current views are: 7

16 Φεβρουαρίου 2021
Δημοσίευση05:05

Κορωνοϊός: Έρχεται το peak των κρουσμάτων και φέρνει παράταση του σκληρού lockdown και διπλή μάσκα – Τι λένε οι ειδικοί

Η πίεση σε νοσοκομεία και ΜΕΘ φέρνει παράσταση του lockdown. Τι λένε οι ειδικοί για την πορεία της πανδημίας. Εντός της εβδομάδας οι αποφάσεις για τη χρήση διπλής μάσκας.

Δημοσίευση 05:05’

Η πίεση σε νοσοκομεία και ΜΕΘ φέρνει παράσταση του lockdown. Τι λένε οι ειδικοί για την πορεία της πανδημίας. Εντός της εβδομάδας οι αποφάσεις για τη χρήση διπλής μάσκας.

Μπορεί τα βλέμματα όλων να είναι στραμμένα στην πορεία της κακοκαιρίας «Μήδεια» που σφυροκοπά τη χώρα με δριμύ ψύχος και χιόνια ωστόσο η μάχη με την πανδημία συνεχίζει να μαίνεται. Στο επίκεντρο της πανδημίας βρίσκεται εδώ και εβδομάδες η Αττική με τις κλίνες ΜΕΘ να γεμίζουν και τις κλινικές για ασθενείς με κορωνοϊό να πλησιάζουν σε επίπεδα πληρότητας που ηχούν καμπανάκια. Στο πλαίσιο αυτό το  καθολικό lockdown να οδεύει ολοταχώς προς παράταση. Την ίδια ώρα, εντός της εβδομάδας οι ειδικοί αναμένεται να αποφανθούν για το εάν και πού θα γίνει υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας, προκειμένου να αυξηθεί η προστασία από τον ιό και τις μεταλλάξεις του.

Στο… peak τα κρούσματα εντός της εβδομάδας – Γεμίζουν οι ΜΕΘ

Με τα κρούσματα να κινούνται σε υψηλά επίπεδα, τα νοσοκομεία και οι ΜΕΘ βρίσκονται ξανά μπροστά σε μεγάλη πίεση, καθώς ο αριθμός των διασωληνωμένων έχει αγγίξει τους 300 και οι εισαγωγές είναι πλέον περισσότερες από τα εξιτήρια.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως το Σάββατο, στην εφημερία του Αττικού νοσοκομείου έγιναν 43 νέες εισαγωγές ασθενών με κοροναϊό, αριθμός ρεκόρ από την έναρξη της πανδημίας. Άλλοι 10 ασθενείς εισήχθησαν στο Θριάσιο νοσοκομείο.

Η αύξηση των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία της Αττικής πιέζει τις ΜΕΘ, στις οποίες η πληρότητα αυξήθηκε από 61 σε 85%, μέσα σε δύο εβδομάδες. Οι ειδικοί υπολογίζουν πως η επιβάρυνση στο σύστημα υγείας έχει ξεπεράσει το 30% στην επικράτεια.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, με την αύξηση των τεστ θα δούμε και αύξηση κρουσμάτων στην Αττική και μετά από τη βδομάδα θα υπάρξει ύφεση, είπε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης. Τόνισε, δε, πως παρατηρείται υψηλό ιικό φορτίο, όπως το Νοέμβριο, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έχουν αυξηθεί και αναμένεται αύξηση και των κρουσμάτων. Στην Αττική μπορεί να προσεγγίσουμε και 4ψήφιο αριθμό. 

«Στα μέσα αυτής της βδομάδες περιμένουμε να έχουμε την κορύφωση. Δεν νομίζω ότι θα πάει περισσότερο. Ήδη περιμένουμε με την ανάλυση των δειγμάτων των λυμάτων αυτής της εβδομάδας να δούμε κάποια ύφεση. Ωστόσο, οι καιρικές συνθήκες δεν μας ευνοούν.»

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, έκανε λόγο για αποκλιμάκωση της πίεσης που προκαλεί η πανδημία στην Αττική από αύριο, Δευτέρα.

Ο καθηγητής σημείωσε ότι η μείωση θα είναι ήπια, αλλά συνεχής. Από τα μέσα Μαρτίου, σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, δεν θα νιώθουμε αυτή την πίεση που υπάρχει σήμερα στο ΕΣΥ. Τόνισε, δε, ότι είναι στο χέρι όλων μας να «αδειάσουμε» τις ΜΕΘ και συνέστησε στους πολίτες να προτιμούν τις ηλεκτρονικές αγορές ακόμα και για καθημερινά τους ψώνια.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ εκτίμησε πως σταθεροποίηση των κρουσμάτων περιμένουμε την επόμενη εβδομάδα. Όπως ο ίδιος δήλωσε αυτή την βδομάδα θα βλέπουμε αύξηση των κρουσμάτων, την επόμενη μια σταθεροποίηση και στο τέλος της επόμενης μια πτώση. 

Ολοταχώς για παράταση το lockdown

Πλέον, όλο και περισσότεροι ειδικοί μιλούν ανοιχτά για παράταση των περιοριστικών μέτρων, τα οποία τέθηκαν σε ισχύ την περασμένη Πέμπτη και θα διαρκέσουν -τουλάχιστον- μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου. Μάλιστα, πολλοί επιστήμονες σπρώχνουν το χρονοδιάγραμμα πιο μακριά και συγκεκριμένα έως τα μέσα ή ακόμα και τα τέλη Μαρτίου.

Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος μιλώντας στον ΑΝΤ1 είπε πως η αποκλιμάκωση του κύματος του κορωνοϊού στην Αττική θα διαρκέσει έως και τις 10 του Μαρτίου.

Ακόμα πιο… απαισιόδοξη εμφανίστηκε η Πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθηνών – Πειραιώς, Ματίνα Παγώνη, η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ δήλωσε πως θα κάνουμε Πάσχα με μέτρα.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής Θωμαΐδης, η αποσυμπίεση στο σύστημα υγείας γίνεται πιο αργά από τη μείωση των κρουσμάτων. Εκτίμησε ότι πιθανόν να χρειαστεί να παραταθεί το lockdown άλλες 15 μέρες, δηλαδή το αργότερο μέχρι 15 Μαρτίου. Για το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown και το Μάρτιο, ο κ. Θωμαΐδης είπε ότι «οπωσδήποτε θα χρειαστούμε περισσότερο χρόνο, αν έχουμε ως παράδειγμα το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο». 

Με ένα lockdown επιπέδου Μαρτίου, διάρκειας τουλάχιστον τριών εβδομάδων, θα μπορούσε να ρίξει τον αριθμό των κρουσμάτων, είπε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης.  Ωστόσο, εκτιμά πως τα κρούσματα δεν θα πέσουν κάτω από τα 100. Το lockdown ίσως χρειαστεί παράταση άλλης μιας εβδομάδας, ανέφερε ο κ. Δερμιτζάκης.

Ο κ. Εξαδάκτυλος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι αυτό μπορεί να είναι το τελευταίο lockdown καθώς όπως είπε με τους ρυθμούς εμβολιασμών και τον καλό καιρό που περιμένουμε τις επόμενες βδομάδες θεωρεί ότι δεν θα φτάσουμε ξανά στο ίδιο σημείο. «Φέτος το Πάσχα τις καμπάνες θα τις ακούσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Οι ειδικοί εισηγούνται τη χρήση διπλής μάσκας

Εν τω μεταξύ, οι επιδημιολόγοι εισηγούνται τη χρήση διπλής μάσκας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και στα σούπερ μάρκετ και σύμφωνα με πληροφορίες, η εισήγηση αυτή θα γίνει δεκτή εντός της εβδομάδας.

Η επιτροπή των ειδικών συνεδρίασε χθες ατύπως για το θέμα των διπλών μασκών και για τη σοβαρότητα της κατάστασης με τις μεταλλάξεις. Νέα συνεδρίαση θα υπάρξει την Τετάρτη, οπότε θα ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις.

Ωστόσο, φαίνεται να συμφωνούν όλοι ότι η χρήση διπλής μάσκας εκεί που επικρατεί συνωστισμός, βοηθά τα μέγιστα στην αποτροπή της διασποράς του κορωνοϊού.

Η πρόταση που έπεσε ξεκάθαρα στο τραπέζι είναι διπλή μάσκα σε σούπερ μάρκετ και ΜΜΜ και μέχρι την Παρασκευή η κυβέρνηση θα έχει λάβει τις αποφάσεις της. Τα στοιχεία για τις μεταλλάξεις δείχνουν ότι θα επικρατήσει η βρετανική μορφή της και γι’ αυτό λαμβάνονται μέτρα.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια και μέλος της Επιτροπής, τόνισε ότι η διπλή μάσκα «προστατεύει επιπλέον, κυρίως από τη μετάλλαξη του ιού». Συμβούλευσε τη χρήση της στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τόνισε πως αφορά τους πάντες, και τα παιδιά.

Οι ειδικοί, επισημαίνουν ότι δύο μάσκες παρέχουν μεγαλύτερη προστασία και μάλιστα σε περιπτώσεις έντονου συγχρωτισμού και όταν βρισκόμαστε σε κλειστό χώρο, η διπλή μάσκα παρέχει επιπλέον προστασία 10 -15%.

Όπως είπε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, «έγινε μια υποεπιτροπή και συζήτησε με στελέχη του ΕΟΔΥ πρώτα απ’ όλα για τη μάσκα στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό σε διάφορες κατηγορίες και χρήσεις να δούμε αν υπάρξουν αλλαγές, άρα επικαιροποιούμε πρώτ’ απ’ όλα αυτές τις οδηγίες, και παράλληλα βλέπουμε και στο γενικό πληθυσμό αλλαγές, και κυρίως σε μέρη όπου έχουμε συγχρωτισμό πχ τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς…».

Ο ίδιος έκανε λόγο για αλλαγές στη μάσκα όπου έχουμε κλειστούς χώρους που συγχρωτίζονται άτομα. «Ενδεχομένως ή χειρουργική μάσκα με το πιαστράκι στο πλάι, για να μην αφήνουμε περιθώριο να μπαίνει αέρας, ή μάσκα χειρουργική και υφασμάτινη από πάνω της» διευκρίνισε. «Αλλά θέλω να τονίσω ένα πράγμα που είναι σημαντικό να γνωρίζει ο κόσμος… Εάν εγώ φοράω χειρουργική μάσκα και είμαι σε περιβάλλον που τέσσερα – πέντε άτομα δεν φοράνε μάσκα, δεν προστατεύομαι. Προστατεύομαι μόνο κατά 7%. Και άρα αποφεύγουμε χώρους που δε φοράνε μάσκα όπως εκκλησιαστικούς κα. Για μεγάλη προστασία διπλή ή μονή μάσκα φοράμε όλοι μάσκα» επισήμανε ο καθηγητής.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Χαράλαμπο Γώγο, η χρήση από μέσα μιας χειρουργικής μάσκας, τη γνωστή μπλέ – πράσινη και απ’ έξω μιας υφασμάτινης θα μπορούσε να προσφέρει επιπλέον προστασία 10% με 15% όταν είμαστε εκτεθειμένοι σε εσωτερικό χώρο.

Οδηγίες σχετικά με τη χρήση μάσκας, υπό το φως και των μεταλλάξεων του κοροναϊού έδωσε την Παρασκευή η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.


σχετικα αρθρα