ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Μόσιαλος για εμβόλια: Να δοθούν οι πατέντες και σε άλλες εταιρείες για παραγωγή περισσότερων δόσεων

Δημοσίευση 26 Ιανουαρίου 2021, 21:00 / Ανανεώθηκε 26 Ιανουαρίου 2021, 21:04
Κορωνοϊός - Μόσιαλος για εμβόλια: Να δοθούν οι πατέντες και σε άλλες εταιρείες για παραγωγή περισσότερων δόσεων
Facebook Twitter Whatsapp

«Θα μπορούσε να γίνει η εκχώρηση των παραγωγικών δικαιωμάτων χωρίς να χάνουν τις πατέντες τους οι εταιρείες» συνόψισε ο κος Μόσιαλος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, στον απόηχο της σύγκρουσης της ΕΕ με τις εταιρείες σχετικά με την καθυστέρηση στην παραγωγή των εμβολίων.

Την θέση ότι οι πατέντες των εμβολίων για τον κορωνοϊό, θα μπορούσαν να δίνονται και σε άλλες εταιρείες προκειμένου να παρασκευάζονται περισσότερες δόσεις, υποστήριξε ο Ηλίας Μόσιαλος καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE.

«Θα μπορούσε να γίνει η εκχώρηση των παραγωγικών δικαιωμάτων χωρίς να χάνουν τις πατέντες τους οι εταιρείες» συνόψισε ο κος Μόσιαλος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, στον απόηχο της σύγκρουσης της ΕΕ με τις εταιρείες σχετικά με την καθυστέρηση στην παραγωγή των εμβολίων.

Ο καθηγητής μιλώντας στον ΣΚΑΪ, επιβεβαίωσε πως εν προκειμένω τίθεται ζήτημα μη επαρκούς παραγωγικής δυνατότητας που δεν αφορά μόνο τις ελληνικές εταιρείες, αλλά επηρεάζει και πολλές άλλες ακόμη, οι οποίες συμμετέχουν μάλιστα και στην πορεία της ανακάλυψης των εμβολίων.

«Υπήρξε μια αποτυχία και της αγοράς και της ΕΕ, μιλούσαν για παγκόσμια δημόσια αγαθά χωρίς να έχουν εξασφαλίσει την παραγωγή τους», τόνισε ο Ηλίας Μόσιαλος.

Όπως υπενθύμισε ο καθηγητής το θέμα είχε τεθεί από τον ίδιο και τον πρωθυπουργό μέσα από κοινό τους άρθρο στο οποίο υπογράμμιζαν πως τα εμβόλια θα πρέπει να είναι παγκόσμια, δημόσια αγαθά, ήδη από τον περασμένο Απρίλιο. Υπέρ αυτής της κατεύθυνσης, ότι δηλαδή θα πρέπει να εξασφαλιστεί η παραγωγή σε παγκόσμιο επίπεδο ευρύτατα, υπήρξε και ψήφισμα από τον ΠΟΥ, πρόσθεσε.

Σε κάθε περίπτωση ο καθηγητής του LSE εξέφρασε την εκτίμηση πως παραπάνω από το μισό του πλανήτη δεν πρόκειται να καλύψει τις ανάγκες του σε εμβόλια εντός του 2021 και επεσήμανε πως εγείρεται σημαντικό ζήτημα καθώς εάν υπάρξουν έντονες μεταλλάξεις του κορωνοϊού θα χρειαστούν εναλλακτικά εμβόλια.

Οι εταιρείες μας λένε πως μπορούν να παραχθούν γρήγορα, εντός έξι εβδομάδων, ανέφερε ο κος Μόσιαλος προσθέτοντας πως ήδη η Moderna σχεδιάζει «εναλλακτικά» εμβόλια, εάν το ήδη υπάρχον εμβόλιο δεν «πιάνει» το στέλεχος της Νοτίου Αφρικής.

«Σε περίπτωση που υπάρξει μεγαλύτερη μετάλλαξη και παραλλαγή του ιού, ήδη προβλέπεται ότι θα αλλάξουν και τα εμβόλια. Ποιος θα τα παράξει τότε από την στιγμή που δεν μπορούν να παράξουν αυτά για τα επικρατούν στέλεχος;» διερωτήθηκε.

Το κακό σενάριο θα είναι η AstraZeneca να έχει παραγωγικά προβλήματα και πέραν του τριμήνου, εκτίμησε επιπρόσθετα ο καθηγητής αναφέροντας πως μπορεί όπως είδαμε να ανακοίνωσαν επίσπευση των παραδόσεων κατά μια εβδομάδα εντούτοις αυτό δεν θα λύσει πολλά προβλήματα.

«Αν αποκαταστήσουν την παραγωγική τους διαδικασία στο δεύτερο τρίμηνο και ταυτόχρονα έχουμε και το εμβόλιο της Johnson & Johnson, ιδιαίτερα με την μια δόση, τότε τα εμβόλια αρκούν για λίγο λιγότερο από τον μισό πληθυσμό» είπε με την προϋπόθεση ότι οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου της Johnson & Johnson, πάνε καλά, θα τα περιμένουμε στην Ελλάδα τον Απρίλιο.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr