current views are: 9

3 Φεβρουαρίου 2021
Δημοσίευση04:49

Μόσιαλος στο «DIRECT»: Γιατί δεν έρχονται στην Ελλάδα τα εμβόλια της Ρωσίας και της Κίνας – Πόσους πολίτες μπορεί να εμβολιάσει η ΕΕ

Τι είπε ο καθηγητής πολιτικής υγείας στο LSE για την παραγωγή και τις παραδόσεις των εμβολίων για την Covid-19, για το παρατεταμένο lockdown και για το αν χρειάζονται πιο αυστηρά μέτρα.

Δημοσίευση 04:49’

Τι είπε ο καθηγητής πολιτικής υγείας στο LSE για την παραγωγή και τις παραδόσεις των εμβολίων για την Covid-19, για το παρατεταμένο lockdown και για το αν χρειάζονται πιο αυστηρά μέτρα.

Καλεσμένος στην τηλεόραση του Alpha και την εκπομπή «Τάκης Χατζής DIRECT», ήταν ο καθηγητής πολιτικής υγείας στο LSE και εκπρόσωπος της χώρας στους διεθνής οργανισμούς, Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος αναφέρθηκε αναλυτικά στο θέμα των εμβολίων κατά του κορωνοϊού, αλλά και στα μέτρα που έχουν ληφθεί στη χώρα μας.

Αναφερόμενος στα εμβόλια ο καθηγητής είπε: «Αν οι Ευρωπαίοι είχαν κινηθεί λίγο νωρίτερα αναφορικά με την έγκριση των εμβολίων, πιθανώς η Ευρώπη να είχε προλάβει να πάρει περισσότερες ποσότητες, αυτό δεν σημαίνει όπως ότι δεν έχει διασφαλίσει τις συγκεκριμένες ποσότητες. 

Για την παραγωγή των εμβολίων ο καθηγητής είπε: «Σε επίπεδο ΕΕ, αυτή τη στιγμή υπάρχουν παραγγελίες που αντιστοιχούν σε 880 εκατ. πολίτες, κοντά στον διπλάσιο αριθμό των πολιτών των Ευρωπαϊκών κρατών μελών της ΕΕ για τα πέντε εμβόλια για τα οποία έχει ανακοινωθεί ότι είναι αποτελεσματικά ή σχετικώς αποτελεσματικά και έχουν γίνει παραγγελίες και για άλλα εμβόλια για τα οποία θα μάθουμε τους επόμενους μήνες. Οπότε θέμα επάρκειας δεν υπάρχει, το θέμα είναι το χρονοδιάγραμμα παράδοσης και εδώ είδαμε ότι υπήρχαν κάποιες καθυστερήσεις, κυρίως με την AstraZeneca, έγιναν μικρές διορθώσεις».

«Το σημαντικό είναι τι θα γίνει από τον Απρίλιο και μετά γιατί εκεί πρέπει να μας πουν οι εταιρείες αν θα μπορέσουν να ικανοποιήσουν τις υποχρεώσεις για το δεύτερο τρίμηνο και κυρίως μετά το τρίτο τρίμηνο», σημείωσε.

Αναφορικά με το ρωσικό και το κινεζικό εμβόλιο, ο καθηγητής εξήγησε ότι οι χώρες αυτές δεν έχουν καταθέσει τα δεδομένα στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, έτσι ώστε να τα εξετάσει και να κρίνει αν είναι ασφαλή ή όχι.

Για το αν χρειάζονται νέα μέτρα στην Ελλάδα: «Θα περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση. Αργά θα είναι και στο τέλος εάν η ελληνική οικονομία για κάθε μήνα που έχουμε σκληρό lockdown, χάνει 6,6 δισ. ευρώ και αυτό αυξάνει την ανεργία σημαντικά και αν υπάρχει μακροχρόνια ανεργία, θα έχουμε θανάτους λόγω μακροχρόνιας ανεργίας, δηλαδή θα έχουμε νοσήματα στους ανέργους. Επίσης την ψυχική υγεία των παιδιών δεν θα πρέπει να την υποτιμάμε καθόλου».

«Αν τα δεδομένα μας δείξουν ότι πρέπει να πάμε για αυστηροποίηση των μέτρων, τότε προφανώς πιστεύω ότι οι επιστήμονες της επιτροπής που έχουν καλύτερη πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα θα τα εξετάσουν και θα εισηγηθούν περισσότερα μέτρα», πρόσθεσε.


σχετικα αρθρα