπάχαλο με τις εκκρεμείς συντάξεις, που ταλαιπωρεί χιλιάδες κόσμου; Ο κ. Τσακλόγλου απαντά: «Πράγματι είναι ένα θέμα δύσκολο και δεν είναι τωρινό. Επιδεινώθηκε με την πανδημία. Έχει δύο όψεις: το ένα είναι η μακροχρόνια και το άλλο η βραχυχρόνια. Αυτή την οποία έχουμε αυτή τη στιγμή είναι η βραχυχρόνια. Εχουμε τόσο μεγάλο αριθμό συντάξεων, τόσο κυρίων όσο επικουρικών, που πρέπει να επιληφθούν. Έχουμε και προβλήματα τα οποία είναι δομικά, για παράδειγμα η καρτέλα των ασφαλισμένων πριν από το 2002 είναι ακόμα σε χαρτί. Δηλαδή, όταν κάνει κάποιος αίτηση, πρέπει να βρεθεί σε ποιους φορείς είχε πληρώσει ένσημα, πότε κ.λπ. Τα περισσότερα ταμεία τα πιο πρόσφατα χρόνια έχουν ψηφιακά αρχεία. Όμως, ένα από τα σημαντικά πρότζεκτ που πρέπει να κάνουμε στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και ελπίζουμε να το χρηματοδοτήσουμε μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, είναι η ψηφιοποίηση του αρχείου των ασφαλιστικών εισφορών».

Το δεύτερο σημείο στο οποίο εστιάζει ο υφυπουργός είναι οι πολλές μεταρρυθμίσεις των προηγούμενων ετών: «Μια εξ αυτών ήταν ο ΕΦΚΑ, που ήταν καλή ως ιδέα. Ομως, άλλαξε απλά ταμπέλα, δεν έγιναν διάφορες ενέργειες που θα ήταν απαραίτητο να ενοποιήσουν καιτους κανόνες κ.λπ.».

«Ειδικά μετά τον επανυπολογισμό, με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου, έχιε γίνει μια πολύ μπερδεμένη νομοθεσία, η οποία πρέπει να αποκωδικοποιηθεί, ώστε να βγαίνουν πιο γρήγορα οι συντάξεις», υπογράμμισε
Για το ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων, τόνισε ότι «εργαζόμαστε για να λυθεί, ώστε μακροχρονίως να μπουν στο σύστημα των ψηφιακών συντάξεων, δηλαδή να υπάρχει όλη η πληροφορία», επισήμανε.

Πόσες είναι τελικά οι εκκρεμείς συντάξεις; «Είναι γύρω τις 170.000 οι κύριες, 120.000 οι επικουρικές και από τα στοιχεία του ΕΦΚΑ κάτω από 10.000 τα εφάπαξ», απαντά ο κ. Τσακλόγλου.

Όπως είπε, μάλιστα, μεγάλο κομμάτι αυτών των αιτήσεων, «βρήκαμε σε τσουβάλια», κάτι που σημαίνει ότι έπρεπε να γίνει πρώτα η καταχώρησή τους.

Όσον αφορά την καταγραφή αυτών, ο υυφπουργός τόνισε ότι «Είχε ήδη ξεκινήσει τους πρώτους μήνες του 2020 να μπαίνει το πράγμα σε μια ρέγουλα, μετά ήρθε πανδημία, που χτύπησε σύστημα κατακέφαλα και τους τελευταίους μήνες της τελευταίες χρονιάς υπήρξε πάλι μια επιτάχυνση στην απονομή των συντάξεων, οι οποίες ελπίζουμε ότι θα επιτεχυνεί ακόμα παραπέρα τη φετινή χρονιά. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να παράσχει την υποστήριξη πουθέλει ο ΕΦΚΑ με διαφορα μέτρα. Και προσλήψεις έχουν γίνει στον ΕΦΚΑ και έχουμε μετατάξεις από άλλα κομμάτια του Δημοσίου, έχουμε δώσει κίνητρα στο προσωπικό το ίδιο για υπερωριακή απασχόληση, έχουμε προβεί σε αγορά εξοπλισμού και το τελευταίο που ανακοίνωσε ο κ. Χατζηδάκης, είναι ότι θα έχουμε ένα τεχνικό μάνατζερ που να έχει (στην ευθύνη του) αποκλειστικά και μόνο αυτο το πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων».

Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα απονομή των εκκρεμών συντάξεων; «Ελπίζουμε ότι μέσα στη χρονιά και μάλιστα αρκετά πριν τελειώσει η χρονιά, θα το έχουμε φέρει σε ρέγουλα το πρόβλημα», είπε ο υφυπουργός Εργασίας.

«Εξετάζουμε να διευρύνουμε τα κριτήρια για προσωρινές συντάξεις»

Γιατί αυτοί που υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης, να μην μπορούν να λάβουν μία προσωρινή, ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν;

«Είναι από τα θέματα τα οποία εξετάζουμε. Ο ΕΦΚΑ είναι ένας οργανισμός, ο οποίος είναι εποπτευόμενος μεν, αυτόνομος δε. Περίπου το 10% από τις αιτήσεις που γίνονται, όταν εξετάζονται λεπτομερειακά, βλέπουμε ότι ο αιτών δεν είχε τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης. Άρα εκ των πραγμάτων, δεν δικαιούται προσωρινή σύνταξη. Από το σύνολο των αιτήσεων, περίπου το 20% είναι αυτό το οποίο λαμβάνει προσωρινή σύνταξη, είναι πολύ χαμηλό. Υπάρχουν ιδέες που θα προσπαθήσουμε να αξιοποιήσουμε, ώστε σαν ενδιάμεση λύση είναι να μπορέσουμε να ανακουφίσουμε τον κόσμο με κάποιον τέτοιο τρόπο», υπογράμμισε ο κ. Τσακλόγλου.

Υπάρχει κάποιος οδικός χάρτης στον σχεδιασμό της κυβέρνησης; «Ο οδικός χάρτης είναι για τη μόνιμη επίλυση του ζητήματος μέσα στη χρονιά. Εξετάζουμε αν μπορούμε να διευρύνουμε καπως τα κριτήρια με τα οποία θα μπορούμε να δώσουμε κάποιες προσωρινές συντάξεις», είπε ο κ. Τσακλόγλου.
Μπορεί κάποιος που είναι στην αναμονή να προσφύγει στη Δικαιοσύνη; «Εξ όσων γνωρίζω, στην κείμενη νομοθεσία δεν υπάρχει τέτοια διάταξη», είπε ο υφυπουργός.

Μήπως πίσω από τη μη επίλυση του ζητήματος, υπάρχουν δημοσιονικοί λόγοι;

«Ότι ο ΕΦΚΑ χτυπήθηκε αλύπητα από την πανδημία είναι αλήθεια. (…) Τα πάντα τα καλύπτει κανονικότητα ο προϋπολογισμός, οπότε δεν υπάρχει τέτοιο θέμα».

Το νέο σύστημα στις επικουρικές

Για την επόμενη σελίδα που επιχειρεί να ανοίξει στις επικουρικές συντάξεις η κυβέρνηση και τις κατηγορίες τις αξιωματικής ντιπολίτευσης για ιδιωτικοποίηση, ο κ. Τσακλόγλου τόνισε: «Έτσι όπως αυτή τη στιγμή πληρώνουμε τις εισφορές μας, θα είναι το ίδιο ποσοστό, και από την επόμενη χρονιά, για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας και όσους είναι κάτω από 35 ετών, που είτε έχουν την επικουρική ασφάλιση είτε δεν έχουν αλλά το επιθυμούν, μπορούν να μπουν σε ένα καινούργιο σύστημα. Σε αυτό, ουσιαστικά δημιουργούνται προσωπικοί λογαριασμοί, όπου κατατίθενται οι εισφορές των ασφαλισμένων και αυτοί επενδύονται. Σε διάφορους τίτλους οι οποίοι είναι και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, και σε ομόλογα και σε μετοχές. Αυτά που θα επενδύονται, ουσιαστικά οι εισφορές και οι επενδύσεις που θα έχουν, όταν φθάσουν μετά από 30-40 χρόνια στο σημείο να συνταξιοδοτηθούν, θα υπολογίζεται η σύνταξή τους με βάση τις εισφορές που έχουν κάνει και την απόδοση των επενδύσεων που έχουν πραγματοποιήσει».

Θα έχουν λόγο στις επενδύσεις; «Ναι, θα έχουν. Θα έχουν με την έννοια ότι θα υπάρχουν τρία διαφορετικά επενδυτικά προφίλ, και ουσιαστικά θα δηλώνουν οι ίδιοι την ποσοστιαία τοποθέτηση των εισφορών τους, μεταξύ αυτών των προφίλ. Αν δεν το επιλέγουν οι ίδιοι, θα πηγαίνουν στο ισορροπημένο προφίλ».

Οπως διευκρίνισε, δεν θα υπάρχει το δικαίωμα μεταφοράς σε ιδιωτική εταιρεία. «Δεν θα υπάρχει καμία επαφή του ασφαλισμένου με οποιοδνήποτε διαχειριστή των χρημάτων αυτών».

Αναφορικά με τα αναδρομικά, είπε: «Όλα αυτά έχουν προγραμματιστεί στον ΕΦΚΑ και υπολογίζουμε ότι στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα γίνουν οι καταβολές και των αναδρομικών και των αναδρομικών που περιμένουν συνταξιούχοι από τις αυξήσεις που δόθηκαν στις επικουρικές μέσω των ποσοστών αναπλήρωσης. Στους αμέσως επόμενους μήνες, πριν κλείσει το πρώτο τρίμηνο, χοντρικά».

Ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία σκέψη για περικοπές στις συντάξεις, και πως όσοι έχουν θεμελιωμένα δικαιώματα για συνταξιοδότηση, θα μπορούν να τα ασκήσουν όποτε το επιθυμούν.

Πρέπει να μειωθεί συνταξιοδοτική δαπάνη, σύμφωνα με την έκθεση Πισσαρίδη; «Ουσιαστικά λέει ότι σε βάθος χρόνου, οι συντάξεις πρέπει να αυξάνονται με βραδύτερο ρυθμό, απ’ ό,τι αυξάνεται το ΑΕΠ. Αυτό, όμως, υπάρχει ήδη με την υφιστάμενη νομοθεσία».


σχετικα αρθρα