current views are: 6

27 Ιανουαρίου 2021
Δημοσίευση11:08

Δευτεραίος στον Αlpha 98,9: Νέα μελέτη- Ανατροπή στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού φέρνει η κολχικίνη – Να περιμένουμε μεγάλη αποσυμφόρηση του ΕΣΥ

Ο κ. Δευτεραίος διευκρίνισε ότι «μετά τις οδηγίες που δόθηκαν, χορηγείται σε κάποιες κατηγορίες ασθενών, πάντα με ιατρική συνταγή και με παρακολούθηση από γιατρό».

Δημοσίευση 11:08’

Ο κ. Δευτεραίος διευκρίνισε ότι «μετά τις οδηγίες που δόθηκαν, χορηγείται σε κάποιες κατηγορίες ασθενών, πάντα με ιατρική συνταγή και με παρακολούθηση από γιατρό».

Εν αναμονή της δημοσίευσης σχετικής μελέτης, η κολχικίνη αναμένεται να δώσει διπλή «ανάσα» στο ΕΣΥ, καθώς εκτός από τους εξωνοσοκομειακούς ασθενείς, πιθανόν να μπορεί να χορηγηθεί και σε ενδονοσοκομειακούς, δηλαδή πιο βαριά περιστατικά Covid-19, δήλωσε στον Alpha 98,9 και την εκπομπή «Χωρίς μάσκα», με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Γιώργο Σμυρνή, ο καθηγητής Καρδιολογίας του ΕΚΠΑ και επικεφαλής της ελληνικής ομάδας ερευνητών Σπυρίδων Δευτεραίος.

Όπως αποκάλυψε ο καθηγητής, αυτό τον καιρό αναμένεται η δημοσίευση σε περιοδικό μελέτης για χρήση της κολχικίνης (και) σε ενδονοσοκομειακούς ασθενείς. Διευκρίνισε ότι πλέον το φάρμακο θα μπορεί να χορηγηθεί και σε πιο βαριά περιστατικά Covid.

«Αν επιβεβαιωθούν τα στοιχεία και στο κείμενο που θα δημοσιευτεί, νομίζω ότι αν χορηγηθεί στο 70% – 100% αυτών που θα νοσηλεύονταν, όπως έγραψε και ο κ. Μανώλης Δερμιτζάκης, στην ουσία αυξήσαμε κατά 15% – 20% τη χωρητικότητα του συστήματος Υγείας. Είναι ισοδύναμο με το να αποκτούσε ξαφνικά η Ελλαδα 100 επιπλέον ΜΕΘ COVID και ένα πολύ μεγάλο αριθμό κρεβατιών COVID, με όλο το προσωπικό και τις κατάλληλες υποδομές», υπογράμμισε. Όπως είπε, εξελίσσεται μια μελέτη με συνδυασμό της κολχικίνης με τη στατίνη, «για να δούμε τη δράση απέναντι στον κορωνοϊό».

«Ανάχωμα» στην πανδημία χαρακτήρισε την κολχικίνη ο κ. Δευτεραίος, καθώς πρόκειται για το μόνο φάρμακο που μπορεί να χορηγηθεί στους εξωνοσοκομειακούς ασθενείς.

Ο κ. Δευτεραίος διευκρίνισε ότι «μετά τις οδηγίες που δόθηκαν, χορηγείται σε κάποιες κατηγορίες ασθενών, πάντα με ιατρική συνταγή και με παρακολούθηση από γιατρό».

Όπως είπε μάλιστα, πριν από τις τελευταίες ανακοινώσεις, ο καθένας μπορούσε να προμηθευτεί το φάρμακο από το φαρμακείο, χωρίς συνταγή. «Για άλλες παθήσεις, καταναλώνονταν τον μήνα περίπου 15.000-20.000 κουτιά. Τώρα υπάρχουν αυστηρές ενδείξεις και συστάσεις και δίνεται μόνο με συνταγή κι εφόσον υπάρχει θετικό τεστ κορωνοϊού», είπε.

Πρόσθεσε ότι η κολχικίνη πρέπει να χορηγείται το πρώτο 48ωρο από τη στιγμή που ένα άτομο έχει θετικό μοριακό τεστ κι ακόμα καλύτερα το πρώτο 24ωρο.

Χαρακτήρισε την κολχικίνη «το ανάχωμα του φτωχού», τονίζοντας ότι θα χορηγηθεί σε πρώτη φάση κυρίως σε χώρες της Αφρικής, που δεν έχουν ακόμη πρόσβαση στα εμβόλια.

Επισήμανε ότι «Η χώρα μας κινήθηκε από το περασμένο Σάββατο με πολύ γρήγορα αντανακλαστικά και ενέταξαν την κολχικίνη στο πρωτόκολλο. Υπάρχουν και μυαλά που ξεχωρίζουν την υγεία από το οικονομικό σκέλος».

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Ιουνίου, σε έγκυρο διεθνές περιοδικό δημοσιεύθηκαν τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα της ελληνικής μελέτης GRECCO-19 σχετικά με την ευεργετική επίδραση της κολχικίνης σε νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID-19. Εξι μήνες μετά, και μετά τη δημοσίευση των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων της καναδικής μελέτης COLCORONA –με ελληνική συμμετοχή–, η κολχικίνη εντάσσεται στο θεραπευτικό πρωτόκολλο για την αντιμετώπιση της COVID-19, καθώς φαίνεται να μειώνει τις νοσηλείες (κατά 25%), την ανάγκη για μηχανική υποστήριξη της αναπνοής (50%) και τους θανάτους (44%).

 


σχετικα αρθρα