ΕΛΛΑΔΑ

Από την «Αριάδνη» στη «Μήδεια»: Πώς και γιατί παίρνουν ονόματα οι κακοκαιρίες στην Ελλάδα

Δημοσίευση 17 Φεβρουαρίου 2021, 07:00 / Ανανεώθηκε 17 Φεβρουαρίου 2021, 07:05
Από την «Αριάδνη» στη «Μήδεια»: Πώς και γιατί παίρνουν ονόματα οι κακοκαιρίες στην Ελλάδα
Facebook Twitter Whatsapp

Με δική του πρωτοβουλία ξεκίνησε η διαδικασία της ονοματοδοσίας των κακοκαιριών εκείνων που αναμένεται να προκαλέσουν σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις στη χώρα μας. Και φτάσαμε σήμερα στη Μήδεια.

Η αρχή έγινε με την κακοκαιρία Αριάδνη (05/01/2017 έως 11/01/2017). Ήταν η πρώτη κακοκαιρία που θα αποκτούσε όνομα στην Ελλάδα. «Νονός» της, όπως και εκείνων που θα ακολουθούσαν, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr.

Με δική του πρωτοβουλία ξεκίνησε η διαδικασία της ονοματοδοσίας των κακοκαιριών εκείνων που αναμένεται να προκαλέσουν σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις στη χώρα μας. Και φτάσαμε σήμερα στη Μήδεια.

«Από εδώ λοιπόν ξεκίνησε η #Μηδεια όπως και η ονοματοδοσία των κακοκαιριών από το 2017 με την εξίσου αξιομνημόνευτη #Αριαδνη» αναφέρεται σε ένα μήνυμα της υπηρεσίας meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που αναρτήθηκε την Τρίτη στο Twitter.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το meteo, «από την αρχή του 2017, αποφασίσθηκε να δίνονται ονόματα σε χαμηλά βαρομετρικά/διαταραχές οι οποίες αναμένονται να επιφέρουν σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις στη χώρα. Ακολουθώντας την πρακτική Ευρωπαϊκών Μετεωρολογικών Υπηρεσιών (πχ. Βρετανικό Metoffice), η ονοματοδοσία αποσκοπεί στο να διευκολύνει τη μεταφορά της πληροφορίας στους πολίτες ώστε να λάβουν, στο μέτρο του δυνατού, όλα τα απαραίτητα μέτρα/προφυλάξεις για την προστασία της ζωής και της περιουσίας τους.

Η αρχή έγινε με την εξαήμερη κακοκαιρία Αριάδνη (05-11/01/2017), διευκρινίζεται όμως ότι οι επόμενες κακοκαιρίες με όνομα δεν θα έχουν απαραίτητα τις δραματικές επιπτώσεις και την εμμονή που είχε η Αριάδνη. Όταν όμως τα προγνωστικά στοιχεία καταδεικνύουν ότι αναμένονται καιρικές συνθήκες οι οποίες ενδεχομένως θα δημιουργήσουν προβλήματα, θα δίνονται ονόματα, με γνώμονα πάντα την σοβαρότητα της κατάστασης, ώστε να αποφευχθούν υπερβολές».

Πώς όμως γίνεται η επιλογή των ονομάτων; Εφόσον αποφασισθεί η ονοματοδοσία μιας συγκεκριμένης κακοκαιρίας, ακολουθείται αλφαβητική σειρά, με εναλλαγή ανδρικών και γυναικείων ονομάτων, κατά προτίμηση ονομάτων από τη μυθολογία και την αρχαία ιστορία.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό, «το να δίνονται ονόματα σε τροπικούς κυκλώνες ξεκίνησε πριν από πολλά χρόνια, προκειμένου να βοηθήσει στην ταχεία αναγνώριση των συστημάτων αυτών στα προειδοποιητικά μηνύματα, επειδή τα ονόματα εντυπώνονται ευκολότερα στη μνήμη από τους αριθμούς και τους τεχνικούς όρους. Πολλοί συμφωνούν ότι η προσάρτηση ονομάτων στους κυκλώνες διευκολύνει τα ΜΜΕ να τους αναφέρουν, αυξάνει το ενδιαφέρον για τις προειδοποιήσεις και αυξάνει την ετοιμότητα της κοινωνίας».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr