ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Νοσηλείες και μεταλλάξεις προκαλούν ασφυξία στο ΕΣΥ - Μάχη για ένα κρεβάτι στις εντατικές της Αττικής

Δημοσίευση 19 Φεβρουαρίου 2021, 07:00 / Ανανεώθηκε 19 Φεβρουαρίου 2021, 07:09
Κορωνοϊός: Νοσηλείες και μεταλλάξεις προκαλούν ασφυξία στο ΕΣΥ - Μάχη για ένα κρεβάτι στις εντατικές της Αττικής
Facebook Twitter Whatsapp

Η μάχη για ένα κρεβάτι στις εντατικές της Αττικής έχει ξεκινήσει. Ελάχιστες ήταν οι ελεύθερες κλίνες στο λεκανοπέδιο το πρωί της Πέμπτης και οι αρμόδιες αρχές έδωσαν εντολή για δημιουργία νέων.

Κομβικής σημασίας είναι τα επόμενα 24ωρα για να αποφασιστεί τί θα γίνει με το lockdown στην Αττική, αφού συμπληρώνεται πλέον μία εβδομάδα αυστηρών περιοριστικών μέτρων, με το ενδεχόμενο της παράτασής του να έχει μπει για τα καλά στο τραπέζι, δεδομένων και των στοιχείων για τα κρούσματα στη χώρα αλλά και την εικόνα που παρουσιάζει το Ε.Σ.Υ.

Η μάχη για ένα κρεβάτι στις εντατικές της Αττικής έχει ξεκινήσει. Ελάχιστες ήταν οι ελεύθερες κλίνες στο λεκανοπέδιο το πρωί της Πέμπτης και οι αρμόδιες αρχές έδωσαν εντολή για δημιουργία νέων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τετάρτης στο Σωτηρία είναι κενά 4 από τα 84 κρεβάτια, 34 ασθενείς νοσηλεύονται στη ΜΕΘ του Ευαγγελισμού με 10 διαθέσιμες. Στο «Αττικόν» υπάρχουν 7 κενά επί συνόλου 23ων, μόλις ένα στο ΚΑΤ. Σε όλα τα υπόλοιπα νοσοκομεία οι μονάδες έχουν γεμίσει.

Την Πέμπτη έγιναν 181 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία της χώρας με τις περισσότερες και πάλι στην Αττική. Τούτων δοθέντων η παράταση του lockdown μοιάζει μονόδρομος.

Η συμπρωτεύουσα βρίσκεται και πάλι στο μικροσκόπιο των ειδικών καθώς το ιικό φορτίο αυξήθηκε επικίνδυνα κατά 70%, σύμφωνα με την ανάλυση των λυμάτων.

Αυξάνονται τα κρούσματα των μεταλλάξεων

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, αυξάνονται τα κρούσματα των μεταλλάξεων του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν 281 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 269 της βρετανικής μετάλλαξης και τα 8 της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης. Συνολικά στη χώρα μας έχουν επιβεβαιωθεί 811 κρούσματα των μεταλλάξεων.

Τι αναφέρει η ενημέρωση του ΕΟΔΥ:

Ολοκληρώθηκε η γονιδιωματική ανάλυση σε 454 επιλεγμένα νέα δείγματα που αφορούν στην περίοδο 07Ιανουαρίου 2021 έως και 9 Φεβρουαρίου 2021. Τα δείγματα προέρχονται από τις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας,Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης και Αττικής και τις ΠΕ Ιωαννίνων, Θάσου, Θεσπρωτίας, Λευκάδας, Κέρκυρας, Αιτωλοακαρνανίας, και Βοιωτίας.

Στο σύνολο των δειγμάτων που αναλύθηκαν, όλα πληρούσαν τα αυστηρά κριτήρια ποιότητας που απαιτούνται για την ανάλυση και ο τελικός έλεγχος ολοκληρώθηκε επιτυχώς. Από τον έλεγχο αναδείχθηκαν συνολικά 281 στελέχη με μεταλλάξεις ειδικού ενδιαφέροντος (variants of concern). Από τα 281 στελέχη τα 269 βρέθηκαν με τη μετάλλαξη Β.1.1.7/UK lineage (VariantVOC_202012) ενώ 8 στελέχη βρέθηκαν με τη μετάλλαξη LineageB.1.351/South Africa (Variant501V2).

Συνολικά έχουν ταυτοποιηθεί 764 θετικά για την παρουσία μετάλλαξης Β.1.1.7/UKlineage (Variant VOC_202012) και 15 θετικά για την παρουσία μετάλλαξης B.1.351/South Africa (Variant 501V2) από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2 έως σήμερα.

Τα 15 θετικά για την παρουσία μετάλλαξης Lineage B.1.351/South Africa (Variant 501V2) είναι όλα εγχώρια, εκ των οποίων 11 προέρχονται από την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, 2 από την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων και 2 από την Περιφερειακή Ενότητα του Βόρειου Τομέα Αθηνών.

Συνεχίζει να αυξάνεται το ιικό φορτίο στα λύματα της Θεσσαλονίκης

Οι τιμές της συγκέντρωσης του SARS-CoV-2 στα δείγματα που ελήφθησαν από την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης στις 15 και 16 Φεβρουαρίου, μετά τον περιβαλλοντικό εξορθολογισμό των μετρήσεων, είναι κατά 17% αυξημένες σε σχέση με τις τιμές των δύο προηγούμενων δειγματοληψιών.

«Η ημερήσια διακύμανση είναι αυτή που μας δείχνει ότι, μέχρι στιγμής, η αυξητική τάση είναι μεν ξεκάθαρη και έντονη, απέχει δε από το να χαρακτηριστεί εκρηκτική. Το ιικό φορτίο από τις αρχές του μήνα αυξήθηκε σταδιακά με σχετικά ήπιο ρυθμό, ο οποίος όμως κατά την τελευταία εβδομάδα έχει επιταχυνθεί σημαντικά», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου.

«Σε σχέση με τα χαμηλότερα επίπεδα της περιόδου, ήτοι την εβδομάδα 20-27 Ιανουαρίου η απόλυτη τιμή του ιικού φορτίου είναι σήμερα εξαπλάσια. Το ότι η αύξηση αυτή δεν ήλθε απότομα, όπως συνέβη τον περασμένο Νοέμβρη, είναι και το στοιχείο που καθιστά διαχειρίσιμη την κατάσταση για το δημόσιο σύστημα υγείας, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή πίεση στα νοσοκομεία», πρόσθεσε.

Ερωτηθείσα αν η πρόσφατη κακοκαιρία μπορεί να επηρέασε τα χαρακτηριστικά των λυμάτων και τις μετρήσεις, η Δρ. Μ. Πεταλά επικεφαλής της ομάδας υποδοχής των λυμάτων στο ΑΠΘ και πιο συγκεκριμένα στο Εργαστήριο Τεχνικής και Σχεδιασμού Περιβάλλοντος του Tμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ απάντησε: «Κατά τις ημέρες των πρόσφατων χιονοπτώσεων παρατηρήθηκαν διαφοροποιήσεις στα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά των λυμάτων που ελήφθησαν από την είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης. Πιο συγκεκριμένα, αυξήθηκε η συγκέντρωση των αιωρούμενων στερεών σωματιδίων και μεταβλήθηκε η σύσταση του οργανικού φορτίου. Και οι δύο αυτές παράμετροι επηρεάζουν την μέτρηση του ιικού φορτίου και ελήφθησαν υπόψη στον εξορθολογισμό των αποτελεσμάτων».

Στα συνημμένα διαγράμματα του ΑΠΘ, που παρουσιάζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι ημέρες των δειγματοληψιών που καταγράφονται με πορτοκαλί χρώμα αντιστοιχούν σε 100-400 κρούσματα (όπως ανακοινώθηκαν τις αντίστοιχες ημέρες από τον ΕΟΔΥ) και οι μέρες που καταγράφονται με πράσινο σε λιγότερα από εκατό ανακοινωμένα επιβεβαιωμένα κρούσματα. Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορωνοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.

«Έκρηξη» κρουσμάτων την Πέμπτη

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 320 ασθενείς, δηλαδή επτά περισσότεροι σε σύγκριση με την Τετάρτη. Σε ένα 24ωρο εξέπνευσαν ακόμη 27 συνάνθρωποί μας από επιπλοκές του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των θυμάτων από την έναρξη της πανδημίας να έχει ανέλθει σε 6.221.

Αύξηση παρουσίασε ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων, που την Πέμπτη ήταν και πάλι τετραψήφιος. Συγκεκριμένα επιβεβαιώθηκαν 1.400 νέα κρούσματα, σχεδόν διπλάσια σε σχέση με χθες (755). Ωστόσο αυξήθηκαν και τα τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού που διενεργήθηκαν. Συγκεκριμένα, έγιναν 37.009 τεστ (25.724 χθες), εκ των οποίων τα 19.966 μοριακά και τα 17.043 rapid.

Τα 12 είναι εισαγόμενα εκ των οποίων τα δέκα εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Έτσι βάσει της κατανομής των 1.388 νέων εγχώριων κρουσμάτων, η Αττική παραμένει ψηλά με 687 νέες μολύνσεις, ενώ προβληματική είναι η κατάσταση τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στην Αχαΐα.

Στη συμπρωτεύουσα υπήρξαν 160 νέα κρούσματα, ενώ στην Αχαΐα καταγράφηκαν 97. Στην Εύβοια υπήρξαν 32 νέες διαγνώσεις, στην Κάλυμνο 11, ενώ στη Χαλκιδική εντοπίστηκαν 39 νέα κρούσματα.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr