current views are: 5

9 Φεβρουαρίου 2021
Δημοσίευση04:59

Κορωνοϊός: «Αναστενάζει» το ΕΣΥ – Μπαίνουν δύο, βγαίνει ένας – Σκληρά μέτρα στο τραπέζι – Τρόμος οι μεταλλάξεις

Η πίεση στο ΕΣΥ αυξάνεται επικίνδυνα το τελευταίο τριήμερο, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, καταγράφηκαν 622 εισαγωγές και μόλις 296 εξιτήρια.

Δημοσίευση 04:59’

Η πίεση στο ΕΣΥ αυξάνεται επικίνδυνα το τελευταίο τριήμερο, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, καταγράφηκαν 622 εισαγωγές και μόλις 296 εξιτήρια.

Η επιβολή ενός σκληρού lockdown μπορεί να δίχασε τους λοιμωξιολόγους στη μαραθώνια συνεδρίαση της Παρασκευής, ωστόσο, αν το ιικό φορτίο στην κοινότητα παραμείνει υψηλό, οι ειδικοί θα θέσουν το μέτρο εκ νέου στο τραπέζι, για να αποφευχθεί η ασφυκτική πίεση στο ΕΣΥ. Τη Δευτέρα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 638 νέα κρούσματα, 276 άτομα που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι και 25 νέους θανάτους (σε 18.152 τεστ), ενώ η Αττική εξακολουθεί να κρατά τα ηνία της διασποράς του κορωνοϊού, με τους ειδικούς να εκφράζουν τις έντονες ανησυχίες τους και για τις μεταλλάξεις του ιού. 

Επιβαρύνθηκε το ΕΣΥ

Η πίεση στο ΕΣΥ αυξάνεται επικίνδυνα το τελευταίο τριήμερο, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, καταγράφηκαν 622 εισαγωγές και μόλις 296 εξιτήρια. Αυτό σημαίνει ότι μπαίνουν δύο άτομα στα νοσοκομεία, βγαίνει μόνο ένας και αν συνεχιστεί ο αριθμός αυτός γίνεται εύκολα κατανοητό πόσο γρήγορα θα γεμίσουν τα νοσοκομεία. 

Ειδικότερα, την Παρασκευή είχαμε 232 εισαγωγές και 126 εξιτήρια, το Σάββατο 225 εισαγωγές και 122 εξιτήρια και την Κυριακή είχαμε 165 εισαγωγές και τα εξιτήρια ήταν 48 και αυτό γιατί συνήθως Κυριακές δεν δίνονται πολλά εξιτήρια.

Αυτή την στιγμή είμαστε στα επίπεδα που ήμασταν στην αρχή του 2ου κύματος και για να είναι κατανοητή η αυξητική τάση αξίζει να σημειωθεί πως πριν από τρεις βδομάδες είχαμε περίπου 100 εισαγωγές την ημέρα και πριν από δύο βδομάδες περίπου 150 εισαγωγές την ημέρα.

Στο τραπέζι τα σκληρά μέτρα

Στην πιθανότητα να ληφθούν πιο σκληρά μέτρα, με στόχο την ανάσχεση της διασποράς, αναφέρθηκε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, στην ενημέρωση της Δευτέρας.

«Η κατάσταση αξιολογείται ανά πάσα στιγμή. Τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι και εφαρμόσιμα» δήλωσε με νόημα η κ. Πελώνη, ενώ υπογράμμισε ότι εάν χρειαστεί θα ληφθούν νέα μέτρα.

Η κ. Πελώνη ρωτήθηκε ακόμη πιο συγκεκριμένα, αν δηλαδή θα απαγορευτεί η μετακίνηση από δήμο σε δήμο για αγορές και άθληση, επαναλαμβάνοντας ότι τα δεδομένα αξιολογούνται από κυβέρνηση και ειδικούς. «Τα μέτρα πέρα από τη σκοπιμότητα θα πρέπει να είναι και πρακτικά εφαρμόσιμα» δήλωσε.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στον Alpha, ξεκαθάρισε ότι έχει απορριφθεί ο κόφτης στα SMS για τεχνικούς λόγους.

«Καμπανάκι» για την κατάσταση στα νοσοκομεία

«Η πίεση είναι μεγάλη. Αυτό που διαπιστώνω είναι πως και οι ΜΕΘ γεμίζουν, δεν είναι ακόμα γεμάτες» δήλωσε στον Alpha 98,9 και την εκπομπή «Χωρίς Μάσκα» με τους Νίκο Παναγιωτόπουλο και Γιώργο Σμυρνή ο Μιχάλης Γιαννάκος, Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

«Έχουμε περίπου 60 κενές, αλλά όμως γεμίζουν οι απλές κλίνες. Για παράδειγμα στο Σισμανόγλειο στα 27 κρεβάτια έχουμε 21 ασθενείς. Στο Αμαλία Φλέμινγκ έχουμε 65 ασθενείς και πριν από δύο εβδομάδες 20. Στο Γεννηματάς γεμάτη η ΜΕΘ και έχουμε 43 ασθενείς στις 60 κλίνες. Στο Θριάσιο έχουμε 45 κλίνες και είναι γεμάτες. Στο Ασκληπιείο 18 ασθενείς στις 24 κλίνες, στις ΜΕΘ μόνο τρεις κλινες άδειες» υπογράμμισε και πρόσθεσε πως «θέλει μεγάλη προσοχή».

«Η κάλυψη είναι σχεδόν 100% στους θαλάμους Covid», είπε η Μίνα Γκάγκα, πρόεδρος του κεντρικού συμβουλίου Υγείας και διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου “Σωτηρία”, και πρόσθεσε ότι αν χρειαστεί θα μετατραπούν και άλλες κλινικές του νοσοκομείου Σωτηρία σε Covid. Στις ΜΕΘ είπε πως τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα, αλλά ένα μικρό ποσοστό των ασθενών που βρίσκεται στους θαλάμους, που κυμαίνεται από 10% έως 15%, «θα χρειαστούν λογικά μονάδα τις επόμενες ημέρες». Η κυρία Γκάγκα απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να προσέχουν πάρα πολύ, να φορούν τις μάσκες και να κρατούν τις αποστάσεις. Τόνισε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι στην Αττική, όπου μένει και ο μισός πληθυσμός της χώρας, είναι η κούραση του πληθυσμού.

Τρόμος για τις μεταλλάξεις και δυσοίωνες προβλέψεις

Την ίδια στιγμή, φόβοι ότι η ολοένα και μεγαλύτερη εμφάνιση των μεταλλαγμένων στελεχών του ιού θα προκαλέσουν έκρηξη της διασποράς του ιού, εκφράζουν οι ειδικοί χτυπώντας «καμπανάκια» για το επόμενο διάστημα, για το οποίο προβλέπουν επιβάρυνση των επιδημιολογικών δεδομένων.

Η αύξηση των διασωληνωμένων που καταγράφηκε την Κυριακή, οι περισσότερες εισαγωγές σε νοσοκομεία, αλλά και εμφάνιση 167 νέων μεταλλαγμένων κρουσμάτων, είναι τρία από τα σημάδια που δείχνουν ότι η πανδημία μπορεί να ξεφύγει το επόμενο διάστημα.

Συνολικά, έξι είναι τα κρούσματα από τη μετάλλαξη της Νότιας Αφρικής στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα, ο οποίος τόνισε πως οι εμβολιασμοί πρόκειται να γίνουν εντατικότεροι στο προσεχές διάστημα. Στη χώρα μας, μέχρι στιγμής, έχουν εντοπιστεί και ταυτοποιηθεί 403 κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης του κορωνοϊού, κάτι που δείχνει ότι υπάρχει μεγάλη διασπορά, όπως εξήγησε ο κ. Αρκουμανέας.

«Αυτό το στέλεχος, επειδή είναι πιο μεταδοτικό, πιθανόν να επικρατήσει τους επόμενους μήνες». Στην Αμερική υπολογίζεται ότι θα έχει επικρατήσει μέχρι τα τέλη Μαρτίου, σύμφωνα με έρευνα που έδειξε ότι κάθε 10 μέρες διπλασιάζεται ο ρυθμός του στελέχους, επεσήμανε. «Το στέλεχος αυτό φαίνεται πως είναι έως 40% πιο μεταδοτικό, ωστόσο, δεν υπάρχουν ενδείξεις από μελέτες ότι είναι και πιο θανατηφόρο».

Σχετικά με το ολικό lockdown, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ είπε ότι δεν έχει γίνει για ψυχολογικούς και οικονομικούς λόγους, όμως υπάρχει πάντα στο τραπέζι ως τελικό μέτρο. «Θα προτιμήσουμε ένα lockdown από το να δούμε έναν τεράστιο αριθμό εισαγωγών στα νοσοκομεία».

«Ο αριθμός των κρουσμάτων θα αυξάνεται. Είμαστε σε μία φάση που εμείς εκτιμούμε ότι θα υπάρξει μία σχετική μείωση αν κοιτάξουμε το εβδομαδιαίο μέσο όρο την επόμενη εβδομάδα, τουλάχιστον αυτή είναι η δικιά μας εκτίμηση, λόγω ακριβώς του γεγονότος ότι είχαμε καλό καιρό τις προηγούμενες δύο εβδομάδες σχεδόν σε όλη τη χώρα, που σημαίνει ότι δείξαμε μικρότερη τάση συγχρωτισμού στους εσωτερικούς χώρους και βεβαίως η ηλιοφάνεια δεν βοηθούσε στη μεταδοτικότητα του ιού. (…) Η αλήθεια είναι ότι περιμένουμε να έχουμε μία αύξηση από 18 του μήνα και μετά. Εννοώ να αρχίσει να φαίνεται. Η οποία μετά από αυτό το σημείο θα συνεχιστεί, μετά από αυτό δεν βλέπουμε κάποιο λόγο να υπάρξει μείωση. Με τα υπάρχοντα μέτρα ξαναλέω. Τα έξτρα μέτρα που ελήφθησαν την Παρασκευή έχουν διάρκεια ζωής μέχρι 15 Φεβρουαρίου. Οπότε μετά από αυτό εμείς θεωρούμε ότι γυρνάμε στο προηγούμενο καθεστώς», δήλωσε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ μιλώντας στον Alpha 98,9 και την εκπομπή Χωρίς Μάσκα με τους Νίκο Παναγιωτόπουλο και Γιώργο Σμυρνή

Αναφερόμενος στο ολικό lockdown σημείωσε πως είναι η «τελική λύση» δηλαδή είναι «η λύση αφού έχεις δοκιμάσει να το αντιμετωπίσεις. Εγώ έχω μιλήσει για 3 εβδομάδες σκληρό lockdown. Αυτό είναι μία λογική προσέγγιση. Εγώ προσωπικά θα το έκανα», ανέφερε.

Την ανησυχία των επιστημόνων για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού εξέφρασε ο λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Μάριος Λαζανάς σημειώνοντας πως είναι πιθανό να εμφανιστούν κι άλλες μεταλλάξεις, πολύ πιο σοβαρές.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ, ο κ. Λαζανάς τόνιζε πως η εμφάνιση των μεταλλάξεων είναι ανησυχητική αλλά παράλληλα ήταν και αναμενόμενη, καθώς έτσι συμβαίνει με όλους τους ιούς, όπως είπε.  Ερωτηθείς γιατί άρχισαν να κοκκινίζουν και πάλι διάφορες περιοχές στην Ελλάδα, ο κ. Λαζανάς σημείωσε ότι ο κόσμος έχει κουραστεί πολύ, τόσο ψυχικά όσο και οικονομικά, ενώ υπάρχει ανασφάλεια και φόβος για την υγεία. «Θα πρέπει να βρούμε τρόπους να προσεγγίσουμε πιο πολύ τους ανθρώπους και ό,τι προτείνουμε, πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι μπορεί πιο εύκολα η κοινωνία να το αποδεχτεί», υπογράμμισε.

Αναφορικά με το επόμενο βήμα για την αναχαίτιση της διασποράς του ιού, όπως τόνισε ο κ. Λαζανάς θα είναι περαιτέρω περιορισμοί, κάτι βέβαια που δεν επιθυμεί η Επιτροπή. «Έχουμε χάσει τον ύπνο μας. Είναι σωστές οι αποφάσεις οι οποίες προτείνουμε; Πρέπει να προασπίσουμε τη δημόσια υγεία. Τα νοσοκομεία έχουν αρχίσει ήδη να κατακλύζονται από ασθενείς με κορωνοϊό και μετά θα αρχίσουν να γεμίζουν και οι ΜΕΘ», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης μίλησε στον ΑΝΤ1 για την αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής. Ερωτηθείς για τα μεταλλαγμένα στελέχη, που προκαλούν συναγερμό, εξήγησε πως δε σχετίζονται με την αυξημένη θνητότητα, όμως ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να σχετίζονται με την αυξημένη, συγκριτικά με το διάστημα προ 15 ημερών, διασπορά του κορωνοϊού στα σχολεία.

Ο καθηγητής αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης σημείωσε μιλώντας επίσης στον ΑΝΤ1 ότι η αύξηση του ιικού φορτίου στην Αττική ξεπερνά το 200% συγκριτικά με την περασμένη εβδομάδα. Ο καθηγητής παρατήρησε «εκτεταμένη διασπορά στην Αττική», η οποία «ενδέχεται να συνδέεται με τα στελέχη που είναι πιο μεταδοτικά».

Ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ Γιώργος Παναγιωτακόπουλος μίλησε στον ΑΝΤ1 και είπε τόνισε πως βρισκόμαστε σε μια «κρίσιμη καμπή της επιδημίας» απαντώντας στο ερώτημα αν προβλέπεται περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων, εξηγώντας ότι «υπάρχουν δεδομένα που επηρεάζουν τη μεταδοτικότητα».

Καββαθάς: Καταστροφική η λογική του ακορντεόν

Την άποψη πως η λογική των μέτρων ακορντεόν είναι καταστροφική διατύπωσε στον Alpha 98,9 και την εκπομπή «Χωρίς Μάσκα» με τους Νίκο Παναγιωτόπουλο και Γιώργο Σμυρνή ο Γιώργος Καββαθας, Πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων.

Τόνισε πως δεν είναι όλη η αγορά Ερμού και Τσιμισκή υπογραμμίζοντας πως κατασταλτικά μέτρα πρέπει να λαμβάνονται εκεί που είναι απαραίτητο και όχι για όλους. Επανέλαβε παράλληλα την ανάγκη παρουσία ενός τουλάχιστον εκπροσώπου της αγοράς στις συζητήσεις για τα μέτρα ενώ τόνισε πως τα όσα ανακοίνωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας είναι ανακουφιστικά αλλά όχι επαρκή για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

«Ένα lockdown είναι καταστροφικό. Ήδη είναι καταστροφική αυτή η λογική του ακορντεόν. Ούτε τις επιχειρήσεις σώζει αλλά ούτε λύνει το πρόβλημα το υγειονομικό. Έχουμε φάει τρεις μήνες με lockdown που κατά τι γνώμη μου δεν είναι lockdown. Και δεν μπορεί να ενεργοποιείται το λιανικό εμπόριο και να μετατρέπουμε όλη τη χώρα σε Ερμού και Τσιμισκή λες και όλες οι επιχειρήσεις είναι σε Ερμού και Τσιμισκή. Εκεί που έχουμε πρόβλημα πρέπει να λειτουργούμε κατασταλτικά και να μην είναι γενικά τα μέτρα», σημείωσε ο Γιώργος Καββαθας, Πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων.

Για τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας: «Εγώ δεν μπορώ να πω πως είναι νέα μέτρα. Είναι μέτρα που είναι σε ισχύ. Δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα. Είναι ανακουφιστικά μεν αλλά δεν είναι μέτρα που μπορούν να διατηρήσουν τις επιχειρήσεις. Δεν σώζεται μία επιχείρηση με 2.000-4.000 ευρώ. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι έχουν συσσωρευτεί τεράστιες υποχρεώσεις και χρειάζεται να δούμε μέτρα σε αυτό το πλαίσιο που μπορεί να είναι ανακουφιστικά για τη διάρκεια του lockdown, ίσως πιο στοχευμένα ακόμα αλλά θα πρέπει να δούμε και μέτρα επανεκκίνησης των κλάδων. Το μεγάλο ζητούμενο είναι η επανεκκίνηση της οικονομίας. Όσο η κοινωνία είναι σε lockdown η κρίση βαθαίνει».

Αναφερόμενος στο ζήτημα λήψης των αποφάσεων υπογράμμισε πως καλό θα ήταν να υπάρχει και ένας εκπρόσωπος της αγοράς. «Οι επιστήμονες έχουν το κομμάτι το δικό τους. Η πολιτική ηγεσία καλείται να πάρει την απόφαση χωρίς να έχει μιλήσει για τα μέτρα με τους εμπλεκόμενους φορείς», σημείωσε.

Αναφορικά με την εστίαση σημείωσε: «Για τον κλάδο της εστίασης τι έχει κάνει; Εχει πάρει μέτρα που είναι γενικά και όχι ειδικά. Ο κλάδος της εστίασης χρειάζεται ειδικά μέτρα στήριξης. Το έχουμε πει από το Φθινόπωρο. Στήριξη για να έχει βιωσιμότητα για να μην κλείσει η επιχείρηση πριν να έρθει η ώρα της επανεκκίνησης. Ήδη έχουμε οδηγηθεί σε αυτή την κατάσταση. Κάντε μία βόλτα στη Σκουφά, στην Τσακάλωφ, στη Βαλαωρίτου και θα δείτε λουκέτα. Να πάτε στο Γκάζι και θα δείτε λουκέτα».


σχετικα αρθρα