current views are: 8

15 Φεβρουαρίου 2021
Δημοσίευση17:30

Η «Μήδεια» πολιορκεί την Αττική με δριμύ ψύχος και πυκνές χιονοπτώσεις – Ποιες περιοχές θα «ασπρίσουν» – Οι τελευταίες εκτιμήσεις

Ένταση των χιονοπτώσεων στην Αττική από το απόγευμα σήμερα. Το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης της ΕΜΥ και οι προγνώσεις των μετεωρολόγων για τις επόμενες ώρες.
 

Δημοσίευση 17:30’

Ένταση των χιονοπτώσεων στην Αττική από το απόγευμα σήμερα. Το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης της ΕΜΥ και οι προγνώσεις των μετεωρολόγων για τις επόμενες ώρες.
 

Τα δόντια της δίνει στα νότια της χώρας η κακοκαιρία «Μήδεια» συνεχίζοντας να προκαλεί προβλήματα στο πέρασμά της.

Η δεύτερη φάση της κακοκαιρίας «Μήδεια» θα δώσει χιονοπτώσεις ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας από της νύχτα της Δευτέρας 15/2 προς Τρίτη 16/2 έως το απόγευμα της Τρίτης 16/2. Βροχές ή χιονόνερο αναμένονται στις Σποράδες, στα νησιά του Κεντρικού και Νοτίου Αιγαίου καθώς και στις παράκτιες περιοχές της Κρήτης. Στους χάρτες που ακολουθούν παρουσιάζεται ο ολικός υετός (βροχή/χιονόνερο/χιόνι) που αναμένεται από τις πρώτες ώρες έως το μεσημέρι της Τρίτης 16/2 σύμφωνα με το μοντέλο πρόγνωσης υψηλής ανάλυσης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr. Με μπλε αποχρώσεις φαίνεται η βροχή/χιονόνερο και με μωβ αποχρώσεις η ένταση των χιονοπτώσεων.

Οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο θα φτάνουν τα 8 μποφόρ, ενώ ιδιαίτερα στην περιοχή των Δωδεκανήσων θα φτάνουν τα 9 μποφόρ. Σταδιακή εξασθένηση αναμένεται από το μεσημέρι της Τρίτης 16/2. Στο Ιόνιο δεν θα ξεπερνούν τα 6 μποφόρ. Τέλος, η θερμοκρασία θα παραμείνει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα τον ολικό παγετό και τις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες το πρωί της Τρίτης 16/2 οπότε οι ελάχιστες θερμοκρασίες στη Δυτική Μακεδονία και στα ορεινά ηπειρωτικά θα είναι κατά τόπους χαμηλότερες των -15 βαθμών Κελσίου.

Εκτακτο δελτίο καιρού από την ΕΜΥ

Μαίνεται η κακοκαιρία «Μήδεια», που έχει σαρώσει τη χώρα και έχει προκαλέσει αρκετά προβλήματα. Ωστόσο, τα φαινόμενα όχι μόνο δεν υποχωρούν, αλλά από το απόγευμα αναμένεται να ενταθούν, με την ΕΜΥ να επικαιροποιεί το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού.

Οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στην ανατολική και τη νότια χώρα και θα είναι πυκνές κατά περιόδους στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την Κρήτη (στα ορεινά) και μέχρι αργά το απόγευμα στην ανατολική Θεσσαλία και τις Σποράδες. 

Στην Αττική, μάλιστα, από το απόγευμα, οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν και θα είναι κατά διαστήματα πυκνές μέχρι το βράδυ της Τρίτης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΜΥ:

Χιονοπτώσεις θα σημειώνονται σήμερα Δευτέρα (15-02-2021) στην ανατολική και τη νότια χώρα και θα είναι πυκνές κατά περιόδους στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την Κρήτη (στα ορεινά) και μέχρι αργά το απόγευμα στην ανατολική Θεσσαλία και τις Σποράδες.

-Αύριο Τρίτη (16-02-2021) οι πυκνές χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια, στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, στα ορεινά και ημιορεινά των Κυκλάδων, καθώς και σε περιοχές της Κρήτης με χαμηλότερο υψόμετρο. Από αργά το βράδυ στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

-Από τις πρωινές ώρες της Τετάρτης (17-02-2021) οι χιονοπτώσεις βαθμιαία θα περιοριστούν στην Κρήτη όπου θα είναι πυκνές, μετά το μεσημέρι όμως θα εξασθενήσουν.

-Ειδικότερα στην Αττική, από το απόγευμα της Δευτέρας (15-02-2021), οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν και θα είναι κατά διαστήματα πυκνές μέχρι το βράδυ της Τρίτης (16-02-2021). Κατά τη διάρκεια της νύχτας προς την Τετάρτη (17-02-2021) θα περιοριστούν στα βόρεια και ανατολικά και τις πρωινές ώρες της Τετάρτης βαθμιαία θα σταματήσουν.

Ο ισχυρός παγετός που ήδη επικρατεί στη βόρεια Ελλάδα, την Τρίτη (16-02-2021) και την Τετάρτη (17-02-2021) θα σημειωθεί και στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα, ενώ σε περιοχές (κυρίως της δυτικής) Μακεδονίας, αλλά και της Θράκης, θα είναι κατά τόπους ολικός.

Οι θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 7 με 8 μποφόρ που πνέουν σήμερα Δευτέρα (15-02-2021) στο Ιόνιο από το βράδυ θα εξασθενήσουν, όμως στο Αιγαίο θα εξακολουθήσουν να πνέουν σε επίπεδο θύελλας τοπικά 9 με 10 μποφόρ. Από τις πρωινές ώρες της Τετάρτης (17-02-2021) θα περιοριστούν στα νοτιοανατολικά και βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Λαγουβάρδος: Δύσκολο το επόμενο 24ωρο – Επιδείνωση από το απόγευμα

Δύσκολο θα είναι το επόμενο 24ώρο, καθώς ήδη διανύουμε τη δεύτερη και πιο δύσκολη φάση της κακοκαιρίας «Μήδεια» εκτίμησε μιλώντας στην εκπομπή «Χωρίς Μάσκα» με τους Νίκο Παναγιωτόπουλο και Γιώργο Σμυρνή στο ραδιόφωνο του Alpha 98,9 ο Κώστας Λαγουβάρδος, Διευθυντής Ερευνών Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

«Είμαστε στην εξέλιξης της δεύτερης φάσης της κακοκαιρίας και της τελευταίας η οποία επηρεάζει πλέον νότιες περιοχές της χώρας έχει ανοίξει ο καιρός στις περισσότερες περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα με πολύ ισχυρό παγετό και αύριο να το τονίσουμε αυτό. Τώρα όσον αφορά στα φαινόμενα νοτιότερα θα επηρεαστούν και την Τρίτη αργά το βράδυ περιοχές της Εύβοιας, της Αττικής και της Κρήτης βέβαια. (Μέχρι και την Τετάρτη η Αττική θα πλήττεται) όχι όμως συνεχώς με την ίδια ένταση. Θα υπάρχουν και διαστήματα που θα έχουμε ανοίγματα και εξασθένηση των φαινομένων. Εκτιμούμε όμως και πολλά από τα μετεωρολογικά μοντέλα που συμβουλευόμαστε δείχνουν έτσι μία ένταση των φαινομένων από το απόγευμα της Δευτέρας και μέσα στη νύχτα, πιθανότητα και μέσα στην Τρίτη και θα επικεντρώνεται κυρίως στην Εύβοια, σε ένα μεγάλο κομμάτι της περιφέρειας Αττικής και σε τμήματα της Βοιωτίας. Και την Κρήτη βέβαια», είπε αρχικά.

«Ξέρουμε ότι υπάρχει μία επιδείνωση αργά το απόγευμα. Δεν μπορούμε να είμαστε ακριβείς στην ώρα. Και μέσα στη νύχτα. Η θερμοκρασία θα πέσει και άλλο. Αυτό σημαίνει πως είναι πιο εύκολη η χιονόστρωση γιατί για τις μετακινήσεις αυτό ενδιαφέρει περισσότερο. Το χιόνι που πέφτει αλλά και πόση χιονόστρωση θα έχει. Εκτιμώ ότι θα γίνεται πιο εύκολη όχι μόνο λόγω της πτώσης της θερμοκρασίας αλλά και επειδή κατεβαίνουν ακόμα περισσότερες ψυχρές αέριες μάζες στην περιοχή μας. Υπάρχει μία σύγκληση των αερίων μαζών που δημιουργεί έτσι αυτά τα τοπικά φαινόμενα. Και επομένως απόψε το βράδυ και αύριο θα έχουμε αρκετά φαινόμενα», συμπλήρωσε.

Η εκτίμησή μου είναι πως θα είναι πιο δύσκολο γιατί και φαινόμενα θα έχουμε μέσα στη νύχτα και πιο έντονα αλλά και με χαμηλότερες θερμοκρασίες.

«Από την Πέμπτη θα έχουμε άνοδο της θερμοκρασίας. Θα φτάσουμε τα κανονικά και πάνω από τα κανονικά (για την εποχή επίπεδα). Επομένως αυτό σίγουρα θα βοηθήσει. Να πούμε όμως ότι και αύριο στην αρχή θα έχουμε πάρα πολύ ισχυρό παγετό στη Βόρεια Ελλάδα με θερμοκρασίες που θα πέσουν κάτω από τους -15 βαθμούς Κελσίου σε αρκετές περιοχές. Με ολικό παγετό σε ορισμένα σημεία στο εσωτερικό της Μακεδονίας. Και εκεί αυτό θέλει προσοχή γιατί οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες είναι ένας παράγοντας που δεν πρέπει να αγνοούμε», κατέληξε.

Αρναούτογλου: Έρχεται νέο «χτύπημα» στην Αττική

Από το βράδυ της Δευτέρας θα έρθει το πιο σφοδρό κύμα της κακοκαιρίας «Μήδεια» σύμφωνα με τον Γιάννη Καλλιάνο.

Η κακοκαιρία «Μήδεια» χτυπά ήδη την Αττική ωστόσο οι επόμενες ώρες θα είναι πιο δύσκολες σύμφωνα με τον Γιάννη Καλλιάνο. Όπως είπε ο μετεωρολόγος, «έρχεται η ώρα της Αθήνας».

Αναλυτικά η πρόγνωσή του:

«Το διήμερο Δευτέρα και Τρίτη οι χιονοπτώσεις θα περιοριστούν στα ηπειρωτικά-ανατολικά από το ύψος του Πηλίου. Θα χιονίζει στο Πήλιο, τις Σποράδες, την Εύβοια, την Αττική και τη Βοιωτία, στα βορειοανατολικά της Πελοποννήσου αλλά και στις περιοχές του Αιγαίου. Την ίδια ώρα, ο καιρός θα είναι πολύ βελτιωμένος στη βόρεια Ελλάδα.

Μέχρι και την Τετάρτη το πρωί, θα έχουμε χιονοπτώσεις στα ανατολικά-ηπειρωτικά τμήματα, ακόμα και στις πεδινές περιοχές. Πυκνά θα είναι τα χιόνια και σε περιοχές των Κυκλάδων, της Κρήτης, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, μέχρι και τα πεδινά τμήματα». 

Ζιακοπούλου: Πότε θα σταματήσουν τα χιόνια στην Αττική

Για δύσκολο διήμερο που έρχεται λόγω «Μήδειας» στην Αττική προειδοποιεί η μετεωρολόγος Νικολέτα Ζιακοπούλου.

Μιλώντας στον Alpha και την εκπομπή «Ραντάρ» με τον Τάκη Χατζή και τον Δήμο Βερύκιο περιέγραψε τον καιρό στην Αττική και περιέγραψε το κύμα χιονιά που αναμένεται από το βράδυ της Δευτέρας στην Αττική και πόση διάρκεια θα έχουν τα φαινόμενα αυτά.

«Σήμερα περίπου μέχρι το μεσημέρι στην Αττική θα πάμε περίπου με τον ίδιο καιρό. Δηλαδή με τις χιονοπτώσεις κατά διαστήματα σε όλο το νομό με τα πιο αξιόλογα φαινόμενα και τις χιονοστρώσεις στα βόρεια του νομού. Υπάρχει όμως ένα διάστημα σήμερα από το μεσημέρι που θα υπάρξει ένα σπάσιμο του καιρού. Μία πρόσκαιρη ύφεση το μεσημέρι στην Αττική. Όμως δεν τελειώνουμε εδώ καθώς από τη νύχτα απόψε προς την Τρίτη πάμε σε ένα νέο γύρο χιονοπτώσεων που θα κρατήσει μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης και τα στοιχεία δείχνουν ότι ίσως είναι και κατά τι εντονότερο από τις χιονοπτώσεις που έχουμε σήμερα. Άλλα λοιπόν κρατάμε πως μια πρόσκαιρη ύφεση θα έχουμε σήμερα το μεσημέρι, οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν και αύριο τις μεσημβρινές ώρες και θα έχουμε διαστήματα με εξάρσεις σε αυτές και ξεμπερδεύουμε από αύριο το απόγευμα σιγά σιγά με σαφώς βελτιωμένο καιρό την Τετάρτη», είπε η μετεωρολόγος Νικολέτα Ζιακοπούλου.

Για τον καιρό μετά την Τετάρτη σημείωσε: «Θα βελτιωθούμε στο θέμα των χιονοπτώσεων, θα βγει και ήλιος σε όλη τη χώρα και αυτό που έλεγα είναι ότι θα είναι το πρόβλημα πια ο παγετός. Δηλαδή οι αρνητικές θερμοκρασίες».

«Να πω σήμερα και μία τεράστια προσοχή στους ανέμους έχουμε ριπές 12 μποφόρ είναι εξαιρετικά αντίξοες οι συνθήκες εκεί. Σίγουρα υπάρχει απαγορευτικό με μέσες εντάσεις 10-11 μποφόρ και ριπές 12 δεν νομίζω να κινηθεί τίποτα μέσα στο Αιγαίο. Αυτό θα κρατηθεί στα Δωδεκάνησα μέχρι την Τετάρτη. Άρα βελτίωση στο θέμα των ανέμων θα δούμε από Τετάρτη», συμπλήρωσε.

Κολυδάς: Χιόνια ακόμα και σε πεδινές περιοχές

Ο Θοδωρής Κολυδάς από την πλευρά του, επισημαίνει πως το βράδυ της Δευτέρας αναμένονται χιόνια ακόμα και σε πεδινές περιοχές, οι θερμοκρασίες θα κινηθούν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενώ ύφεση αναμένεται από το βράδυ της Τρίτης.

Σε ανάρτησή του στο Twitter επισημαίνει πως «πριν ξεκινήσει η κακοκαιρία μιλάνε οι Μετεωρολόγοι και ακούνε ειδικοί & πολιτες Όταν αρχίσει, μιλά ο καιρός και ενεργούμε ανάλογα όλοι μας. Καλημέρα σας. Υ. Γ. Η ΘΕΩΡΊΑ ΈΓΙΝΕ ΠΡΑΞΗ – Από χθεσινή ανάρτηση σε ομαδα».

Στην προηγούμενη πρόβλεψή του, ο διευθυντής της ΕΜΥ ανέφερε πως «Ήρθε η ώρα η θεωρία να προκαθορίσει τα μελλούμενα. Η μεταφορά στροβιλισμού στα 500 πάνω κάτω ταιριάζει και στα δυο».


σχετικα αρθρα