ΕΛΛΑΔΑ

Lockdown στην Αττική: Τι ισχύει για τα sms στο 13033 – Αυξάνονται οι έλεγχοι – Πώς θα αθλούνται οι πολίτες

Δημοσίευση 11 Φεβρουαρίου 2021, 21:00 / Ανανεώθηκε 11 Φεβρουαρίου 2021, 21:11
Lockdown στην Αττική: Τι ισχύει για τα sms στο 13033 – Αυξάνονται οι έλεγχοι – Πώς θα αθλούνται οι πολίτες
Photo: Intime
Facebook Twitter Whatsapp

Εξακολουθεί να ισχύει και η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί τις καθημερινές, ενώ τα Σαββατοκύριακα η απαγόρευση θα είναι σε ισχύ από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί.

Αυστηρό lockdown ισχύει για την Αττική από σήμερα και τις 28 Φεβρουαρίου με τα sms να είναι απαραίτητα για την μετακίνηση των πολιτών, ενώ εξακολουθεί να ισχύει και η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί τις καθημερινές, ενώ τα Σαββατοκύριακα η απαγόρευση θα είναι σε ισχύ από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί.

Τις υπόλοιπες ώρες οι μετακινήσεις θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται με SMS στο 13033 ή έγγραφες βεβαιώσεις κατ' εξαίρεση μετακίνησεις για τους 6 λόγους που ισχύουν κατά τη διάρκεια αυτών των μηνών.

Από σήμερα θέλει ακόμα πιο μεγάλη προσοχή στα SMS για να μην πέσουν πρόστιμα, καθώς φαίνεται ότι θα υπάρχουν περισσότεροι έλεγχοι.

Όσον αφορά τις μετακινήσεις από δήμο σε δήμο για χρήση του SMS στο 13033 με κωδικό 6 που αφορά στην ατομική άσκηση, αξιολογήθηκε ως μέτρο και τελικά δεν απαγορεύονται.

Όπως ξεκαθάρισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ένα τέτοιο μέτρο θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο στην εφαρμογή του και στον έλεγχό του, ενώ συμπλήρωσε ότι «θα ήταν μια ταξική επιλογή σε βάρος των συμπολιτών μας που ζουν σε πυκνοκατοικημένες ή λιγότερο προνομιούχες περιοχές, χωρίς άμεση δυνατότητα πρόσβασης σε χώρους πρασίνου, άθλησης και αναψυχής».

Οι μεταφορές διενεργούνται με 65% πληρότητα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και 50% πληρότητα στα πλοία (55% εφόσον διαθέτουν καμπίνες). Στα ΙΧ και τα ταξί επιτρέπεται οδηγός και δύο επιβάτες (εξαιρουμένων ανηλίκων τέκνων και ατόμων που χρήζουν βοήθειας).

Τα sms στο 13033

Εκτός από λόγους εργασίας (βεβαίωση τύπου Α), για μεμονωμένες μετακινήσεις (τύπου Β), έχετε 3 επιλογές: SMS, εκτυπωμένο και συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωσης κίνησης, ή και χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης.

1. Αποστολή SMS

Μπορείτε να στείλετε από το κινητό σας μήνυμα SMS στον αριθμό 13033 χωρίς χρέωση.

Το SMS πρέπει να είναι της μορφής:

όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία. 

Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.

Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή. 

Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο.

Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. 

Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Η απαόγευση κυκλοφορίας ξεκινάει στις 18.00 στις περιοχές που βρίσκονται στο Επίπεδο Β - Αυξημένου κινδύνου (κόκκινες), καθώς και τα Σαββατοκύριακα σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική.

Στις 21.00 στις περιοχές που βρίσκονται στο Επίπεδο Α - Επιτήρησης (κίτρινες) και καθημερινές σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr