ΕΛΛΑΔΑ

Πιο αυστηρές ποινές για εγκλήματα εις βάρος ανηλίκων - Τι αποκάλυψε ο Τσιάρας

Δημοσίευση 14 Φεβρουαρίου 2021, 08:00 / Ανανεώθηκε 14 Φεβρουαρίου 2021, 08:12
Πιο αυστηρές ποινές για εγκλήματα εις βάρος ανηλίκων - Τι αποκάλυψε ο Τσιάρας
Facebook Twitter Whatsapp

«Οσα απεχθή είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες, καθιστούν ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη να εξαντληθούν από την αρμόδια επιτροπή παρακολούθησης του ΠΚ όλα τα περιθώρια αυστηροποίησης των ποινών και επέκτασης του χρόνου παραγραφής και για τα αδικήματα πλημμεληματικού χαρακτήρα εις βάρος ανηλίκων», αναφέρει ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Αλλαγές στον μεταρρυθμιστικό χάρτη της χώρας, με επίκεντρο τη Δικαιοσύνη, προοιωνίζονται μία σειρά από νομοθετικές πρωτοβουλίες που προωθεί ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Τσιάρας, με γνώμονα τη βελτίωση του δείκτη επιτάχυνσης των διαδικασιών προς όφελος των πολιτών. Η εισαγωγή του θεσμού της «πιλοτικής δίκης» στα πολιτικά - αστικά δικαστήρια, η ολοκλήρωση του προγράμματος της ψηφιοποίησης της Δικαιοσύνης κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Με αφορμή μάλιστα τις πρόσφατες καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατώρου, που συγκλόνισαν την κοινωνία και προκάλεσαν αυτεπάγγελτη εισαγγελική έρευνα, ο υπουργός Δικαιοσύνης επισημαίνει πως η αρμόδια επιτροπή επανεξετάζει τα περιθώρια αυστηροποίησης των ποινών και επέκτασης του χρόνου παραγραφής και για τα αδικήματα πλημμεληματικού χαρακτήρα σε βάρος ανηλίκων».

«Ηδη από τις τροποποιήσεις του Ν. 4637/2019, αυτή η κυβέρνηση αυστηροποίησε το πλαίσιο των ποινών για μια σειρά αδικημάτων, που είχαν νομοθετηθεί με τον Ποινικό Κώδικα της προηγούμενης κυβέρνησης. Προκειμένου, όμως, να διορθωθούν με τρόπο συνεκτικό όλες οι αμφιλεγόμενες διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα, συστήσαμε μια Διαρκή Επιτροπή Παρακολούθησης των νέων Κωδίκων, η οποία ανέλαβε να προβεί με τρόπο συστηματικό στις αναγκαίες τροποποιήσεις. Οσα απεχθή είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες, καθιστούν ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη να εξαντληθούν από την αρμόδια επιτροπή παρακολούθησης του ΠΚ όλα τα περιθώρια αυστηροποίησης των ποινών και επέκτασης του χρόνου παραγραφής και για τα αδικήματα πλημμεληματικού χαρακτήρα εις βάρος ανηλίκων», σημειώνει χαρακτηριστικά.

«Αυτή τη στιγμή η αρμόδια νομοπαρασκευαστική επιτροπή επεξεργάζεται τις επικείμενες τροποποιήσεις προκειμένου να αρθούν οι υπάρχουσες στρεβλώσεις και να προσαρμοστεί ο Κώδικας στις νέες ηλεκτρονικές δράσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης. Επιπλέον, η ίδια νομοπαρασκευαστική επιτροπή εξετάζει την ενσωμάτωση στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας του θεσμού της «πιλοτικής δίκης» που ήδη λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία στη Διοικητική Δικαιοσύνη, και η οποία φιλοδοξούμε πως θα επιταχύνει σημαντικά την πολιτική δίκη», είπε στη συνέχεια.

Ερωτηθείς, τέλος, για τον τρόπο προστατεύονται όσοι έχουν ενταχθεί στο καθεστώς προστασίας πρώτης κατοικίας ο κ. Τσιάρας είπε στα ΝΕΑ: «Με εντολή του Πρωθυπουργού, τόσο στο πρώτο, όσο και στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, ανεστάλησαν όλοι οι πλειστηριασμοί και όλες οι διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης. Στη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση, που ισχύει τόσο για την Αττική όσο και για την υπόλοιπη Ελλάδα, το καθεστώς της αναστολής των πλειστηριασμών παρατείνεται για όσο διάστημα είναι κλειστά τα δικαστήρια. Ετσι, για όλη αυτή την περίοδο που οι επιχειρήσεις υπολειτουργούν και χιλιάδες εργαζόμενοι βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής εργασίας, τόσο η επαγγελματική στέγη όσο και οι κατοικίες των Ελλήνων πολιτών παραμένουν απόλυτα προστατευμένες».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr