current views are: 9

4 Φεβρουαρίου 2021
Δημοσίευση09:15

Κορωνοϊός – Lockdown: Ανησυχία στην κυβέρνηση, ώρα αποφάσεων – Προβληματισμός για την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00

Επί τάπητος όλα τα ενδεχόμενα και τα μέτρα. Την Παρασκευή οι ανακοινώσεις. Τι θα γίνει με απαγόρευση κυκλοφορίας, σχολεία και καταστήματα.

Δημοσίευση 09:15’

Επί τάπητος όλα τα ενδεχόμενα και τα μέτρα. Την Παρασκευή οι ανακοινώσεις. Τι θα γίνει με απαγόρευση κυκλοφορίας, σχολεία και καταστήματα.

Σε οριακό σημείο βρίσκεται η χώρα λόγω της έκρηξης των κρουσμάτων κορωνοϊού και των μεταλλάξεων του ιού, με την ανησυχία στην κυβέρνηση να είναι διάχυτη και τις αποφάσεις για νέα, πιο αυστηρά μέτρα να φαντάζουν μονόδρομος. Ιδίως η Αττική και η Θεσσαλονίκη τρομάζουν τους ειδικούς, λόγω της μεγάλης αύξησης του ιικού φορτίου στα λύματα, ενώ ακολουθεί η Αχαΐα. 

Η κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά σε μια δύσκολη εξίσωση, καθώς μέχρι αύριο πρέπει να αποφασίσει αν θα προχωρήσει στη λήψη αυστηρών μέτρων, που θα έχουν περαιτέρω οικονομικές συνέπειες, την ώρα που οι επιστήμονες -συμπεριλαμβανομένου του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα- προβλέπουν ότι το επόμενο διάστημα θα είναι πιο δύσκολο και επικίνδυνο.

Τα σενάρια για το κοκτέιλ μέτρων είναι πολλά, ωστόσο όσον αφορά στην απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 και στην Αττική, είναι κάτι που για την ώρα φαντάζει απίθανο, λόγω της δυσκολίας εφαρμογής του.

Ποια μέτρα είναι στο «τραπέζι»

Όλες οι προτάσεις για τα όποια μέτρα θα κλειδώσουν την Παρασκευή, όταν ο πρωθυπουργός θα έχει στα χέρια του την εισήγηση της Επιτροπής, αναμένεται να τεθούν επί τάπητος το απόγευμα στη σύσκεψη της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων.

Καθοριστικό ρόλο για τις σχετικές αποφάσεις θα έχουν τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία καθώς και το αν θα υπάρξει εκθετική αύξηση των κρουσμάτων.

Η κυβέρνηση, διαμηνύει πως ακόμη δεν έχει σημάνει συναγερμός που να μας οδηγεί σε ολικό lockdown, με αποτέλεσμα να μελετά εναλλακτικά σενάριά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι βρίσκεται το σενάριο η απαγόρευση της κυκλοφορίας να ξεκινά από τις 18:00 το απόγευμα και στο Λεκανοπέδιο, ενώ εξετάζεται αν διατηρηθεί μόνο το click away και ανακληθεί η μέθοδος του click in shop. Ωστόσο, όσον αφορά στην απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00, δεν θεωρείται πολύ πιθανό, καθώς είναι δύσκολο να εφαρμοστεί, με ειδικούς να τονίζουν πως ενδεχομένως να οδηγούσε σε μεγαλύτερους συνωστισμούς.

Επιπλέον, εξετάζεται η επιστροφή της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην τηλεκπαίδευση για όλες τις περιοχές και το ενδεχόμενο για περιοριστικά μέτρα στις μετακινήσεις τα Σαββατοκύριακα.

Οι αποφάσεις -εκτός απροόπτου- θα ανακοινωθούν την Παρασκευή το απόγευμα από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά.

Τι λένε οι ειδικοί για ολικό lockdown, απαγόρευσης κυκλοφορίας, σχολεία

Η απότομη αύξηση των κρουσμάτων έχει προκαλέσει «πονοκέφαλο» στους ειδικούς, με όλο και περισσότερους να κάνουν λόγο για καθολικό lockdown, ώστε να ανακοπεί η διασπορά.

«Το ολικό lockdown είναι στο τραπέζι και θα συζητηθεί», δήλωσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας, ο οποίος αναφερόμενος στον τρόπο λήψης αποφάσεων στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων επισήμανε ότι «Προτεραιότητα είναι οι ζωές των ανθρώπων, η οικονομία ξαναφτιάχνεται».

Κληθείς να σχολιάσει στον ΑΝΤ1 την απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων, είπε πως το άνοιγμα των Γυμνασίων είχε προαποφασιστεί, για τις «κόκκινες» περιοχές, όπου θα παρέμεναν κλειστά τα Λύκεια, μετά από δύσκολη συζήτηση στην Επιτροπή και με τη «ρητή αναγραφή ότι μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή η απόφασή μας».

«Τα στοιχεία είναι καταστροφικά, όχι απλώς ανησυχητικά, δεν έχουμε πολλές επιλογές, αν θέλουμε να προλάβουμε τα γεγονότα». Ο καθηγητής ανέφερε πως «τον τελευταίο καιρό παίρνουμε πολλές αναφορές για συρροές κρουσμάτων σε σχολεία», συμπληρώνοντας πως «τα σχολεία αντανακλούν την επιδημία της κοινότητας» και προειδοποιώντας πως βάσει στοιχείων «η βρετανική μετάλλαξη ενδεχομένως να μολύνει περισσότερο τα παιδιά». «Δεν μπορώ να προκαταλάβω τις αποφάσεις, αλλά όλα θα συζητηθούν», τόνισε ερωτηθείς αν θα προταθεί το κλείσιμο των σχολείων.

Ως προς την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 και στην Αττική, ο κ. Σύψας είπε πως το θέμα ετέθη στην προηγούμενη σύσκεψη, αλλά τα στοιχεία από του συγκοινωνιολόγους έδειξαν ότι «αν κλείσουμε στις 6, θα έχουμε μεγάλο συνωστισμό».

Ερωτηθείς για το αν θα εισηγηθεί η επιτροπή ολικό lockdown, τύπου Μαρτίου, είπε ότι, «η εμπειρία μας λέει ότι ήταν το μόνο που δούλεψε, όλα τα υπόλοιπα απλά βοήθησαν. Είναι η πιο δραστική λύση που έχουμε, αλλά βεβαίως η οικονομική απώλεια είναι τεράστια» και συμπλήρωσε πως «είναι στο τραπέζι και θα συζητηθεί», επισημαίνοντας πως «δεν λύνεται το πρόβλημα, απλώς μεταφέρεται χρονικά». Σχετικά με τη λογική του «ακορντεόν», ξεκαθάρισε πως «το έχουμε εξηγήσει: όλο το χειμώνα θα είμαστε με το “ακορντεόν”, γιατί αυτό υπαγορεύει ο ιός».

«Είναι σαφές ότι το υγειονομικά σωστό είναι η ελαχιστοποίηση των επαφών των ανθρώπων και η εντατικοποίηση των εμβολιασμών» ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, με αφορμή την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοιού που παρατηρείται στη χώρα τα τελευταία εικοσιτετράωρα.

«Εάν είναι να γίνει κάτι πρέπει να γίνει άμεσα» τόνισε ο καθηγητής απαντώντας στο ερώτημα του εάν τα δεδομένα που υπάρχουν δείχνουν την ανάγκη λήψης νέων μέτρων. Όπως εξήγησε ο κ. Βατόπουλος, εάν προκριθεί ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα, τότε αυτό πρέπει και να γίνει. «Όλα είναι στο τραπέζι προφανώς» είπε, εκτιμώντας πως η αύξηση των κρουσμάτων σχετίζεται με τη γενικότερη κινητικότητα που παρατηρείται.

Σύμφωνα με τον καθηγητή και η εφαρμογή της απαγόρευσης κυκλοφορίας πριν από τις 21:00 είναι στο τραπέζι, ωστόσο λαμβάνεται υπ’ όψιν η δυσκολία εφαρμογής ενός τέτοιου μέτρου λόγω του μεγάλου όγκου πολιτών στην Αθήνα.

Ο κ. Βατόπουλος παραδέχτηκε ότι ένα ενδεχόμενο αυστηρότερο κλείσιμο δημιουργεί σκέψεις, καθώς έχει μεγάλο κόστος τόσο σε οικονομικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο.

Την ανησυχία του για την αύξηση των κρουσμάτων εξέφρασε και ο καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, μιλώντας στο MEGA, κάνοντας λόγο για «απότομη αύξηση από την προηγούμενη εβδομάδα», η οποία όπως είπε «βγήκε μέσα από τις συμπεριφορές των ανθρώπων που είναι κουρασμένοι».

Αναφέρθηκε στη σημασία του αριθμού τεστ covid που διενεργούνται και στο κατά πόσο αυτά επηρεάζουν τη διαχείριση της πανδημίας. «Δεν σημαίνει ότι ο διπλάσιος αριθμός τεστ θα δείξει τον διπλάσιο αριθμό κρουσμάτων. Υπάρχει συνάρτηση της αύξησης των τεστ με την αύξηση των κρουσμάτων. Όσο ψάχνουμε βρίσκουμε αλλά με μικρότερο ρυθμό. Όσο περισσότερα τεστ κάνουμε βρίσκουμε περισσότερα κρούσματα αλλά το ποσοστό των θετικών μειώνεται. Η θετικότητα δεν είναι από μόνη της μια ένδειξη για το πόσο καλά πάμε» είπε.

Και συνέχισε: «Το να κάνουμε 500.000 τεστ την ημέρα είναι δύσκολο, γιατί δεν έχουμε συγκεκριμένα σημεία εισόδου και εξόδου από συγκεκριμένο χώρο. Αυτό δουλεύει καλά με συγκεκριμένα σημεία εισόδου και εξόδου. Κάνουμε αρκετά τεστ για να έχουμε καλή εικόνα, αν είχαμε παραπάνω τεστ θα είχαμε καλύτερη εικόνα, όμως δεν φθάνει για τη διαχείριση».

Επιπλέον, εκτίμησε ότι βάσει της επιδημιολογικής εικόνα της χώρας μπορεί να χρειαστούν νέα μέτρα. «Το ερώτημα είναι πια μέτρα θα είναι αυτά. Μπορεί να δούμε κλειστά μαγαζιά. Ελπίζω να μην δούμε τα σχολεία κλειστά» υπογράμμισε. Σε ότι αφορά στα τελευταία δε, τόνισε πως «δεν υπάρχει ένδειξη στην Ελλάδα ότι τα σχολεία συμμετέχουν δυσανάλογα περισσότερο στην μετάδοση».

«Εάν ελέγχαμε την κινητικότητα θα μπορούσαν και τα μαγαζιά να μείνουν ανοιχτά, και τα σχολεία και κάποιες δραστηριότητες. Όμως επειδή δεν μπορούμε να ελέγξουμε την κινητικότητα κλείνουμε πολύ περισσότερα από ότι χρειάζεται, ώστε ο κόσμος να μη βγαίνει έξω» σημείωσε. Πρόσθεσε δε ότι το μεγαλύτερο άνοιγμα δραστηριότητων δεν συνεπάγεται μεγαλύτερο συνωστισμό. «Εάν τα μαγαζιά ήταν ανοιχτά σε συνδυασμό με την εστίαση να λειτουργούσε σε ανοιχτούς χώρους θα υπήρχε μικρότερος συνωστισμός, γιατί ο κόσμος θα είχε περισσότερες διόδους».

Το άνοιγμα των σχολείων «βλέπει», από την πλευρά του, ως το βασικότερο παράγοντα για την αύξηση των κρουσμάτων ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. Μιλώντας στον ΑΝΤ1 τόνισε πως «δεν μπορούμε να λέμε ότι δεν συμβαίνει κάτι που συμβαίνει».


σχετικα αρθρα