ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Ανοίγει η συζήτηση για διπλές μάσκες και στη χώρα μας – Στο 96% η προστασία – Έρχονται νέες οδηγίες

Δημοσίευση 14 Φεβρουαρίου 2021, 15:00 / Ανανεώθηκε 14 Φεβρουαρίου 2021, 15:31
Κορωνοϊός: Ανοίγει η συζήτηση για διπλές μάσκες και στη χώρα μας – Στο 96% η προστασία – Έρχονται νέες οδηγίες
Photo: Intime
Facebook Twitter Whatsapp

Πάντως, οι συζητήσεις για το εάν είναι καλύτερο να φοράμε δύο μάσκες έχουν ξεκινήσει μετά την εμφάνιση της μετάλλαξης του στελέχους του κορωνοϊού.

Στο ερώτημα ποια μάσκα μας προστατεύει καλύτερα από τον κορωνοϊό - η μονή ή η διπλή - επιχείρησε να απαντήσει η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου. Σύμφωνα με την ίδια, οι οδηγίες για τη χρήση της μάσκας στη χώρα μας δεν έχουν αλλάξει, αλλά ομάδα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων έχει αναλάβει να μελετήσει και να εισηγηθεί τι πρέπει να γίνει για τη χρήση της μάσκας.

Η Βάνα Παπαευαγγέλου, μάλιστα, επικαλέστηκε αποτελέσματα μελέτης του CDC, αναφέροντας ότι η «ικανή προστασία απαιτεί μάσκα και από τα δύο άτομα, η οποία παρέχει προστασία σε ποσοστό 84,3%. Το ποσοστό σε περίπτωση χρήσης διπλής μάσκας είναι 96%, όμως η μάσκα θα πρέπει να είναι καλής ποιότητας και με τρεις στρώσεις. Οι οδηγίες για τη χρήση δεν έχουν αλλάξει στη χώρα μας. Για να προστατεύει, πρέπει να έχει καλή ποιότητα, να μην έχει κενό στο πλάι και να διαθέτει τρεις στρώσεις. Οι υφασμάτινες πρέπει να πλένονται και να σιδερώνονται», ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Παπαευαγγέλου.

Πάντως, οι συζητήσεις για το εάν είναι καλύτερο να φοράμε δύο μάσκες έχουν ξεκινήσει μετά την εμφάνιση της μετάλλαξης του στελέχους του κορωνοϊού.

Οι συστάσεις του CDC

Η σωστή χρήση της μάσκας και η χρήση διπλής μάσκας θα μπορούσαν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο έκθεσης στον νέο κορωνοϊό, υποστηρίζει μελέτη του Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC).

Οι ερευνητές που συμμετείχαν στα πειράματα της μελέτης, διαπίστωσαν ότι φορώντας μόνο μία μάσκα, είτε χειρουργική είτε υφασμάτινη, μπλοκάρεται λίγο πάνω από το 40% των σταγονιδίων  που προέρχονται από την αναπνοή ενός ακάλυπτου προσώπου.

Αν όμως φορεθεί μια υφασμάτινη μάσκα πάνω από μια χειρουργική αποκλείεται περίπου το 80% των σταγονιδίων. Όταν και οι δύο φορούν μάσκα, εμποδίζεται περισσότερο από το 96% των σταγονιδίων.

Η μελέτη κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα πως μια πιο «σφιχτή» εφαρμογή της μάσκας, δένοντας πιο σφιχτά- με κόμπους- στα αφτιά τα κορδόνια της μάσκας και προσαρμόζοντάς την ώστε να ελαχιστοποιηθούν τα πλευρικά κενά, μπορεί επίσης να αυξήσει την αποτελεσματικότητα των μασκών.

Όταν και οι δύο συνομιλητές φορούν την καλά προσαρμοσμένη στο πρόσωπο μάσκα, περίπου 96% των σταγονιδίων μπλοκάρεται. Όταν μόνο ο ένας την φοράω σφιχτά,  λίγο πάνω από το 60% των σταγονιδίων εμποδίζεται.

Η διευθύντρια του CDC Ροσέλ Ουαλένσκι υποστήριξε  ότι τα ευρήματα της μελέτης «υπογραμμίζουν τη σημασία της σωστής χρήσης μάσκας και της σιγουριάς ότι ταιριάζει στενά και άνετα πάνω στη μύτη και το στόμα μας».

Η Ουαλένσκι είπε, επίσης ότι το CDC δεν θα αλλάξει την σύστασή του που θέλει όλους όσοι είναι πάνω από 2 ετών να πρέπει να φορούν μάσκα όταν συναντώνται με κάποιον με τον οποίο δεν ζουν μαζί.  Ωστόσο, το CDC θα ανανεώσει την σύστασή του «για να παρέχει νέες επιλογές σχετικά με τον τρόπο βελτίωσης της εφαρμογής μάσκας», δήλωσε.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr