current views are: 6

18 Φεβρουαρίου 2021
Δημοσίευση18:41

Πάνω από 3.000 κλήσεις στην Πυροβεστική λόγω «Μήδειας» – Παραμένουν σε επιφυλακή οι πυροσβέστες

Το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, από την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2021 μέχρι και σήμερα έχει δεχθεί συνολικά 3.204 κλήσεις, η πλειονότητα των οποίων αφορούν σε κοπές δέντρων και αφαιρέσεις αντικειμένων εκ των οποίων οι 2.718 ήταν στην Αττική.

Δημοσίευση 18:41’

Το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, από την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2021 μέχρι και σήμερα έχει δεχθεί συνολικά 3.204 κλήσεις, η πλειονότητα των οποίων αφορούν σε κοπές δέντρων και αφαιρέσεις αντικειμένων εκ των οποίων οι 2.718 ήταν στην Αττική.

Ενδεικτικός της πρωτόγνωρης κατάστασης, που προκάλεσε στην Αττική η «Μήδεια», είναι ο μέχρι τώρα απολογισμός του Πυροσβεστικού Σώματος.

Το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, από την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2021 μέχρι και σήμερα έχει δεχθεί συνολικά 3.204 κλήσεις, η πλειονότητα των οποίων αφορούν σε κοπές δέντρων και αφαιρέσεις αντικειμένων εκ των οποίων οι 2.718 ήταν στην Αττική, από την Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου που έφτασε ο χιονιάς στο λεκανοπέδιο, μέχρι σήμερα το απόγευμα.

Από αυτές ήταν:

• 2.254 για κοπές δέντρων και αφαιρέσεις αντικειμένων

• 215 για μεταφορές ατόμων σε ασφαλές σημείο

• 157 για μεταφορές ατόμων σε νοσοκομεία (αιμοκάθαρση)

• 29 για μεταφορές ατόμων σε κέντρα υγείας και νοσοκομεία προκειμένου να εμβολιαστούν καθώς και για άλλες περιπτώσεις παροχής βοηθείας.

Σημειώνεται ότι ο προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος παραμένει σε επιφυλακή και συνεχίζει να επιχειρεί για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κακοκαιρίας.

Λαγουβάρδος: Στις τέσσερις μεγαλύτερες χιονοπτώσεις που είχαμε τα τελευταία 20 χρόνια στην Αττική

Την άποψη πως η «Μήδεια» κατατάσσεται στις τέσσερις μεγαλύτερες χιονοπτώσεις που είχαμε τα τελευταία 20 χρόνια στην Αττική εξέφρασε μιλώντας στους Νίκο Παναγιωτόπουλο και Γιώργο Σμυρνή στην εκπομπή «Χωρίς Μάσκα» στο ραδιόφωνο του Alpha 98,9 o Κώστας Λαγουβάρδος, Διευθυντής Ερευνών Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

«Η θερμοκρασία ανεβαίνει ως προς τις μέγιστες αλλά εκτιμώ ότι επειδή έχουμε αρκετό ύψος χιονιού θα κάνει τουλάχιστον ένα διήμερο σε κάποια σημεία μπορεί να αργήσει και λίγο παραπάνω. Και επειδή το πρωί έχουμε χαμηλές θερμοκρασίες ακόμα κοντά στο μηδέν ή περίπου κοντά στο μηδέν, το χιόνι που λιώνει ξαναπαγώνει και δημιουργεί παγίδες. Και για την οδήγηση και για το περπάτημα. Όμως χρειάζεται προσοχή θα έλεγα για τουλάχιστον δύο πρωινά σε σημεία όπου υπάρχει χιόνι», είπε.

«Δεν περιμένουμε βροχή ή κάτι που θα βοηθούσε στο να λιώσει (το χιόνι) πιο γρήγορα. Θα λιώσει σταδιακά από τη θερμοκρασία. Ανεβαίνει βέβαια αρκετά και θα ανέβει και τις επόμενες ημέρες στα Βόρεια Προάστια που έχουμε το πρόβλημα, στην Αθήνα, στην Αττική θα φτάσουμε στις μέγιστες τιμές στους 8 αλλά θα πέφτουμε κοντά στον 1 με 2, ίσως και μηδέν σε ορισμένες περιοχές το βράδυ και επομένως θα ξαναπαγώνει μερικώς κάποιο από το επιφανειακό χιόνι που λιώνει», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση πως ενώ είδαμε πριν από μία εβδομάδα να έχουμε θερμοκρασίες κοντά στους 20 βαθμούς Κελσίου, βλέπουμε αυτή την εβδομάδα να είναι υπό το μηδέν στις ίδιες περιοχές και πλέον ξανα ανεβαίνει η θερμοκρασία, αυτό το ακορντεόν είναι ανησυχητικό ή υπάρχουν καταγραφές ότι μπορεί να συμβεί κλιματικά ο κ. Λαγουβάρδος σημείωσε: «Προφανώς συμβαίνει. Αυτό που ξέφυγε πολύ και γι’ αυτό έκανε και την μεγάλη διαφορά ήταν οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες που είχαμε για αρκετές ημέρες πριν την ψυχρή εισβολή. Και όχι μόνο στην Αττική αλλά στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας είδαμε θερμοκρασίες που για αρκετές ημέρες ήταν πολύ πάνω από τα κανονικά (για την εποχή επίπεδα) με αποτέλεσμα όταν ήρθε η ψυχρή εισβολή, ένα αποτέλεσμα που κατά τα άλλα είναι φυσιολογικό για την εποχή αυτή η διαφορά της θερμοκρασίας με τις προηγούμενες ημέρες ήταν τεράστια. Προφανώς θα ανέβει πάλι η θερμοκρασία. Αυτά τα σκαμπανεβάσματα πριν και μετά από μία ψυχρή εισβολή τα έχουμε πάντα όταν έχουμε ένα τέτοιο φαινόμενο».

Απαντώντας σε ερώτημα αν το λιώσιμο του χιονιού που έχει συσσωρευτεί μπορεί να προκαλέσει πλημμυρικά φαινόμενα σημείωσε πως είναι απίθανο γιατί είναι σταδιακό. «Αυτό μπορεί να γίνει σε περιπτώσεις σε βουνά όπου έχεις πάρα πολύ μεγάλο όγκο χιονιού και μπορεί ένα πολύ απότομο λιώσιμο από μεγάλες θερμοκρασίες να δημιουργήσει πλημμυρικά επεισόδια. Στην περίπτωσή μας έχουμε πολύ αργή απορροή επομένως δεν υπάρχει τέτοιο θέμα», συμπλήρωσε.

Απαντώντας στο ερώτημα πόσο… ιστορικός ήταν ο χιονιάς σημείωσε: «Κατ’ αρχήν η ανακοίνωση δεν είπε ακριβώς αυτό το πράγματα (σ.σ. της ΕΜΥ). Είπε ότι είναι από τις ισχυρότερες κακοκαιρίες των τελευταίων τριάντα ετών. Αναφορικά με την έκταση της χιονόπτωσης και της χιονόστρωσης σε όλη τη χώρα η κακοκαιρία αυτή ήταν ισχυρή μεν αλλά δεν συγκρίνεται με τους 2017 για παράδειγμα, την «Αριάδνη» που είχαμε μία κακοκαιρία μεγάλης διάρκειας και είχε καλύψει με χιόνι τις πεδινές περιοχές παντού σχεδόν. Όσον αφορά την Αττική που είχαμε και φαινόμενα, εγώ θα έλεγα ότι κατατάσσεται μέσα στις τέσσερις μεγάλες χιονοπτώσεις που είχαμε τα τελευταία 20 χρόνια. Το 2002, 2004, 2008 και το 2021. Πάνω κάτω κινήθηκε σε αυτά τα επίπεδα. Οι προηγούμενες χιονοπτώσεις ήταν και με χαμηλότερες θερμοκρασίες. Ως ύψος χιονιού θα έλεγα όμως πως είναι κατά μέσο όρο στα ίδια επίπεδα».


σχετικα αρθρα