ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός – Lockdown: Οι διαφορές της καραντίνας του Μαρτίου με αυτή του Φεβρουαρίου

Δημοσίευση 14 Φεβρουαρίου 2021, 08:00 / Ανανεώθηκε 14 Φεβρουαρίου 2021, 08:20
Κορωνοϊός – Lockdown: Οι διαφορές της καραντίνας του Μαρτίου με αυτή του Φεβρουαρίου
Facebook Twitter Whatsapp

Τι έχει αλλάξει από το πρώτο lockdown. Υπάρχουν διαφορές αναφορικά με τις γνώσεις που έχουμε για τον κορωνοϊό και τους τρόπους για να τον αντιμετωπίσουμε.

Σκληρό lockdown ισχύει από σήμερα για την περιφέρεια της Αττικής ξυπνώντας στους πολίτες μνήμες από την πρώτη καραντίνα, αυτή του Μαρτίου του 2020. Ωστόσο τα περιοριστικά μέτρα που είχαν επιβληθεί τότε έχουν κάποιες διαφορές σε σχέση με αυτά που ισχύουν τώρα.

Αρχικά υπάρχουν διαφορές αναφορικά με τις γνώσεις που έχουμε για τον κορωνοϊό και τους τρόπους για να τον αντιμετωπίσουμε.

Έχουμε στη διάθεσή μας φάρμακα, όπως την κολχικίνη, η οποία μειώνει κατά 44% τη θνητότητα από covid-19, αλλά και τεστ που μας δείχνουν αν νοσούμε και μεταδίδουμε τον ιό ή όχι.

Το σπουδαιότερο και μεγαλύτερο όπλο μας βέβαια πλέον είναι τα εμβόλια. Οι φαρμακευτικές εταιρίες και οι επιστήμονες πίσω από αυτές έκαναν ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό προκειμένου να δημιουργήσουν για πρώτη φορά εμβόλια που να καταπολεμούν ένα ιό σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Και τα κατάφεραν.

Ωστόσο υπάρχουν και άλλες διαφορές που παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο.

Υπακοή, υπομονή και κατανόηση

Στις 13 Μαρτίου 2020 που ξεκίνησε η πρώτη καραντίνα υπήρχε εξαιρετικά μεγάλος βαθμός υπακοής, υπομονής και κατανόησης στα περιοριστικά μέτρα.

Οι περισσότεροι πολίτες όχι μόνο υπάκουαν, αλλά και φοβόντουσαν τον άγνωστο, ύπουλο ιό, ο οποίος είχε φτάσει στη χώρα μας από την Κίνα και έσπερνε τον κίνδυνο στην Ιταλία.

Τώρα έχοντας την κόπωση από δύο καραντίνες και πολλά αυστηρά μέτρα –ακορντεόν, πλέον δεν υπάρχει αυτός ο υπερβολικός φόβος σε σχέση με έναν χρόνο πριν.

«Έκρηξη» κρουσμάτων

Η περίοδος του «lockdown» του Μαρτίου ξεκίνησε όταν τα κρούσματα ήταν μόλις 190 συνολικά (στις 13 Μαρτίου ήταν 73) κι υπήρχε ο φόβος σταδιακής έκρηξης των κρουσμάτων και των θανάτων, όπως συνέβαινε στο εξωτερικό κι η οποία τελικά ευτυχώς δεν συνέβη.

Τώρα η νέα καραντίνα γίνεται με πολύ μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων, ο οποίος βέβαια δεν είναι σε τόσο άσχημα επίπεδα, όπως τον Νοέμβριο που είχαμε το  δεύτερο lockdown.

Συγκεκριμένα το τρίτο σκληρό lockdown αυτή τη φορά ήρθε όταν από 444 κρούσματα που είχαμε στις 11 Ιανουαρίου 2021, πλέον έχουμε φτάσει τα 1.496, ενώ καταγράφεται και μικρή αύξηση στις διασωληνώσεις.

Οι ειδικοί τονίζουν πως αυτή τη φορά το lockdown έχει προληπτικό χαρακτήρα καθώς υπάρχει σαφής εκτίμηση ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει αυξητική τάση σε διασωληνωμένους και θανάτους.

Επιχειρήσεις

Σε αντίθεση με ό,τι συνέβη τον Μάρτιο, η τωρινή καραντίνα πραγματοποιείται σε ένα κλίμα μικρότερης κατανόησης από τους πολίτες.

Άλλωστε τον Μάρτιο του 2020 οι επιχειρηματίες πολλών κλάδων έκλεισαν για πρώτη φορά τα καταστήματά τους, ενώ τώρα το λουκέτο στην εστίαση δεν έχει «ανοίξει» εδώ και τρεις μήνες.

Απαγόρευση κυκλοφορίας

Επίσης οι πολίτες τότε δεν έπρεπε να τηρούν και το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας, καθώς δεν υπήρχε καν.

Ωστόσο από τον Οκτώβριο του 2020 έχει εφαρμοστεί η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 12 το βράδυ (τότε με ανοιχτή εστίαση) και όχι μόνο δεν έχει διακοπεί αλλά πλέον είναι από τις 9:00 το βράδυ τις καθημερινές και από τις 18:00 τα Σαββατοκύριακα.

Τηλεργασία

Όλοι θυμούνται τους εντελώς άδειους δρόμους κατά την πρώτη καραντίνα, ωστόσο τότε δεν έφταιγε μόνο ο φόβος των περισσότερων, αλλά και η αύξηση της τηλεργασίας.

Τότε η τηλεργασία στον ιδιωτικό τομέα είχε φτάσει στο 70%, ενώ τώρα έχει μειωθεί στο 50%, καθώς σε πολλές εταιρίες διενεργούνται τεστ, τηρούνται αποστάσεις ασφαλείας και η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική.

Σταθερά υψηλά τα κρούσματα

Τον Μάρτιο τα καθημερινά κρούσματα ήταν της τάξης των 50-150 καθημερινά (με μικρό αριθμό τεστ) και στα μέσα Μαΐου φτάσαμε στον εκμηδενισμό των κρουσμάτων.

Ωστόσο πλέον αυτός ο πυρήνας των κρουσμάτων διατηρείται με αποτέλεσμα να μην μπορεί να υπάρξει  «μηδενισμός» των νέων νοσούντων.

Επιπλέον σύμφωνα με τους ειδικούς είναι αμφίβολο αν μετά το τέλος των δύο εβδομάδων που έχει ορισθεί ο χρόνος του τρίτου lockdown τα κρούσματα θα έχουν περιορισθεί σε σημαντικό βαθμό ώστε να γίνει μία ασφαλής επιστροφή στην κανονικότητα.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr