ΕΛΛΑΔΑ

Λινού στον Alpha 98,9: Η «Μήδεια» κάνει καλό από πλευράς πανδημίας

Δημοσίευση 16 Φεβρουαρίου 2021, 10:00 / Ανανεώθηκε 16 Φεβρουαρίου 2021, 11:55
Λινού στον Alpha 98,9: Η «Μήδεια» κάνει καλό από πλευράς πανδημίας
Facebook Twitter Whatsapp

«Αυτός ο καιρός μας δίνει παράθυρο, γιατί η πλειονότητα των πολιτών τηρεί την πανδημία», δήλωσε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού.

 «Αυτός ο καιρός μας δίνει παράθυρο, γιατί η πλειονότητα των πολιτών τηρεί την πανδημία», δήλωσε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, μιλώντας στον Alpha 98,9 και την  εκπομπή «Ραντάρ», με το  Τάκη Χατζή και τον Δήμο Βερύκιο.

«Αν μια οικογένεια δεν έχει κρούσματα εντός της, ή δεν έχει εκτεθεί τις τελευταίες ημέρες σε κάποιο κρούσμα, δεν έχει πιθανότητα να κολλήσει», τόνισε η καθηγήτρια.

«Πρόβλημα είναι αν υπάρξει κρούσμα και μεταφερθεί ο ιός σε όλη την οικογένεια, επειδή τα μέλη της ζουν κοντά, που ούτως η άλλως υπήρχε αυτός ο κίνδυνος. Καλό θα μας κάνει αυτός ο καιρός από πλευράς πανδημίας», επισήμανε.

Χαρακτήρισε παγκόσμιο το πρόβλημα προμήθειας των εμβολίων, τονίζοντας ότι οι φτωχότερες χώρες πλήττονται πολύ περισσότερο: «Αν δεν ανασταλεί η πανδημία σε παγκόσμια επίπεδο, αν δεν εμβολιαστούν 7 δισ. Άνθρωποι, εκεί που κυκλοφορεί ο ιός περισσότερος, θα δημιουργηθούν περισσότερες μεταλλάξεις και κάποιες μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνες.  Αυτό έχει γίνει και τώρα. Και θα αναγκαστούμε να φοράμε διπλές μάσκες. Αυτό θα έχει τελειωμό όταν όλες οι χώρες εμβολιάσουν μεγάλο τμήμα του πληθυσμού».

Αναφορικά με το εμβόλιο της AstraZeneca, τόνισε: «Είναι ασφαλές, όσο και τα άλλα. Μπορεί και ασφαλέστερο. Δεν είναι τόσο αποτελεσματικό στις μεγάλες ηλικίες, ίσως και στις 60-65 ετών. Μπορεί να μην έχει την αποτελεσματικότητα 92% και 93%. Όμως, και το 60%  ανοσίας να προσφέρει είναι σημαντικό».

Η ίδια υποστήριξε ότι θα έπρεπε να επαναφέρει η Πολιτική Προστασία το μέτρο της καραντίνας σε ξενοδοχεία, τονίζοντας: «Όλες οι χώρες προσπαθούν να περιορίσουν χρονικά τις μεταλλάξεις. Ήδη στην Αμερική, σε κάποιες πολιτείες, το 10% έχουν τον μεταλλαγμένο ιό. (…) Στην αρχή είχαμε τα ξενοδοχεία για τους θετικούς. Το σταμάτησε η Πολιτική Προστασία και ίσως πρέπει να ξαναρχίσει και αν επικεντρωθεί στα άτομα που ζουν σε δύσκολες συνθήκες και σε αυτούς που κυκλοφορούν πολλοί. Στην Ινδία έφτιαξαν τέτοια για γιατρούς. Πολλές πολυκατοικίες δεν τους επέτρεπαν να πάνε στα σπίτια τους».

«Ενδέχεται να επικρατήσει και στην Ελλάδα η πολύ μεταδοτική μετάλλαξη», τόνισε η κ. Λινού.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr