ΕΛΛΑΔΑ

«Μήδεια» - Συνεχίζεται το γραφειοκρατικό αλαλούμ – ΔΕΔΔΗΕ: Με άδεια από το Δασαρχείο το κλάδεμα δέντρων

Δημοσίευση 18 Φεβρουαρίου 2021, 15:00 / Ανανεώθηκε 18 Φεβρουαρίου 2021, 15:45
«Μήδεια» - Συνεχίζεται το γραφειοκρατικό αλαλούμ – ΔΕΔΔΗΕ: Με άδεια από το Δασαρχείο το κλάδεμα δέντρων
Facebook Twitter Whatsapp

Αυτό προκύπτει από έγγραφο που απευθύνει κάθε χρόνο ο ΔΕΔΔΗΕ προς τα Δασαρχεία και τους Δήμους προκειμένου να εξασφαλιστεί η σχετική άδεια και να προσδιοριστεί το σημείο απόθεσης των κλαδιών σε κάθε περιοχή.

Συνεχίζεται το γραφειοκρατικό αλαλούμ γύρω από τις αρμοδιότητες αναφορικά με το κλάδεμα των δέντρων που βρίσκονται κοντά στα ηλεκτροφόρα καλώδια. Μια αρρυθμία που εν πολλοίς στάθηκε και η αιτία να προκληθούν τα τεράστια προβλήματα ηλεκτροδότησης στην Αττική και αλλού στη χώρα.

Όπως αποκαλύπτεται από έγγραφο που απευθύνει ο ΔΕΔΔΗΕ σε δασαρχεία και Δήμους, το κλάδεμα των δένδρων που γειτνιάζουν με τα καλώδια του ΔΕΔΔΗΕ γίνεται με άδεια από το Δασαρχείο. Όπως αναφέρεται από τον Διαχειριστή, η διαδικασία είναι τυπική και η άδεια δίνεται κάθε χρόνο. Βέβαια είναι άγνωστο το εάν τα κατά τόπους Δασαρχεία στις περιοχές που προκλήθηκαν τα προβλήματα ηλεκτροδότησης είχαν δώσει το «πράσινο» φως στο διαχειριστή ώστε να προχωρήσει στις απαραίτητες εργασίες κλαδέματος.

«Απαραίτητα πρέπει τα δένδρα που έρχονται σε επαφή ή γειτνιάζουν με αγωγούς να κλαδευτούν, ώστε να τηρούνται τα όρια ασφαλείας σύμφωνα με τους κανονισμούς και τις οδηγίες της επιχείρησης», αναφέρει ο Διαχειριστής.

Η διαδικασία βασίζεται σε Κανονισμό του 1967 για την «Εγκατάσταση και Συντήρηση Υπαίθριων Γραμμών Ηλεκτρικής Ενέργειας». Η άδεια ζητείται στις αρχές του έτους προκειμένου να ακολουθήσει το κλάδεμα την άνοιξη. Σύμφωνα με το έγγραφο του ΔΕΔΔΗΕ η επαφή ή γειτνίαση των δένδρων με τα ηλεκτροφόρα σύρματα είναι δυνατόν να προκαλέσουν προβλήματα στα δίκτυα με πιθανές σοβαρές συνέπειες ενώ ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα προκαλούνται από δένδρα ή κλαδιά μειωμένης αντοχής (πχ από πυρκαγιές) που πέφτουν στα σύρματα σε περιόδους έντονης κακοκαιρίας (χιονοπτώσεις).

Για τους ίδιους λόγους (ασφαλείας) γίνεται αποψίλωση των χόρτων γύρω από τους στύλους των γραμμών που βρίσκονται μέσα σε δάση.

Σημειώνεται ότι οι μεγάλης έκτασης διακοπές που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες κυρίως στα βόρεια προάστια της Αθήνας οφείλονται τόσο σε κλαδιά όσο και - κυρίως - σε ολόκληρα δέντρα που κατέρρευσαν από το βάρος του χιονιού και έσπασαν τα καλώδια διανομής ή / και εμπόδισαν την οδική πρόσβαση των συνεργείων αποκατάστασης.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr