ΕΛΛΑΔΑ

Μετάγγιση... με χορηγό! Ασθενείς με μεσογειακή αναιμία καλούνται να βρουν μόνοι τους αιμοδότες - Τι καταγγέλλουν στον Alpha 98,9

Δημοσίευση 28 Ιανουαρίου 2021, 13:00 / Ανανεώθηκε 28 Ιανουαρίου 2021, 13:26
Μετάγγιση... με χορηγό! Ασθενείς με μεσογειακή αναιμία καλούνται να βρουν μόνοι τους αιμοδότες - Τι καταγγέλλουν στον Alpha 98,9
Facebook Twitter Whatsapp

Είναι 700 τακτικά πολυμεταγγιζόμενοι ασθενείς, οι οποίοι αναγκάζονται να ψάχνουν δεξιά κι αριστερά να βρουν αιμοδότες και μόνο αν φέρνουν αιμοδότη μπορούν να εξασφαλίσουν την ποσότητα αίματος που τους αναλογεί, καταγγέλλεται.

Δραματική έκκληση για αίμα απευθύνουν οι πάσχοντες από μεσογειακή και δρεπανοκυτταρική αναιμία, που σε κάποιες περιπτώσεις καλούνται ελέω μη διαθεσιμότητας να κάνουν την αναγκαία μετάγγιση, αφού πρώτα βρουν οι ίδιοι αιμοδότη! Τη συγκλονιστική καταγγελία έκανε στον Alpha 98,9 και την εκπομπή «Χωρίς μάσκα», με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Γιώργο Σμυρνή, η μικροβιολόγος Βάνα Μυρίλα, γενική γραμματέας του Πανελληνίου Συλλόγου πασχόντων από μεσογειακή αναιμία και αντιπρόεδρος της ελληνικής ομοσπονδίας θαλασσαιμίας.

Ερωτηθείσα η κ. Μυρίλα, αν οι συγκεκριμένοι ασθενείς έχουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού, τόνισε ότι «υπάρχει προτεραιότητα σε μας, βρισκόμαστε στη δεύτερη φάση των ευπαθών ομάδων, αλλά δεν ξέρουμε τι σημαίνει αυτό χρονικά».

Επισήμανε, μάλιστα, ότι οι ασθενείς με μεσογειακή αναιμία και δρεπανοκυτταρική αναιμία, αν προσβληθούν από τον ιό, έχουν πολλές πιθανότητες να νοσήσουν βαριά.

«Γι' αυτό έχουμε την αγωνία να εμβολιαστούμε έγκαιρα», τόνισε και συμπλήρωσε: «Ημερομηνίες δεν μας έχουν πει. Προφανώς εξαρτάται από τη διαθεσιμότητα των εμβολίων. Λίγο πριν από τον γενικό πληθυσμό είμαστε».

Έκκληση για αίμα

«Κάθε 15-20 μέρες είμαστ σε νοσοκομεία για μετάγγιση αίματος. Υπάρχει συγχρωτισμός, υπάρχουν μονάδες σε υπογεια κι εκεί μεταγγιζονται μαζικά 5 και 10 άτομα μαζί. Για μας αυτή η συνεύρεση που διαρκεί περίπου 4 ώρες, δεν είναι και ό,τι καλύτερο. Υπάρχει κίνδυνος», υπογράμμισε η κ. Μυρίλα.

Επισήμανε ότι «υπάρχουν τραγικές ελλείψεις αίματος. Υπήρχε που υπήρχε στη χώρα, τώρα έχει επιδεινωθεί. Είμαστε συνέχεια με την αγωνία αν θα βρούμε μονάδα αίματος. Επίσης, ο εμβολιασμός πρέπει να γίνει λίγες ημέρες πριν από τη μετάγγιση και λίγες ημέρες μετά. Δεν ξέρω πως μπορεί να γίνει ο προγραμαμτισμός, εφόσον εμείς οι ίδιοι δεν ξέρουμε πότε θα κάνουμε την επόμενη μετάγγιση (πότε θα υπάρχει διαθέσιμο αίμα). Μας αγχώνει αυτό».

Μετάγγιση μόνο αν βρουν οι ίδιοι αιμοδότη!

Όπως είπε η ίδια, οι καθυστερήσεις στη μετάγγιση έχεις σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και τη ζωή του ασθενή, ενώ προχώρησε σε μία συγκλονιστική καταγγελία:

«Στο Παίδων Αγία Σοφία μετά βίας μεταγγίζονται. Είναι 700 τακτικά πολυμεταγγιζόμενοι ασθενείς, οι οποίοι αναγκάζονται να ψάχνουν δεξιά κι αριστερά να βρουν αιμοδότες και μόνο αν φέρνουν αιμοδότη μπορούν να εξασφαλίσουν την ποσότητα αίματος που τους αναλογεί. Κάτι που είναι απαράδεκτο».

«Εχουμε κι ένα άγχος. Από τη στιγμή που θα αρχίσουν ενιαία οι εμβολιασμοί στις ηλικίες 18-59, αυτοί μέχρι πότε θα μπορούν να δίνουν αίμα; Πόσο καιρό μετά το εμβόλιο θα μπορούν να αιμοδοτήσουν;», πρόσθεσε.

«Πρέπει να υπάρχουν αίθουσες εκτός νοσοκομείων, γιατί ο κόσμος φοβάται, και με το δίκιο του», κατέληξε.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr