ΕΛΛΑΔΑ

Λινού στον Alpha 98,9: Δεν υπήρξε συστηματικός έλεγχος στα σχολεία

Δημοσίευση 10 Φεβρουαρίου 2021, 14:00 / Ανανεώθηκε 10 Φεβρουαρίου 2021, 14:01
Λινού στον Alpha 98,9: Δεν υπήρξε συστηματικός έλεγχος στα σχολεία
Facebook Twitter Whatsapp

Αναφορικά με τη μετάλλαξη της Μεγάλης Βρετανίας, είπε ότι «Σύμφωνα με μελέτες κυρίως από Αμερική, διπλασιάζει τα κρούσματά του σε δέκα ημέρες. Αν συμβεί κάτι τέτοιο και στην Ελλάδα, πολύ σύντομα δεν θα έχουμε δυνατότητα».

Αυστηρή κριτική αναφορικά με τον τρόπο που λειτουργούν τα σχολεία, τα οποία κλείνουν πάλι από την Πέμπτη, άσκησε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, μιλώντας στον Alpha 98,9 και την εκπομπή «Χωρίς μάσκα», με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Γιώργο Σμυρνή. 

Επανέλαβε ότι πρέπει να γίνονται περισσότερα στοχευμένα τεστ και σχετικά με τη λειτουργία των σχολείων υπογράμμισε ότι δεν γίνονται τεστ συστηματικά σε όλη τη τάξη: «Ακόμη κι όταν ένα σχολείο κλείνει, δεν ακολουθεί έλεγχος. Δεν υπήρξε συστηματικός έλεγχος στα σχολεία. Ούτε στους εκπαιδευτικούς, γιατί η πλατφόρμα για τους ίδιους λειτουργεί μεν, αλλά με καθυστέρηση και δεν εκφράζει το σύνολο των εκπαιδευτικών, δεν είναι τυχαίο δείγμα όλων των εκπαιδευτικών».

Γενικά οι πλατφόρμες εκπροσωπούν τους ανθρώπους που νοιάζονται και προσέχουν πιο πολύ, πρόσθεσε.

 Γιατί τώρα κρίθηκε αναγκαίο το lockdown; «Τα στοιχεία που έχουν ανησυχήσει – τουλάχιστον αυτό έγινε δημόσια γνωστό – είναι ότι γεμίζουν οι ΜΕΘ κι επειδή ο πληθυσμός της Αθήανς είναι πολύ μεγαλύτερος, δεν θα μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε. Στη Θεσσαλονίκη είχαμε μπακ απ την Αθήνα. Τώρα όμως συμβαίνει το αντίστροφο», είπε η κυρία Λινού.

Αναφορικά με τη μετάλλαξη της Μεγάλης Βρετανίας, είπε ότι «Σύμφωνα με μελέτες κυρίως από Αμερική, διπλασιάζει τα κρούσματά του σε δέκα ημέρες. Αν συμβεί κάτι τέτοιο και στην Ελλάδα, πολύ σύντομα δεν θα έχουμε δυνατότητα».

«Η επιδημιολογική παρατήρηση της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων θα οδηγήσει έπειτα από μερικές εβδομάδες και στην υπαρκτή ανάγκη για περισσότερες μονάδες ή για κρεβάτια. Δεν θα μπορέσει να ελεγχθεί, φαντάζομαι», πρόσθεσε.

Ωστόσο, όπως είπε, αυτή τη στιγμή τα στοιχεία δεν λένε αυτό. «Αυτό που δεν λένε επίσης τα στοιχεία καθόλου είναι πόσα είναι τα κρούσματα των μεταλλάξεων. Κι αυτό η χώρα δεν έχει τη δυνατότητα να το κάνει, γιατί δεν έχουμε πολλά εργαστήρια στα οποία να μπορεί να γίνει αλληλούχιση του γενετικού υλικού του ιού και να ξέρουμε τι γίνεται με τις μεταλλάξεις», υπογράμμισε.

Σχολιάζοντας τα μέτρα αλλάζουν συνεχώς, μπερδεύοντας τον απλό κόσμο, είπε ότι αυτό συμβαίνει και σε μη… απλούς ανθρώπους: «Όταν μάλιστα βασικά μέτρα που θα έπρεπε να είχαν ληφθεί δεν λαμβάνονται. Ακόμη και η βελτίωσή τους κατά την άποψή μου είναι ανεπαρκής. Όταν λέμε ότι θα αραιώσουν οι άνθρωποι στα λεωφορεία και απ’ ό,τι διάβαζα, είπαν 65% πληρότητα, ενώ στο ιδιωτικό αυτοκίνητο κι εκεί επιβάλλεται χωρίς λόγο 50% πληρότητα».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr