ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός – Καμπανάκι: Κορύφωση κρουσμάτων σε 15 ημέρες «βλέπει» ο Θωμαΐδης - Τι είπε ο Δερμιτζάκης για το lockdown

Δημοσίευση 9 Φεβρουαρίου 2021, 21:00 / Ανανεώθηκε 9 Φεβρουαρίου 2021, 21:53
Κορωνοϊός – Καμπανάκι: Κορύφωση κρουσμάτων σε 15 ημέρες «βλέπει» ο Θωμαΐδης - Τι είπε ο Δερμιτζάκης για το lockdown
Facebook Twitter Whatsapp

«Οπότε περιμένουμε την κορύφωση, ενδεχομένως, των κρουσμάτων σε 15-20 ημέρες από τώρα ή ίσως και λίγο περισσότερο» υπογράμμισε ο κ. Θωμαΐδης.

Ο κύβος ερρίφθη. Η Αττική μπαίνει σε αυστηρό lockdown τύπου Μαρτίου με κλειστά τα σχολεία και την αγορά. Οι πληροφορίες του NEWPOST αναφέρουν ότι μπορεί να ανακοινώθηκε διάρκεια δυο εβδομάδων αλλά ας θεωρούμε σχεδόν βέβαιη και την τρίτη. Τίποτα δεν είναι δεδομένο. Αναμένεται ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες. Η τήρηση των μέτρων έστω αυτήν την ύστατη ώρα αναδεικνύεται σε ατομικό και εθνικό στοίχημα. 

Κορύφωση κρουσμάτων σε 15 ημέρες «βλέπει» ο Θωμαΐδης

Για την άνοδο του ιικού φορτίου στην Αττική και πόσο πρέπει να μας προκαλεί ανησυχία μίλησε στον ΑΝΤ1 ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών Νικόλαος Θωμαΐδης.

«Οι μετρήσεις μέχρι και χθες συνεχίζουν να δίνουν υψηλό φορτίο ανάλογου με την προηγούμενη εβδομάδα επομένως είναι η εικόνα που είχε διαμορφωθεί με την προηγούμενη εβδομάδα, με τις προηγούμενες μετρήσεις, που είχαμε για την εκτεταμένη διασπορά την οποία είχαμε αναφέρει» τόνισε ο καθηγητής ενώ σημείωσε ότι δεν θα διακινδύνευε να υπολογίσει τα ενεργά κρούσματα γιατί «υπάρχουν αρκετές αβεβαιότητες πλέον από τη βιβλιογραφία εξαιτίας και των νέων γενικά μεταλλάξεων, διότι δεν γνωρίζουμε ακριβώς ο πληθυσμός αυτός των νέων στελεχών πόσο ιικό φορτίο αποθέτει στο αποχετευτικό σύστημα. Ωστόσο, δεν έχει αλλάξει η εικόνα από αυτούς τους υπολογισμούς που είχαμε κάνει για την εκτίμηση περίπου 100.000 φορέων. Αυτό βέβαια έχει μεγάλη επισφάλεια. Μόνο ως τάξη μεγέθους θα μπορέσουμε να το χρησιμοποιήσουμε».

Όπως πρόσθεσε: «Οι μετρήσεις δεκαπέντε ημερών πριν, έδειξαν μια αύξηση 70%-80% στον μέσο όρο σε σχέση με 3 εβδομάδες πριν. Αυτό ήδη άρχισε να αποτυπώνεται από την αύξηση των εισαγωγών αυτήν την εβδομάδα στα νοσοκομεία. Αυτό, λοιπόν, που είδαμε, την προηγούμενη εβδομάδα αλλά και εξακολουθούμε αυτήν τη στιγμή να παρατηρούμε στα λύματα, ενδέχεται να αποτυπωθεί μέσα στο επόμενο διάστημα ή στις επόμενες δέκα ημέρες. Οπότε περιμένουμε την κορύφωση, ενδεχομένως, των κρουσμάτων σε 15-20 ημέρες από τώρα ή ίσως και λίγο περισσότερο» υπογράμμισε ο κ. Θωμαΐδης.

Δερμιτζάκης: Σπίτι μας ο μεγαλύτερος κίνδυνος στην 1η εβδομάδα του

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος στην πρώτη εβδομάδα του lockdown είναι το τι θα γίνει μέσα στο σπίτι προειδοποίησε μέσω του ΣΚΑΪ ο καθηγητής γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης

«Άνθρωποι που ήταν έξω, όπως και τα παιδιά, αυτοί οι άνθρωποι μπαίνουν μέσα και αρχίσουν να ξοδεύουν πολύ χρόνο μαζί και επομένως όλη η μετάδοση έρχεται μέσα στο σπίτι και δε σταματάει τόσο γρήγορα όσο θα θέλαμε, και γι' αυτό είναι πρόβλημα πως θα διαχειριστούμε την πρώτη εβδομάδα» υπογράμμισε ο καθηγητής. Ο ιός, εξήγησε, έρχεται μέσα στο σπίτι και δε σταματάει τόσο γρήγορα όσο θα θέλαμε

«Το να κάτσει το παιδί στο σπίτι, μετά από μια περίοδό που είναι έξω, αυξάνει την πιθανότητα να μεταδώσει» τόνισε, διευκρίνισε ωστόσο ότι τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι τα παιδιά μεταδίδουν λιγότερο. «Αυτό δε σημαίνει ότι δε συμμετέχουν καθόλου, γι' αυτό τα παιδιά πρέπει να φοράνε μάσκες, ακόμα και του δημοτικού» ξεκαθάρισε ο κ. Δερμιτζάκης

Όπως σημείωσε, «το πρόβλημα είναι αν θα μπορέσει αυτό το lockdown με τη μορφή που ανακοινώθηκε να έχει την απόδοση που θέλουμε στο χρόνο που θέλουμε. Είχε ανακοινωθεί παρόμοιο, ουσιαστικά το ίδιο, το Νοέμβριο, θέλαμε να έχει απόδοση σε 2 με 3 εβδομάδες, δεν είχε, και αναγκαστήκαμε να φτάσουμε σε σχεδόν 2 μήνες για να έχουμε το αποτέλεσμα που θέλαμε σε 3 - 4 εβδομάδες».

«Είναι γεγονός ότι υπάρχει πρόβλημα στην Αττική οπού εστιάστηκαν τα μέτρα, φαίνεται ότι υπήρχε αύξηση, δε θα έλεγα ραγδαία, αλλά υπήρχε αύξηση, αλλά αύξηση που έφτασε σε σημείο να σημάνει συναγερμό. Τα κρούσματα είναι αντίστοιχα με το lockdown του Νοεμβρίου που ήταν αρκετά ψηλά και έδωσαν κάποια πίεση στο σύστημα υγείας. Να θυμηθούμε βέβαια, ότι τότε στην Αττική δεν ήταν τόσο άσχημα τα πράγματα όσο στη Θεσσαλονίκη. Κι από τους αριθμούς που ακούω και τώρα δεν μπορώ να πω ότι είναι σε τόσο τραγική κατάσταση, απλώς καλό είναι να δράσουμε πιο νωρίς πριν φτάσουμε στην άσχημη κατάσταση» εξήγησε. 

Για την αύξηση κρουσμάτων σε παιδιά δήλωσε πάντως «ότι έχουμε μπερδέψει πάρα πολλά επιστημονικά στοιχεία, και έχουμε μπερδέψει ενδείξεις με αποδείξεις ή σοβαρές ενδείξεις με απλώς κάποια απόχρωση ένδειξης. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οι μεταλλάξεις μεταδίδονται περισσότερο στα παιδιά. Λόγω του ότι υπήρχε η εντύπωση για μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και μεγαλύτερα νόσηση στα παιδιά γίνονται περισσότερα τεστ στα παιδιά, αν κάνουμε περισσότερα τεστ προφανώς θα βρίσκουμε περισσότερους θετικούς από πριν». 

«Κινήσεις του κόσμου υπάρχουν, είναι απολυτά κατανοητές με βάση την κούραση που δεν ελέγχονται με το να μειώσουμε τις δραστηριότητες υπάρχει κίνηση ανθρώπων μεταξύ σπιτιών δεν μπορεί να γίνει διαχείριση της με τον τρόπο αυτό. Νομίζω ότι εκεί χρειάζεται και τη συμμετοχή του κόσμου για να πετύχει, η νομοθέτηση των μέτρων δεν φτάνει για να πετύχει κάτι. Η πολιτεία θέτει ένα πολύ κάλο πλαίσιο, παρότι δυσάρεστο, άλλα ο κόσμος πρέπει να συμμετέχει» είπε ο καθηγητής.

Σύμφωνα με τον Μανώλη Δερμιτζάκη, «σε όλο τον κόσμο, σε όλη την Ευρώπη, δεν έγινε έξυπνη, άλλα οριζόντια διαχείριση, κάνεις δεν μπήκε σε διαδικασία σχεδιασμού δεύτερου επιπέδου εκτίμησης των δεδομένων». Μπορεί να σκεφθεί κάποιος, συνέχισε, ένα μοντέλο που έχουμε δραστηριότητες ανοιχτές με τέτοιο συντεταγμένο τρόπο ώστε να μπορεί ο κόσμος να κινείται, αλλά να κινείται σε ένα πλαίσιο με πιο αυστηρούς κανόνες και με ασφάλεια σε αντίθεση με το να είναι όλα κλειστά, με αποτέλεσμα όλες αυτές οι κινήσεις να γίνονται σε ένα πλαίσιο εντελώς ασύντακτο δηλαδή να μαζευτούν όλοι σε ένα σπίτι χωρίς μάσκες ή αποστάσεις. «Δεν δοκιμάστηκε το μοντέλο αλλά θα μπορούσε να έχει δουλέψει» αποσαφήνισε. 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr